OFICIAL! BUGET 2018! Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat astăzi, miercuri, 3 ianuarie 2018, Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Ajutorul național tranzitoriu, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic, este singura subvenție finanțată din bugetul de stat, astfel au fost incluși în bugetul Ministerului Agriculturii și banii pentru achitarea acestei subvenții.
Bugetul pentru anul 2018 este bazat pe o serie de modificări fiscale, adoptate abia către sfârșitul anului 2017, în încercarea coaliției PSD-ALDE de a se încadra în programul de guvernare: unificarea sistemului de contribuții sociale la nivelul angajatului, dar și reducerea consistentă a impozitului pe venit, de la 16% la 10%, măsură de relaxare fiscală prin care românii anticipează creșterea veniturilor lor, într-un climat de stabilitate și predictibilitate, se arată în comunicatul transmis de Președinția României.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are un buget mai mare pentru 2018, i-au fost alocate 23,522 miliarde de lei cu o majorare de 23,6% față de anul 2017. Din cele peste 23 de miliarde de lei, subvenţiile acordate producătorilor agricoli reprezintă 1,731 miliarde de lei, iar cheltuielile din credite bugetare destinate finanţării programelor din fonduri europene nerambursabile FEGA, FEADR şi FEPAM - 19,5 miliarde de lei. În acest buget sunt incluse și sumele care urmează să fie plătite fermierilor în contul ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT).
SECTORUL VEGETAL. Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, publicat de MADR în noiembrie 2017, suma alocată pentru plata ANT este de 114.634.650 euro, în echivalent 527.239.146 lei.
Suma pentru ajutoarele naționale tranzitorii din sectorul vegetal se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2018, şi se distribuie astfel:
a) 110.891.950 euro, pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1);
b) 7.150 euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră (ANT 2 şi ANT 3);
c) 1.656.200 euro pentru tutun (ANT 4);
d) 109.200 euro pentru hamei (ANT 5);
e) 1.970.150 euro pentru sfeclă de zahăr (ANT 6).
Culturile amplasate pe teren arabil sunt:
a) cereale pentru boabe: grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez şi alte cereale;
b) leguminoase pentru boabe: mazăre, fasole şi alte leguminoase pentru boabe;
c) rădăcinoase: cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere şi alte rădăcinoase;
d) plante industriale, din care: plante textile: in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase: floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale: tutun, plante medicinale şi aromatice;
e) legume: tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni şi alte legume;
f) furaje verzi în teren arabil: furaje verzi anuale, furaje verzi perene (lucernă, trifoi) şi alte furaje verzi în teren arabil;
g) căpşunerii;
h) loturi semincere;
i) alte culturi amplasate pe teren arabil, inclusiv în sere şi solarii.
Cuantumul la hectar al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor prevăzute la suprafeţele eligibile.
Plăţile pentru ANT în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329 din 30.09.2017.
ZOOTEHNIE. Guvernul a aprobat, în ședința din 27 septembrie 2017, plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic astfel:
24,08 milioane euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte;
101,2 milioane euro pentru sectorul carne, specia bovine;
50,78 milioane euro pentru speciile ovine/caprine.
Cuantumul acestor ajutoare se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/caprine eligibile.
Plățile pentru ANT zootehnie se fac în lei, utilizând ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2017.