Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Porumbul Bt şi influenţa acestuia asupra culturilor convenţionale

Publicat: 06 aprilie 2018 - 18:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au analizat date din ultimi 40 de ani pentru a cuantifica efectele porumbului Bt, o varietate care a fost modificată genetic pentru a asigura protecţie împotriva insectelor dăunătoare din categoria sfredelitorilor (Ostrinia nubilalis şi Sesamia nonagrioides).

Alte studii au demonstrat anterior avantajele adoptării porumbului sau a bumbacului manipulate în laborator prin inserarea unui fragment de material genetic de la Bacillus thuringiensis, o bacterie capabilă să producă substanţe insecticide, însă acesta este primul studiu care analizează efectele asupra altor culturi din afara Americii de Nord.

porumb.transgenic_bUrmărind populaţiile europene de Ostrinia nubilalis, s-a constatat în timp o scădere semnificativă a activităţii moliilor adulte, o reducere a cantităţii de substanţe chimice utilizate şi, nu în ultimul rând, o diminuare a pagubelor din culturile de porumb, dar şi cele legumicole. Aceste beneficii nu au fost niciodată documentate şi prezintă culturile Bt ca un instrument puternic pentru reducerea populaţiilor de dăunători la nivel regional, de care în final beneficiază şi alte culturi agricole.

Porumbul Bt a fost introdus în cultură pentru prima dată în Statele Unite în 1996, iar astăzi ocupă aproape 80% din suprafeţele americane însămânţate cu porumb. Din 1998 a fost autorizat în Uniunea Europeană pentru cultivare şi consum. În zonele cu atacuri ale sfredelitorilor, analizele empirice arată că utilizarea soiurilor de porumb modificat genetic creşte randamentul în raport cu omologul său convenţional, rezultând un beneficiu economic tangibil pentru agricultorii care cultivă aceşti hibrizi.

Vizualizat: 883 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Bancul zilei

Tipic feminin...

Tipic feminin...
Masculul balenă se învârte nervos în jurul balenei femelă: Detalii