Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au analizat date din ultimi 40 de ani pentru a cuantifica efectele porumbului Bt, o varietate care a fost modificată genetic pentru a asigura protecţie împotriva insectelor dăunătoare din categoria sfredelitorilor (Ostrinia nubilalis şi Sesamia nonagrioides).
Alte studii au demonstrat anterior avantajele adoptării porumbului sau a bumbacului manipulate în laborator prin inserarea unui fragment de material genetic de la Bacillus thuringiensis, o bacterie capabilă să producă substanţe insecticide, însă acesta este primul studiu care analizează efectele asupra altor culturi din afara Americii de Nord.
Urmărind populaţiile europene de Ostrinia nubilalis, s-a constatat în timp o scădere semnificativă a activităţii moliilor adulte, o reducere a cantităţii de substanţe chimice utilizate şi, nu în ultimul rând, o diminuare a pagubelor din culturile de porumb, dar şi cele legumicole. Aceste beneficii nu au fost niciodată documentate şi prezintă culturile Bt ca un instrument puternic pentru reducerea populaţiilor de dăunători la nivel regional, de care în final beneficiază şi alte culturi agricole.
Porumbul Bt a fost introdus în cultură pentru prima dată în Statele Unite în 1996, iar astăzi ocupă aproape 80% din suprafeţele americane însămânţate cu porumb. Din 1998 a fost autorizat în Uniunea Europeană pentru cultivare şi consum. În zonele cu atacuri ale sfredelitorilor, analizele empirice arată că utilizarea soiurilor de porumb modificat genetic creşte randamentul în raport cu omologul său convenţional, rezultând un beneficiu economic tangibil pentru agricultorii care cultivă aceşti hibrizi.