Preţurile inputurilor au crescut la acest început de campanie agricole, susţin fermierii. Pe fondul datoriilor acumulate anul trecut şi în aşteptarea subvenţiilor, agricultorii sunt afectaţi şi de aceste scumpiri.
Valentin Kovacs, fermier din judeţul Timiş, va semăna în această primăvară floarea soarelui pe 60 ha, porumb pe 100 ha, ovăz pe 5 ha, mazăre pe 5 ha şi o mică parte cu plante de nutreţ, respectiv iarbă de Sudan, sorg pentru siloz şi amestecul furajer CutMax Alfa Protein de la Everde (trifoi roşu 10%, lucernă 30%, iarbă furajeră 25%, raigras peren 10%, timoftică 15% şi golomăţ 10%), cu o rată de însămânţare de 25-30 kg/ha.
„Pentru acestea am făcut deja contractele de comandă pentru sămânţă. Preţul s-a ridicat foarte mult la sămânţa de floare şi la cea de porumb. Spre exemplu, la sacii de 80 mii de boabe, preţul a crescut cu 250 lei, preţ care nu se justifică”, ne-a spus el.
Fermierul timişean consideră, de asemenea, că şi la pesticide preţurile sunt mult prea mari. „După calculele mele, preţurile au crescut cu circa 17 procente în medie, la inputuri”.
Peste 2500 lei/hectarul de porumb
Kovacs a calculat, în medie, costurile implicate de cultivarea unui hectar cu porumb, de la înfiinţare până la recoltare, raportându-se la o tehnologie medie. „Băgăm 200 kg azot brut, nu activ, care echivalează cu patru saci daţi la şiruit şi încă un sac şi jumătate de îngrăşăminte complexe la semănat. Cei patru saci de azot costă peste 250 lei şi încă 200 lei costă îngrăşămintele complexe 15-15-15, la semănat. O sămânţă, nu de top, ci de mijloc, din punct de vedere al calităţii dar şi al preţului, costă 600 lei/ha. Aplicarea tratamentelor cu două erbicide: unul după semănat, înainte de răsărire, şi unul în cultură costă încă 250 lei. Lucrările pentru pregătirea patului germinativ, dar şi cele de protecţia culturilor şi de recoltare atrag costuri de peste 1300 lei. Astfel: aratul - 380 lei (motorină, ulei, uzură utilaj, tractorist), discuitul dublu - 200 lei, semănatul - 100 lei, praşila mecanică - 100 lei, erbicidarea - 100 lei, recoltarea cu transport inclus pe 15 km-450 lei, deci în total 2650 lei, fără alte cheltuieli. Pentru tot ce este cultură prăşitoare, acestea sunt costurile. La păioase, costurile sunt mai reduse cu circa 2-3 sute de lei”, ne-a explicat agricultorul.
Acesta a precizat că, potrivit calculelor anterioare, în cazul în care producţia obţinută va fi sub 4 tone/ha, fermierul va ieşi în pagubă. Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate, numărul de februarie 2013.