Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!

Publicat: 21 iulie 2022 - 19:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna iunie a fost cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani în România și mulți fermieri au început să recolteze deja porumbul sau reînsămânțează suprafețele cu culturi de primăvară calamitate de seceta pedologică extremă.

Fermierii pot recolta sau reînsămânța suprafețele cu culturi de primăvară afectate de secetă pentru care depun înștiințări și înainte de întocmirea procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, însă au anumite obligații.

Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 a fost modificat și prevede că:

  • (5^3) Suprafețele de terenuri cu destinaţie agricolă ocupate cu culturile agricole înființate în primăvara anului 2022, afectate de seceta pedologică, pentru care utilizatorii de terenuri depun înştiinţări conform prevederilor art. 15, pot fi recoltate sau reînsămânțate şi anterior datei de întocmire a procesului-verbal de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul regulament.
  • (5^4) În aplicarea prevederilor alin. (5^3), producătorii agricoli au obligația identificării culturii afectate, a blocului fizic şi parcelei/tarlalei aferente fiecărei culturi şi menţinerii unei zone-tampon/martor nerecoltate sau nereînsămânțate, în suprafață de minimum 5% din suprafața blocului fizic şi parcelei/tarlalei aferente culturii afectate, care se pun la dispoziția comisiei de constatare şi evaluare a pagubelor în vederea completării procesului-verbal de constatare.

Vă reamintim că MADR a prelungit termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică, astfel:

Pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021:
-Depunere înștiințărilor scrise pentru culturile agricole afectate de secetă: 1 august 2022 inclusiv
-Întocmire procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor: 15 august 2022 inclusiv
-Întocmire rapoarte de sinteză: 30 august 2022 inclusiv

Pentru culturile de primăvară înființate în 2022:
-Depunere înștiințări scrise: 15 noiembrie 2022 inclusiv
-Întocmire procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor: 30 noiembrie 2022 inclusiv
-Întocmire rapoarte de sinteză: 15 decembrie inclusiv

Vizualizat: 10357 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Decizie MADR pentru fermierii care au culturile calamitate de secetă!

Decizie MADR pentru fermierii care au culturile calamitate de secetă!

Ministerul Agriculturii anunță că, la nivelul fiecărui județ, este instituită procedura care stabilește modalitățile de constatare și înregistrare a pagubelor provocate de seceta pedologică.

Fermierii nu pierd subvenția APIA pe hectar chiar dacă schimbă cultura agricolă declarată în cererea APIA!

Fermierii nu pierd subvenția APIA pe hectar chiar dacă schimbă cultura agricolă declarată în cererea APIA!

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi că este elaborat un act normativ prin care fermierilor li se dă libertatea să curețe terenurile de culturile distruse de secetă, să folosească pentru hrana animalelor ce pot recupera, fără a pierde subvenția APIA aferentă acestui an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii