Decizia autorităţilor franceze de a suspenda cultivarea porumbului modificat genetic MON 810 Monsanto este ilegală, a estimat luni avocatul general al Curţii Europene de Justiţie /CEJ/, referitor la o plângere a unei multinaţionale americane, relatează AFP.
Avizul avocatului general al CEJ nu are caracter de constrângere, dar, în 80 % din cauze, judecătorii instanţei de la Luxemburg merg în acelaşi sens când emit hotărâri.
Franţa a suspendat în februarie 2008 cultivarea OGM MON 810 pe teritoriul naţional, recurgând la o clauză de salvgardare prevăzută de legislaţia europeană şi invocând ''riscuri serioase pentru mediu''.
Potrivit avocatului general al CEJ, Paolo Mengozzi, ''autorităţile franceze nu pot suspenda cultivarea porumbului modificat genetic MON 810 pe teritoriul naţional fără să-i ceară în prealabil Comisiei Europene adoptarea de măsuri de urgenţă în caz de risc pentru sănătate şi mediu''.
''În speţă, clauza de salvgardare, prevăzută de directiva referitoare la răspândirea deliberată de OGM-uri în mediu, este inaplicabilă'', susţine el.
Acest aviz riscă să relanseze polemica privind cultivarea produselor modificate genetic, care divizează ţările din Uniunea Europeană. Alte şase ţări - Germania, Ungaria, Grecia, Luxemburg, Austria şi Bulgaria - au suspendat, ca şi Franţa, cultivarea porumbului Monsano pe teritoriul lor.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a fost dezaprobat de 22 din cele 27 de ţări ale UE când a vrut să constrângă în martie 2009 statele să ridice interdicţia referitoare la cultivarea MON810.
Doar două OGM-uri sunt în prezent autorizate pentru cultivare în UE: cartoful OGM Amflora, pus la punct de grupul german BASF, şi porumbul OGM MON 810, al grupului american Monsanto, care cere prelungirea acestei autorizaţii.
A fost cerută, de asemenea, autorizaţie de cultivare pentru alte cincisprezece plante OGM, în majoritate porumb modificat genetic.
Sursa: Agerpres