Localitatea Diosig a revenit în centrul atenţiei la mijlocul lunii septembrie a.c., cu ocazia celei de a şaptea ediţii a Zilei Porumbului, eveniment organizat de Agroind Cauaceu şi partenerii săi, Agrotex Carei şi Promat Tăşnad.
Circa 400 de fermieri din judeţele Bihor şi Satu Mare şi-au manifestat curiozitatea de a vedea starea culturilor şi producţiile obţinute la hibrizii din portofoliul a nu mai puţin de 15 companii producătoare de seminţe. În acelaşi timp, au primit informaţii cu privire la tehnologia aplicată în aceste loturi demonstrative, din partea furnizorilor de soluţii pentru protecţia plantelor şi a producătorilor de îngrăşăminte solide şi foliare.
Deficit de umiditate
Ca de fiecare dată, de loturile experimentale s-a ocupat inginerul agronom Mihai Budai. Acum, însă, misiunea sa a fost mult mai dificilă, din cauza secetei pedologice care s-a instalat încă din toamna trecută. „De la 1 septembrie şi până la 31 decembrie 2013 am avut doar 56 litri de precipitaţii utile. Iar de la 1 ianuarie şi până la 31 mai 2014 am avut doar 78 de litri, cât plouă în Timişoara într-o singură după-amiază sau în sud în două ore. Am avut în primăvară o perioadă de 30 de zile fără ploi sau de 48 de zile fără precipitaţii. În iunie am înregistrat circa 18 litri, iar ploile din luna iulie au fost tardive, porumbul era deja în lapte-ceară. Dacă în alţi ani, în intervalul 1 septembrie - 1 iulie erau înregistrate între 450 şi 500 litri de precipitaţii, anul acesta cantitatea s-a înjumătăţit. Având în vedere că nici rezerva de apă din sol nu a fost la un nivel optim, producţia a fost diminuată cu 30 până la 40 la sută”, ne-a mărturisit specialistul.
Detalii privind tehnologia aplicată în loturile demonstrative găsiţi în revista Ferma – octombrie 2014!