Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APA, EXTREMĂ URGENŢĂ! Cine poate să irige acum, va câştiga!

Publicat: 30 aprilie 2018 - 22:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seceta care a început să se instaleze la sfârşitul lunii aprilie, a obligat fermierii brăileni să pregătească echipamentele de irigare şi să aprovizioneze cu apă semănăturile de toamnă şi terenurile care urmează a fi însămânţate cu culturile de primăvară.

„Noi am dat drumul la irigaţii de o săptămână. Astăzi, 30 aprilie, la orele 17,00, când vorbesc cu Dvs, sunt în câmp la un lot de rapiţă pentru sămânţă în suprafaţă de 50 de hectare. Avem rampa de udare în funcţiune, aplicăm o normă între 250 - 300 mc la hectar ca să udăm mai repede. De asemenea, am pus... tunurile pe grâu; sunt în număr de opt instalaţii de udare cu tambur, iar de dimineaţă am pornit încă o rampă şi doi tamburi şi la porumbul lot de hibridare, ce ocupă 168 de hectare”, ne-a declarat pentru AGROINFO inginerul Iosif Ţicra (foto), administratorul societăţii Agroleg Silistraru.  

Irigatu-i sfânt, o verigă tehnologică esenţială
Fermierul brăilean a ţinut în mod deosebit să-i evidenţiem pe „eroii irigaţiilor”: Romeo Robu, ce răspunde de rampele cu aspersoare, Ilie Mureş, de la instalaţia de udat de la lotul semincer de porumb şi „tunarul” Tarachiu Vasile, supraveghetorul tunurilor de apă.
„Irigăm zi şi noapte; este nevoie urgentă de apă, seceta-i cruntă, pământul-i crăpat şi consumă groaznic acuma. Vom încheia atunci când va veni ploaia! Sigur că aprovizionarea cu apă a terenului şi culturilor va urca costurile de producţie, dar vrem să obţinem rezultate. Am aplicat tehnologia de cultivare şi acuma dacă nu dăm apă, degeaba am aplicat îngrăşămintele. Irigatu-i sfânt; e o verigă tehnologică pe care neaparat trebuie s-o aplici. Cine poate să irige acuma, va câştiga!”, a precizat Iosif Ţicra.

O agendă a activităţilor de sezon încărcată
Cultura de grâu ocupă în structura de producţie a fermei o suprafaţă de 162 hectare. Până la această dată au primit botezul apei 30 ha.    
La Agroleg Silistraru, este o vie activitate. Toată suflarea fermei, în număr de 20, se află în câmp.
Agenda lucrărilor de sezon este foarte încărcată. Se desfăşoară operaţiunea de purificare la rapiţa de sămânţă; se seamănă şi se fertilizează la cultura de soia. Maşina de semănat performantă mânuită cu pricepere de Florin Popoacă realizează un ritm optim de lucru, astfel încât în trei-patru zile bune de lucru va finaliza semănatul.

Soia – o cultură atent pregătită  
„Am ales să punem iară şi în acest sezon aproape 300 hectare de soia, cu o doză la semănat de 120 kg de sămânţă tratată cu cea mai nouă tehnologie pentru inocularea semințelor de soia cu bacterii fixatoare de azot - HiCoat Super Soy de la BASF.  Mai avem de înfiinţat vreo 80 de hectare, fertilizăm înainte cu 250 kg îngrăşământ chimic complex la hectar şi nu o să mai avem treabă”, a susţinut Iosif Ţicra, fermierul care an de an a obţinut producţii extraordinar de bune la cultura de soia.
 
„Vrem să obţinem maxim de producţie!”
La Agroleg Silistraru, culturile de toamnă au ieşit corespunzător din iarnă şi s-au dezvoltat excelent în prima fază până la instalarea secetei. „Am erbicidat şi am aplicat primul tratament cu un fungicid şi un îngrăşământ foliar. După ce terminăm de irigat, vom trece la tratamentul doi, obligatoriu, la grâu şi chiar al treilea, dacă va fi nevoie. Vrem să obţinem maximum de producţie, preconizăm la cerealele păioase de toamnă - grâu şi orz - să producem în jur de 7 tone la hectar, iar la rapiţă să ne apropiem de 4 tone/ha”, şi-a exprimat optimismul nu fără temei Iosif Ţicra.

Vizualizat: 1719 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019

Bancul zilei

Scrisoare de la tata

Scrisoare de la tata
Un scoţian îi scrie fiului său: Detalii