Franţa nu au reuşit să convingă autorităţile de la Bruxelles în privinţa interzicerii culturilor de porumb transgenic MON810, creat în laboratoarele companiei Monsanto.
În urma dovezilor ştiinţifice prezentate de Franţa, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a decis că „nu există nici o dovadă ştiinţifică specifică, în termeni de risc pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor sau a mediului”, pentru a sprijini această interdicţie.
În luna februarie, guvernul francez a solicitat Comisiei Europene să suspende autorizaţia de a cultiva porumbul modificat genetic MON810 pe teritoriul UE. Franţa a interzis, în 2008, cultivarea porumbului MON810, invocând riscuri de mediu.
În luna noiembrie, Înalta Curte a Franţei s-a pronunţat împotriva acestei interdicţii, în urma unei decizii similare adoptate de către Curtea Europeană de Justiţie.
Cu toate că în Uniunea Europeană se regăsesc pe rafturile magazinelor produse alimentare care conţin porumb, soia sau sfeclă modificată genetic, numai două plante au fost până acum autorizate spre cultivare, porumbul de la Monsanto şi cartoful Amflora, produs de compania BASF.