Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

Publicat: 21 iulie 2022 - 19:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna iunie a fost cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani în România și mulți fermieri au început să recolteze deja porumbul sau reînsămânțează suprafețele cu culturi de primăvară calamitate de seceta pedologică extremă.

Fermierii pot recolta sau reînsămânța suprafețele cu culturi de primăvară afectate de secetă pentru care depun înștiințări și înainte de întocmirea procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, însă au anumite obligații.

Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 a fost modificat și prevede că:

  • (5^3) Suprafețele de terenuri cu destinaţie agricolă ocupate cu culturile agricole înființate în primăvara anului 2022, afectate de seceta pedologică, pentru care utilizatorii de terenuri depun înştiinţări conform prevederilor art. 15, pot fi recoltate sau reînsămânțate şi anterior datei de întocmire a procesului-verbal de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul regulament.
  • (5^4) În aplicarea prevederilor alin. (5^3), producătorii agricoli au obligația identificării culturii afectate, a blocului fizic şi parcelei/tarlalei aferente fiecărei culturi şi menţinerii unei zone-tampon/martor nerecoltate sau nereînsămânțate, în suprafață de minimum 5% din suprafața blocului fizic şi parcelei/tarlalei aferente culturii afectate, care se pun la dispoziția comisiei de constatare şi evaluare a pagubelor în vederea completării procesului-verbal de constatare.

Vă reamintim că MADR a prelungit termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică, astfel:

Pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021:
-Depunere înștiințărilor scrise pentru culturile agricole afectate de secetă: 1 august 2022 inclusiv
-Întocmire procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor: 15 august 2022 inclusiv
-Întocmire rapoarte de sinteză: 30 august 2022 inclusiv

Pentru culturile de primăvară înființate în 2022:
-Depunere înștiințări scrise: 15 noiembrie 2022 inclusiv
-Întocmire procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor: 30 noiembrie 2022 inclusiv
-Întocmire rapoarte de sinteză: 15 decembrie inclusiv

Vizualizat: 11354 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Decizie MADR pentru fermierii care au culturile calamitate de secetă!

Decizie MADR pentru fermierii care au culturile calamitate de secetă!

Ministerul Agriculturii anunță că, la nivelul fiecărui județ, este instituită procedura care stabilește modalitățile de constatare și înregistrare a pagubelor provocate de seceta pedologică.

Fermierii nu pierd subvenția APIA pe hectar chiar dacă schimbă cultura agricolă declarată în cererea APIA!

Fermierii nu pierd subvenția APIA pe hectar chiar dacă schimbă cultura agricolă declarată în cererea APIA!

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi că este elaborat un act normativ prin care fermierilor li se dă libertatea să curețe terenurile de culturile distruse de secetă, să folosească pentru hrana animalelor ce pot recupera, fără a pierde subvenția APIA aferentă acestui an.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii