Solicitările tot mai mari de materii prime din partea producătorilor de biodiesel ar putea conduce la o creştere a preţurilor la uleiul vegetal, cu consecinţe directe asupra costurilor la produsele alimentare.
Conform ultimelor previziuni de pe piaţă, Argentina va produce anul acesta 2,3 milioane tone metrice de biodiesel, din boabe de soia, o creştere cu 27 la sută faţă de 2010. Exporturile acestei ţări ar putea totaliza 1,5 milioane tone. De asemenea, un alt producător important de pe continentul sud-american, Brazilia, va creşte producţia de biodiesel cu 14 procente.
Rezervele de uleiuri vegetale şi grăsimi animale disponibile în acest moment la nivel mondial sunt insuficiente pentru a satisface toate cerinţele din sectorul energetic, fără a pune însă în pericol necesarul de hrană. Cu toate acestea, se aşteaptă o creştere a preţurilor la materiile prime care susţin industria de biodiesel.
În acest an, Argentina şi-a intensificat exporturile de ulei de soia, în special datorită solicitărilor pentru producţia de biodiesel. Astfel, în perioada ianuarie - aprilie 2011, au fost tranzacţionate pe pieţele externe 1,2 milioane tone.
În acelaşi context, Indonezia ar putea spori producţia de biocombustibil la cel puţin 800 mii tone până la sfârşitul anului 2011, cea mai mare cantitate urmând să ajungă pe pieţele din Uniunea Europeană.
Creşterea utilizării uleiurilor vegetale pentru producţia de biodiesel ar putea crea până la sfârşitul anului un deficit în ceea ce priveşte aprecierea preţurilor la uleiul de consum, dacă nu vor exista intervenţii din partea factorilor de decizie politică pentru a stabili noi reguli de procesare în industria biocombustibililor.
China a anunţat că va importa în perioada iulie - septembrie nu mai puţin de 3 milioane tone de uleiuri vegetale, în special ulei de palmier şi ulei de soia, după ce stocurile interne au scăzut cu 800.000 în ultimele 12 luni.
va cumpăra mai multe uleiuri vegetale, după ce stocurile de pe piaţa internă au scăzut 800 de mii de tone în ultimele 12 luni, a spus Oil World. Importurile din China poate creşte 20 de procente la 3 milioane de tone în perioada iulie-septembrie ca ulei de palmier şi ulei de soia creşte achiziţiile, potrivit raportului.
Există mai multe indicii că producţia mondială nu va creşte în mod suficient în restul acestui an pentru a satisface cererea de produse alimentare şi a deservi în acelaşi timp sectorul energetic.