Adama
Agreena
AGRICOVER

PRODUCĂTORII DE PORUMB europeni vor intra în COLAPS!

Publicat: 09 iunie 2016 - 17:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În cursul întâlnirii Consiliului Confederaţiei Europene a Porumbului - CEPM, din care face parte şi România prin APPR – Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, la 31 mai 2016, Paris, producătorii europeni de porumb și-au exprimat îngrijorarea cu privire la două aspecte esențiale pentru activitățile lor : inputurile agricole, în special produsele de protecție a plantelor, precum și negocierile comerciale internaționale.

În ceea ce privește produsele de protecție a plantelor, CEPM consideră că discuțiile în curs pentru reautorizarea glifosatului trimit un semnal negativ pentru Europa și producătorii agricoli europeni.

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România susţine într-un comunicat că "Exploatarea politică a acestei probleme, pe lângă faptul că EFSA a respins în mod clar existenţa unor riscuri pentru sănătatea umană și în absența unei alternative viabile disponibile, va conduce fermierii la dezastru. Această posibilă restricţionare s-ar adăuga la interzicerea altor molecule , cum sunt de exemplu cele din familia neonicotinoidelor. Această situație consolidează temerile fermierilor pe fondul discuţiilor în ceea ce priveşte TTIP și negocierile comerciale Mercosur".

Porumbul european se confruntă deja cu distorsiuni ale pieței în raport cu principalii săi concurenți pe o piață extrem de volatilă, context în care CEPM solicită Comisiei și statelor membre ale UE să-și asume responsabilitățile și să permită producătorilor de porumb să continue să producă în aceleași cantități și la aceleași standarde de calitate.

Produsele pe bază de glifosat reprezintă una dintre soluţiile cheie, atât din punct de vedere al biodiversităţii cât şi al costurilor pe hectar

APPR, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, îşi exprima îngrijorarea privind accesul pe viitor al fermierilor români la erbicidele pe bază de glifosat. În ţara noastră, conform rapoartelor ştiinţifice gradul de îmburuienare al culturilor agricole este mare iar rezerva de seminţe şi muguri vegetativi din sol este alarmantă. Cunoaşterea speciilor de buruieni şi interferenţa acestora cu planta de cultură reprezintă elemente importante în efortul de reducere a infestării culturilor agricole.

Pentru a reuşi să combatem cu success buruienile şi pentru a ne pregăti terenurile înainte de semănat, produsele pe bază de glifosat reprezintă una dintre soluţiile cheie, atât din punct de vedere al biodiversităţii cât şi al costurilor pe hectar. Glifosatul este o substanţă activă folosită la scară largă în multe erbicide. Brevetata la începutul anilor 1970, a fost introdusă pe piaţa ca şi un erbicid cu un spectru larg de acţiune şi în scurt timp a devenit cel mai vândut erbicid, fiind produs şi comercializat de multe companii.

Îngrijorarea APPR privind aceste dosare majore ale filierei porumbului este cu atât mai accentuată cu cât Asociaţia consideră că se va crea un precedent iar distorsiunile economice între Europa şi concurenţii mondiali se vor adânci şi mai mult.

Vizualizat: 3917 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Spania şi-a pierdut interesul pentru porumbul transgenic

Spania şi-a pierdut interesul pentru porumbul transgenic

30 noiembrie 2022 - 11:09

Porumbul modificat genetic pare să devină din ce în ce mai puţin atractiv pentru fermierii din Spania. Acest lucru este confirmat de cifrele publicate recent de Ministerul Agriculturii din Madrid.

Irigarea prin picurare - Cea mai performantă metodă de irigare

Irigarea prin picurare - Cea mai performantă metodă de irigare

01 noiembrie 2022 - 11:51

Nu incape îndoială că irigațiile reprezintă punctul cheie in obținerea unei producții ridicate la cultura porumbului, din moment ce seceta este aproape anual prezentă la noi in țară.

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

13 octombrie 2022 - 10:54

Agenția agricolă FranceAgriMer a majorat prognoza pentru exporturile de grâu moale francez în afara UE, în timp ce exporturile către statele UE au fost revizuite ușor în scădere. Exporturile franceze de grâu către țările din afara UE sunt estimate la 10,1 milioane de tone, cu 100 mii tone mai mult decât în raportul precedent şi cu 15,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, exporturile către statele membre ale UE au fost revizuite în creștere cu 60 mii de tone, până la 7,07 milioane de tone, cu 11,9% mai puţin față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele au fost publicate în raportul lunar FranceAgriMer, din 12 octombrie.

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor din cultura de porumb

11 august 2022 - 10:13

Avertizare! Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Helicoverpa armigera la porumb!

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

21 iulie 2022 - 19:07

Luna iunie a fost cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani în România și mulți fermieri au început să recolteze deja porumbul sau reînsămânțează suprafețele cu culturi de primăvară calamitate de seceta pedologică extremă.

Zonele în care se menţine seceta la începutul lunii septembrie

Zonele în care se menţine seceta la începutul lunii septembrie

30 august 2021 - 21:22

Cu toate ploile din ultima perioadă, seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în mai multe zone din ţară, arată datele meteorologilor.

Cât va fi producţia de porumb şi floarea soarelui în 2021. Ce spune ministrul Oros despre preţurile cerealelor!

Cât va fi producţia de porumb şi floarea soarelui în 2021. Ce spune ministrul Oros despre preţurile cerealelor!

25 august 2021 - 18:48

Fermierii români vor recolta în acest an în jur de 13,7 milioane tone de porumb boabe şi 3,2 milioane tone de floarea-soarelui, arată primele estimări ale Ministerului Agriculturii.

Ziua Porumbului Orezu, ediţia a XII-a, pe 16 septembrie 2021

Ziua Porumbului Orezu, ediţia a XII-a, pe 16 septembrie 2021

24 august 2021 - 23:00

Unul din cele mai importante evenimente din agricultura românească, ZIUA PORUMBULUI OREZU, va avea loc anul acesta pe 16 septembrie, de la ora 10.00, în ferma lui Nicolae Sitaru din judeţul Ialomiţa.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii