Adama
Vinasa Rompak

Mehedinţi: Porumbul este compromis de secetă

Publicat: 21 iulie 2011 - 13:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În sudul judeţului Mehedinţi, seceta a afectat grav cultura de porumb de anul acesta. Agricultorii se gândesc deja să nu mai investească în agricultură. 

În judeţ, au fost cultivate 55.038 hectare de porumb, 43.304 de grâu, 4230 de floarea-soarelui, 1700 hectare de rapiţă şi 3600 de hectare cu ovăz. Din păcate, în cea mai importantă zonă agricolă a judeţului, cea de sud, culturile de porumb sunt în mare parte compromise, din cauza unei secetei acute. Timp de două luni, au căzut doar câţiva stropi de ploaie şi porumbul este aproape compromis.

La Tâmna, de exemplu, o zonă agricolă productivă, fermierii nu vor aduna mai nimic din culturile de porumb la toamnă. „În primăvara acestui an, producţiile prezentau o garanţie. Se preconizau producţii bune, astfel încât să se acopere cheltuielile şi omul să aibă şi un beneficiu, o rentabilitate. În ultimele două luni însă, în zona noastră n-a mai plouat. La grâu, când îi trebuia o ploaie, în ultima fază, de formare a bobului, a rămas sec. Sunt parcele unde se obţin şi trei, patru sute de kilograme la hectar. La porumb e mai rău. Avem vreo 750 de hectare. A fost pus în condiţii optime, a răsărit, s-a dezvoltat, dar din lipsa apei e compromis aproape 100%”, a declarat Ion Cioară, primarul comunei Tâmna. 

Camp cu porumb_b

Lipsa ploilor se resimte şi în gospodării
Ţăranii confirmă şi ei faptul că producţia abia le acoperă cheltuielile făcute. Aceştia sunt îngrijoraţi de situaţia în care nu vor recolta nici măcar ce au însămânţat. „Porumbul ăsta nu se mai face chiar dacă mai plouă. Pe aici n-a plouat de luni de zile şi-a bătut vântul încontinuu. Nici dacă bunul Dumnezeu ne mai dă o ploaie, el nu-şi mai revine. E compromis sută la sută. Am îngropat banii de pomană. Ţăranii o duc foarte greu în această comună, pentru că nu le merge agricultura. Nu e subvenţionată încă bine de stat, iar noi cu banii pe care-i câştigăm nu ne permitem să facem irigaţii”, a spus Dinu Tălăpan, din comună.

La Boceni, situaţia este şi mai grea, pentru că localnicii cară apă cu butoaiele de la kilometri întregi depărtare. „La porumb, n-avem nicio speranţă, din cauza secetei. Noi n-avem apă să bem, darmite să udăm terenurile. Am săpat acum să facem o fântână. Ca să avem unde să adăpăm vitele. N-a plouat de prin aprilie. Nici vitele nu mai au ce mânca pe câmp”, a spus Constantin Tănăsescu.
Cum în localitate, e doar o fântână din care se alimentează aproximativ 150 de familii, pentru animale este folosită apa din râul care traversează localitatea.

Specialiştii din agricultură susţin că ar mai fi totuşi o speranţă. Fermierii care au lucrat terenurile după tehnologie nu vor pierde chiar tot. Este nevoie însă de multă apă.
sursa: adevarul.ro

Vizualizat: 2522 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii