Adama
Vinasa Rompak

Hronicul unei bătălii de gherilă ministerială

Publicat: 18 iunie 2012 - 10:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Aşa cum ne-a fost ea relatată de preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, şi de alţi membri ai Consiliului Director

Nerezolvarea şi trenarea problemelor Agriculturii, mai ales cele legate de subvenţii, de reglementări legislative, au adus producătorii agricoli în pragul disperării. La ultima şedinţă a Consiliului Director al LAPAR, de vineri 15 iunie a.c., s-a votat să se meargă în bloc cu întreaga delegaţie la ministrul Daniel Constantin.

LAPAR a purtat cea dintâi "bătălie" cu noua Putere

Încercând să intre în Ministerul Agriculturii, bodyguarzii, acei vajnici apărători ai înaltelor idealuri şi, bineînţeles, ai elitei ministeriale, i-au „cercetat” la coaste, (cele neîmpădurite şi neagricole), la programare şi acte de identitate pe membrii Consiliului Director. În urma confruntării  - de idei şi nu numai! -, conducerea LAPAR a fost primită la Cabinetul 1. Deşi ministrul afirmase telefonic că avea agenda zilei deosebit de încărcată, totuşi, şi-a găsit timp să se întâlnească cu reprezentanţii LAPAR preţ de mai bine de o oră. Problemele agricultorilor „au rămas ca-n tren!” (Nu ştim dacă o fi vorba despre „trenul foametei” sau de acceleratul care trece şuierând cu voioşie printr-o haltă dezafectată?!)

conferinta-LAPAR-4_b

Vineri 15 iunie a.c., Consiliul Director al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, întrunit în şedinţă de urgenţă, s-a arătat profund nemulţumit de răspunsurile evazive, spun reprezentantii ligii, primite de la secretarul de stat Daniel Botănoiu, la memoriile adresate ministrului Daniel Constantin. Pe fond, LAPAR a solicitat un pachet de măsuri ce priveşte dinamizarea agriculturii, îndeosebi acordarea diferenţei de subvenţie PNDC de 42 euro şi reglementarea sprijinului la motorina pentru lucrările agricole, deoarece din toamnă nu va mai exista cadrul legislativ pentru acordarea subvenţiei. De asemenea, Liga a cerut simplificarea documentaţiei privind accesarea fondurilor europene; iniţierea unor acte normative pentru stoparea vânzării terenurilor agricole către străini şi protejarea fermierilor români, a rambursării mai accelerate a TVA, precum şi rezolvarea problemelor legate de irigarea culturilor agricole, de impozitarea arendei şi a subvenţiilor.

Cu jalba-n proţap, la Minister

În jurul orei 12,00, după ce au încheiat şedinţa Consiliului Director, reprezentanţii LAPAR au ţinut să se întrevadă, pentru câteva minute, cu ministrul Daniel Constantin. Contactat telefonic, şeful Agriculturii a declinat oferta, pe eternul motiv al unei bune guvernări postdecembriste: „nu am timp, s-o lăsăm pe săptămâna viitoare!” În acel moment, membrii LAPAR au văzut cernoziomul înaintea ochilor! Ştiind că se află în Minister, membrii  Consiliului Director au ajuns iute la sediul MADR. Însă „am fost trataţi ca ultimii oameni  de către firma pe pază privată!” Li s-a spus că „Nu aveţi voie! Nu puteţi intra pe uşa din faţă. Dvs, pe uşa din dos!”, (pentru că, pe acolo trebuie să pătrundă numai „crema” - cu blat cu tot - a MADR-ului!) Apoi, cei trei bodyguarzi, probabil bine instruiţi pentru astfel de situaţii, au interzis accesul fermierilor în minister pe motiv de programare! De unde se vede că în ţara noastră, totul este programat, totul merge ceas, iar  ... mama ei de programare face agricultura mare!

„Am fost căutaţi la coaste!!" 

Situaţia a degenerat uşor, spiritele s-au inflamat, în aceste condiţii, cei trei oameni de ordine cu arsenalul din dotare - cu tot cu instrumentele de „convingere” şi cuvintele jignitoare - au, potrivit surselor noastre, „căutat spre minuţioasă cercetare pe la coastele” (nelucrate agrotehnic) reprezentanţilor producătorilor agricoli. După care, vajnicii şi bravii apărători ai înaltelor idealuri şi, bineînţeles, ai elitei ministeriale le-au ţinut reprezentanţilor fermierilor din România o lecţie de înalt civism şi democraţie, subliniind dimensiunea majoră a riscului de a păzi MADR de anumite derapaje de la politica ministerială şi PAC-ul european. În haosul total, a coborât secretarul general al MADR, Sorin Sergiu Chelmu, care a încercat să aplaneze conflictul de...  „gherila ministerială”! „De ce ne faceţi probleme?” V-am zis să plecaţi!” Membrii LAPAR au refuzat să discute cu un funcţionar mărunt, gata de plecare! (Dl Chelmu era tocmai pe picior de plecare, căci, conform programării, era vineri la orele prânzului şi se încheiase programul de lucru în minister!). „Nu mai vrem să umpleţi caietele cu probleme şi să nu se rezolve nimic!”, şi-au strigat nemulţumirea fermierii.

