Ministerul Agricuturii din SUA, USDA, şi-a mărit cu 110 milioane de busheli prognoza lunară privind recoltele şi consumul global, estimând o producţie de porumb pentru SUA de 14,54 miliarde de busheli pentru anul fiscal 2016/17.
În acelaşi timp, USDA şi-a mărit cu 73 milioane prognoza privind stocurile 2016/17, estimând stocuri de 2,081 miliarde bu, rămânând totuşi sub aşteptările analiştilor economici. Exporturile SUA vor creşte cu 100 milioane bu, datorită problemelor din Brazilia. Exporturile privind recolta nouă se află deja peste cifrele anilor precedenţi.
Recolta actuală de porumb din Brazilia (perioada de recoltare: aprilie-mai) ar urma să fie cu 7,5 milioane de tone mai slabă faţă de estimările iniţiale, atingând 72,1 milioane de tone. La baza acestei prognoze stau condiţiile meteo nefavorabile. Pe lângă aceasta, experţii USDA şi-au mărit estimările privind recolta de porumb din Argentina (perioada de recoltare: martie – iunie) cu 1 milion de tone, aici fiind aşteptată o recoltă de 28 milioane de tone, cantitate care depăşeşte aşteptările analiştilor.
Şi raportul privind recolta de anul viitor din Brazilia a fost corectată, fiind estimată o recoltă de 80 de milioane de tone, cu 2 milioane de tone mai scăzută faţă de estimările iniţiale.
Seceta a afectat culturile canadienilor
Fermierii canadieni (perioada de recoltare: octombrie – noiembrie) ar urma să recolteze cu 1,3 milioane de tone mai puţin porumb decât se estimase. În provincia Ontario, luna iunie a fost una din cele mai uscate din ultimii 30 de ani. În plus, Ministerul şi-a redus prognoza pentru recolta mondială de orz 2016/17. Recolte mai slabe se vor înregistra în Turcia, Algeria şi Maroc, iar în Australia, Ucraina şi Uruguay recoltele vor fi mai bogate.
Consumul mondial de cereale grosiere este estimat cu 3,3 milioane de tone mai scăzut faţă de prognoza iniţială, deoarece în SUA, Brazilia, China, în UE, Corea de Sud şi Indonezia se va folosi mai puţin porumb ca şi hrană pentru animale. Pe piaţa din Europa şi Asia este o ofertă mare de grâu furajer. Din acest motiv, USDA consideră că UE va importa mai puţin porumb în 2015/16 şi 2016/17. Brazilia va exporta în cei doi ani fiscali cu 4 respectiv 1 milion de tone mai puţin porumb. Stocurile mondiale de porumb 2016/17 cresc, deoarece China, SUA şi Indonezia stochează mai mult porumb, contrabalansând stocurile în scădere din Brazilia, Japonia şi Canada.
(sursa: agrarticker.de)