Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să-şi includă în programe obiective cantitative. Nu mai este suficient să spui „ne dorim să îmbunătăţim situaţia din agricultură”, trebuie să spui cu cât vei îmbunătăţi, a declarat Franz Fischler, fost comisar european pentru agricultură, în cadrul conferinţei Ziua Media pentru PNDR 2014-2020.
Potrivit fostului comisar european pentru agricultură, principala diferereţă dintre actualul şi viitorul PNDR este aceea că programarea este mult mai solicitantă pentru comunitate. „Statele membre trebuie să-şi includă în programe obiective cantitative. Nu mai este suficient să spui „ne dorim să îmbunătăţim situaţia din agricultură”, trebuie să spui cu cât vei îmbunătăţi. Şi, este nevoie să introduci repere privind ţintele dorite pentru 2020, aşa încât să poată fi verificate realizările, dar şi nerealizările. Apoi mai avem şi anumite zone de interes, de concentrare. Modernizarea este una dintre aceste zone. Alta este lupta privind schimbările climatice şi alta este inovaţia. Va fi necesar să se demonstreze în viitoarea perioadă de programare cum se vor rezolva aceste aspecte. Şi al treilea aspect important, va fi nevoie să se demonstreze foarte clar cum funcţionează fondurile de dezvoltare rurală împreună cu alte fonduri, de exemplu cu fondurile structurale, cu fondul social”, ne-a declarat Franz Fischler.
Cu privire la pachetul de înverzire pentru noul PNDR, Fischler cosideră că cel mai imprtant aspect este legat de modernizarea exploataţiilor agricole.
„În programul actual, banii pentru înverzire sunt în a 2-a axă. După părerea mea personală aş oferi o importanţă mai mare stimultentelor pentru cei din zonele dezavantajate. Şi în plus, pe lângă această măsură, dacă ai compara aspectul de modernizare, investiţiile din producţiile agricole, cu unele măsuri de mediu atunci aş acorda cel mai important aspect pentru modernizare. Pentru că şi fermierii trebuie să supravieţuiască” ne-a spus fosctul comisar european pentru agricultură.
Acesta a spus că deşi pare un an pierdut, 2014 va fi un an de tranziţie. „Aşa cum ştiţi, măsurile din programul actual vor putea continua în funcţie de programarea care există deja, ca o inerţie. Dar nu aş spune că vorbim despre un an pierdut. Este într-adevăr un anumit grad de întârziere, dar poţi să începe anumite măsuri care nu sunt acoperite de programul prezent”, a afirmat Fischler.
Potrivit fostului comisar, România a făcut progrese în sectorul agricol din punct de vedere al producţiei, dar a rămas deficitară la capitolul condiţiilor de trai din zonele rurale. „România a început relativ încet, dar apoi a accelerat dezvoltarea şi a făcut mai multe progrese. Aş spune că problema fundamentală care a rămas este aceea a condiţiilor de viaţă din sate. Toate serviciile sociale: şcoli, grădiniţe, policlinici lipsesc în cea mai mare parte. Acestea vor fi provocările în anii care urmează pentru această ţară. Pentru că ţara nu va avea prea mare succes dacă împingi doar sectorul de fermier producţie agricolă, iar celelalte părţi le laşi în urmă. De aceea, cred că o cooperare strânsă şi o regândire a conceptului privind banii structurali care ar fi necesari şi implementaţi este importantă. Ministrul a spus că deja 26% din fonduri se îndreaptă către zona rurală, dar în medie, în UE este vorba de mai mult de 30%. Cu alte cuvinte, mai mulţi bani pentru fondurile structurale ar fi justificaţi pentru a aduce mai mulţi bani către sate decât acum”, a adăugat Franz Fischler.