În sfârşit, în cabinetul ministrului

Delegaţia LAPAR a urcat în Cabinetul 1. Între timp, ministrul a fost anunţat de ocuparea cabinetului. Trebuie spus că Daniel Constantin, iniţial, se aflase în sediu, dar când a debutat conflictul, a coborât pe uşa din dos ieşind  afară... pe scara de incendiu! În final, după ce a fost anunţată presa şi incidentul putea căpăta dimensiuni mediatice naţionale, în care era riscul de a se prezenta starea de „armonie” ce guvernează relaţiile dintre Ministerul Agriculturii şi fermieri, s-a înfăţişat însuşi ministrul Daniel Constantin cu „noutatea”: „Bani nu sunt pentru subvenţii! Luaţi-vă gândul de la banii ăştia!” După care, vizibil oţărât, le-a adresat un „Bun venit!” pe un ton răspicat, aşa cum îi şade bine unui lider de partid: „Domnilor, nu faceţi ce vreţi voi aici! Nu mă obligaţi pe mine să mă întâlnesc cu voi! Nu fac niciodată cum vreţi voi! Cine sunteţi voi?” Apoi, o ameninţare voalată: ”Dacă e vorba de p’aşa, nu se va mai întâmpla niciodată ce s-a întâmplat astăzi!”  În replică, membrii Consiliului Director al LAPAR au strigat: „Noi reprezentăm Agricultura, iar ministerul este al Agriculturii!”, „Ministerul Agriculturii nu este proprietate privată, domnule ministru!” După ce „Ne-au umplut capul cu minciunile lor!” şi „Ne-au luat de tâmpiţi, acum de abia au făcut notificările la Bruxelles”. Impresia lui Marian Topală a fost că: „Daniel Constantin nu are atitudine de ministru!”, iar preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, a mers chiar mai departe cu aprecierea: „Cred că ministrul de resort este duşmanul nostru!”

laurentiu-baciu-presedinte-LAPAR_b

Ce impută LAPAR ministerului?

• Lipsă de eficienţă şi de comunicare: „Echipa pe care ne-a dat-o să lucrăm este extraordinar de slabă, e ruptă de realitate. Secretarul de stat Botănoiu n-a scris în viaţa lui atâtea caiete, câte le-a caligrafiat cu problemele noastre! Concret, n-a făcut nimic, nu s-a realizat nimic. Să se ducă cineva cu vreo problemă s-o rezolve la Guvern? Ferească Dumnezeu!”

• Inerţie: „Aceleaşi probleme nerezolvate, mi-e şi ruşine mie să le mai ridic! Nu s-a făcut nimic, sunt vreo trei – patru probleme care nu necesită bani: debirocratizarea APIA, APDRP, ca să depui un dosar de finanţare necesită o lucrare de doctorat! Corectarea unor tâmpenii din  Codul Fiscal, la colectarea impozitelor!

• Influenţarea preţurilor de piaţă: „Am cerut ca nimeni din MADR să nu mai apară la TV şi să vorbească despre calitatea şi cantitatea producţiilor agricole şi mai ales de preţuri. Agricultura românească este în mare parte privată, ministerul să se ocupe de statistici, nu de influenţarea şi sugerarea preţurilor de piaţă!” Istorica întâlnire dintre prezentanţii producătorilor agricoli din România şi Ministrul Agriculturii a fost fără istorie! Aceleaşi vechi probleme, fără nici o rezolvare! Producătorii agricoli sunt deznădăjduiţi, mulţi sunt pe pierdere: au întors rapiţa de toamnă, au cheltuit mult, subvenţia nu a venit toată, iar seceta, care a ţinut mai bine de două săptămâni, a dijmuit la jumătate producţia de grâu şi orz!

Asupra MADR s-a lăsat liniştea dinaintea furtunii!

Liderul LAPAR, este partizanul unor acţiuni de forţă: „Am ajuns pe culmile disperării, vom ieşi în stradă, vom boicota alegerile parlamentare şi vom protesta la Bruxelles, împotriva Guvernului!”, a declarat, în exclusivitate pentru Ferma si agroinfo.ro, Laurenţiu Baciu.

Un răspuns legat de incidentul pe care ni l-au reclamat reprezentantii LAPAR am solicitat si Ministerului Agriculturii. De indata ce il vom primi, il vom face public.

 Update:

LAPAR acuză, Chelmu răspunde

În cele din urmă, secretarul general al MADR, Sergiu Sorin Chelmu, a binevoit să ne răspundă telefonic. Astfel, am aflat că la Minister s-a propus rezilierea contractului cu firma de pază, care expiră la sfâşitul acestui an. Pe semne că, paznicii sunt de vină. Acum să nu-şi închipuie nimeni că paznicii au făcut-o de capul lor! Mai mult ca probabil, aşa au fost ordinele! Suntem siguri că paznicii au fost instruiţi cum să acţioneze în situaţii de genul acesta! Dar, simptomatic pentru o situaţie dramatică mi se pare faptul că agenţii de pază i-au bruscat pe membrii LAPAR.

Oficialul MADR ne-a declarat, de asemenea, că ministrul Agriculturii este dispus la dialog, la continuarea discuţiilor cu reprezentanţii producătorilor agricoli, spunându-le şi celor de la Ligă că „voi sunteţi cei mai bine organizaţi”.

Legat de problemele ridicate de fermieri, Sorin Chelmu ne-a declarat că „Vom evalua actualul buget, avem un audit extern, să aşteptăm rezultatele acestuia, după care vom lua măsurile ce se impun şi vom identifica unele soluţii de finanţare”. De asemenea, conducerea MADR este în căutarea unei structuri organizatorice optime, cu direcţii sectoriale - pe horticultură, pe zootehnie. Însă, până acum, Ministerul şi-a arătat neputinţa!

 

Vizualizat: 2509 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LAPAR: Pierdem anual un miliard de euro prin interzicerea cultivării OMG

LAPAR: Pierdem anual un miliard de euro prin interzicerea cultivării OMG

Vicepreşedintele Ligii Producătorilor Agricoli, Marcel Cucu, a declarat recent că România pierde anual un miliard de euro prin interzicerea de către Uniunea Europeană a cultivării organismelor modificate genetic (OMG).

LAPAR: Ministrul Agriculturii pasează responsabilitatea

LAPAR: Ministrul Agriculturii pasează responsabilitatea

Laurenţiu Baciu: „Ministrul Daniel Constantin nu se deosebeşte cu nimic faţă de precedesorii săi; pasează responsabilitatea către secretarii de stat care n-au putere de decizie!”

LAPAR solicită ministrului Agriculturii şi Premierului o întâlnire de lucru

LAPAR solicită ministrului Agriculturii şi Premierului o întâlnire de lucru

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită ministrului Agriculturii, Daniel Constantin şi Premierului, Victor Ponta, acordarea unei întâlniri de lucru pentru a dezbate principalele probleme ale agriculturii româneşti.

Fuia amână întâlnirea de la Brăila cu producătorii agricoli, iar LAPAR nu-l mai vrea pe Fuia deloc

Fuia amână întâlnirea de la Brăila cu producătorii agricoli, iar LAPAR nu-l mai vrea pe Fuia deloc

Conducerea LAPAR cere demisia ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, acuzându-l pe acesta de dezinteres faţă de problemele producătorilor agricoli, după ce Fuia a contramandat, în ultimul moment şi „din motive numai de dânsul ştiute”, întâlnirea promisă agricultorilor, programată pentru 20 aprilie 2012, la Brăila.

Deşi invitate, autorităţile statului au refuzat să participe la conferinţa LAPAR

Deşi invitate, autorităţile statului au refuzat să participe la conferinţa LAPAR

Scrisoare deschisă a LAPAR, adresată preşedintelui şi primului ministru al ţării.

LAPAR nu renunţă la diferenţa PNDC 2011

LAPAR nu renunţă la diferenţa PNDC 2011

Membrii LAPAR, participanţi la Conferinţa Naţională a Agricultorilor, împuternicesc LAPAR să întreprindă în continuare demersuri ferme pentru recuperarea diferenţei PNDC pe anul 2011, contribuţia de la bugetul de stat fiind redusă în mod abuziv.

Rezoluţia Conferinţei Naţionale a Agricultorilor membri ai LAPAR

Rezoluţia Conferinţei Naţionale a Agricultorilor membri ai LAPAR

Cei 600 de membri LAPAR prezenţi la Conferinţa Naţională a Agricultorilor din 20 martie a.c. au adoptat, în unanimitate, Rezoluţia CNA privind principalele probleme cu care se confruntă agricultorii şi agricultura României.

700 de participanţi la aniversarea celor 10 ani de activitate LAPAR

700 de participanţi la aniversarea celor 10 ani de activitate LAPAR

"Conferinţa Naţională a Agricultorilor”, dedicată sărbătoririi a 10 ani de activitate LAPAR în slujba agriculturii şi a agricultorilor români, a reunit marţi, 20 martie a.c., aproximativ 600 de membri reprezentativi ai LAPAR din toate zonele agricole ale ţării şi peste o sută de invitaţi.

LAPAR: Agricultorii sunt cei mai buni platnici

LAPAR: Agricultorii sunt cei mai buni platnici

Agricultorii s-au dovedit cei mai buni platnici, iar investiţiile în agricultură cel mai uşor şi rapid de recuperat, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii