Adama
Vinasa Rompak

COPA-COGECA ar putea susţine România să cultive soia MG, dar trebuie să fim membri

Publicat: 10 iulie 2012 - 21:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Organizaţia europeană a producătorilor agricoli COPA-COGECA ar putea susţine interesele României în ceea ce priveşte cultivarea de soia modificată genetic, dar va fi nevoie de eforturi ale producătorilor agricoli români, care în prezent nu sunt reprezentaţi la nivel european, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

Decizia cultivării de soia modificată genetic (MG) nu aparţine României, ci va fi luată la Bruxelles, însă România a susţinut poziţia şi interesele producătorilor agricoli, a precizat Irimescu, la un seminar de specialitate.

“În privinţa soiei modificate genetic, MADR a spus da, pentru că în toate discuţiile care au fost la Bruxelles România a susţinut poziţia producătorilor, adică interesul dumneavoastră. Decizia nu o ia România, se ia în Consiliul Uniunii Europene, unde sunt 27 de state membre şi, din păcate, până în prezent, nu a existat niciodată majoritatea necesară sau minoritatea necesară blocării nici pentru da, nici pentru nu. S-au adoptat în ultimii ani, totuşi, câteva decizii de punere pe piaţă, ceea ce este altceva faţă de cultivare, unde nu s-a putut lua încă o decizie. Procedura până acum era ca, în cazul în care Consiliul nu zice da nici pentru adoptare, nici pentru respingere, decidea Comisia Europeană într-o lună şi, în general, Comisia a decis pentru introducerea pe piaţă. Sigur, Uniunea Europeană nu este atât de flexibilă cum sunt SUA sau alte state, dar, repet, decizia nu o ia MADR şi nici România. Până acum, noi ne-am exprimat favorabil în cazul în care am apreciat, conform deciziei EFSA, că produsele respective sunt sigure”, a explicat secretarul de stat, citat de Agerpres.

Irimescu: “Nu cred că poziţia Ministerului Mediului va afecta cumva introducerea în cultură a soiei modificată genetic”

Irimescu a adăugat că, la Bruxelles, România nu s-a opus cultivării soiei MG, chiar dacă în interiorul ţării au existat divergenţe între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului cu privire la acest subiect. Mai mult, deşi decizia pro sau contra cultivării OMG se ia în Consiliul Miniştrilor Mediului din Statele Membre UE, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii a menţionat că nu crede “că poziţia Ministerului Mediului va afecta cumva introducerea în cultură a soiei modificată genetic”.

România nu mai are nici un membru în COPA-COGECA

Lobby-ul autorităţilor este foarte important, dar la fel de important este şi lobby-ul producătorilor agricoli, a mai spus Achim Irimescu. La nivel european, Comisia Europeană şi instituţiile europene au ca partener foarte puternic de discuţii organizaţia ce reprezintă producătorii agricoli - COPA-COGECA, din care, din păcate, România, care a fost reprezentată până anul trecut prin FNPAR, a fost suspendată pentru neplata cotizaţiei.

“Am avut o discuţie la nivelul COPA - COGECA în care ei au declarat inclusiv posibilitatea să susţină interesele României în ceea ce priveşte soia modificată genetic, dar trebuie să fim membri ai acestor organizaţii extrem de reprezentative la nivel european”, a declarat Irimescu.

“Pentru un an în care trebuia să achităm 300.000 de euro şi nu s-a reuşit să se strângă decât 6.000 de euro, am fost suspendaţi. La ora actuală, România nu mai are nici un membru în COPA-COGECA, cel mai important partener de dialog şi foarte important în tot ce înseamnă modificarea Politicii Agricole Comune şi adoptarea reformei. Facem eforturi, dar MADR nu poate să facă în locul producătorilor nimic”, a precizat secretarul de stat.

Acesta a subliniat că lipsa organizaţiilor de producători reprezintă o problemă reală în România, mai ales în contextul în care, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), sunt sectoare ce acordă subvenţii doar prin intermediul organizaţiilor de producători.

Irimescu: “Nu am văzut undeva să se considere că dacă o vacă consumă soia modificată genetic nu poate să dea lapte ecologic”

Soia modificată genetic este mai avantajoasă, comparativ cu porumbul MG MON810, care poate prezenta probleme pentru culturile vecine, mai susţine Irimescu. Declinându-şi calitatea de reprezentant al Ministerului Agriculturii, acesta acuză ipocrizia autorităţilor europene în ceea ce priveşte aprobarea importurilor şi consumului de soia MG şi, în acelaşi timp, interzicerea cultivării.

soia_b

“Mi se pare un pic ipocrizie să imporţi anual 45 de milioane de tone de soia modificată genetic şi să nu permiţi cultivarea ei în Uniunea Europeană. Asta este opinia mea ca persoană şi nu ca reprezentant al MADR. Atâta timp cât utilizăm 45 de milioane de tone în fiecare an, a spune că nu avem grijă de consumator este o poveste. Sigur, sunt întrebări referitoare la ce se întâmplă în organismul animalelor care consumă soia modificată genetic. Până acum, nu am văzut undeva să se considere că dacă o vacă consumă soia modificată genetic nu poate să dea lapte ecologic. Deci, aici este o mare întrebare”, a mai spus Achim Irimescu, citat de Agerpres.

Vizualizat: 1331 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LAPAR: Pierdem anual un miliard de euro prin interzicerea cultivării OMG

LAPAR: Pierdem anual un miliard de euro prin interzicerea cultivării OMG

Vicepreşedintele Ligii Producătorilor Agricoli, Marcel Cucu, a declarat recent că România pierde anual un miliard de euro prin interzicerea de către Uniunea Europeană a cultivării organismelor modificate genetic (OMG).

ANSVSA verifică prezenţa OMG în produsele alimentare

ANSVSA verifică prezenţa OMG în produsele alimentare

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) urmăreşte şi verifică modul în care operatorii respectă prevederile de trasabilitate şi etichetare a alimentelor şi furajelor modificate genetic, în conformitate cu legislaţia UE, pe întreg lanţul alimentar cu excepţia producţiei primare.

Fuia: În România suprafeţele cultivate cu porumb MG sunt în scădere

Fuia: În România suprafeţele cultivate cu porumb MG sunt în scădere

Probabil că anul acesta vor fi mai puţin de 300 de hectare cultivate cu porumb modificat genetic în România, iar suprafeţele sunt în scădere, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucureşti.

COPA-COGECA susţine poziţia României cu privire la nivelul subvenţiilor agricole

COPA-COGECA susţine poziţia României cu privire la nivelul subvenţiilor agricole

Secretarul general al COPA-COGECA, Pekka Pesonen, a arătat că organizația pe care o reprezintă susține revendicarea legitimă a agricultorilor est-europeni de a obține subvenții la nivelul mediei europene, potrivit unui comunicat al Cabinetului Europarlamentar Rareş Niculescu.

Statele UE nu au decis asupra cultivării OMG

Statele UE nu au decis asupra cultivării OMG

Statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă vineri la un compromis în privinţa revizuirii legislaţiei pentru a oferi posibilitatea ca ţările să fie cele care să decidă restricţionarea sau interzicerea cultivării pe teritoriul lor a organismelor modificate genetic (OMG) autorizate la nivel european, în principal în urma opoziţiei unor state precum Franţa, Germania sau Marea Britanie.

În 2-3 ani vom avea 500 mii ha cu soia MG, susţine deputatul Valeriu Alecu (PDL), membru al Comisiei pentru Agricultură

În 2-3 ani vom avea 500 mii ha cu soia MG, susţine deputatul Valeriu Alecu (PDL), membru al Comisiei pentru Agricultură

Deputatul PDL Valeriu Alecu susţine că România pierde anual 500-600 milioane de euro din cauza necultivării de soia modificată genetic (MG) şi estimează că, în circa doi-trei ani, în ţara noastră vor exista câteva sute de mii de hectare de teren cultivate cu această plantă.

Reprezentativitatea României la COPA-COGECA: prezenţă fără drept de vot

Reprezentativitatea României la COPA-COGECA: prezenţă fără drept de vot

Potrivit preşedintelui FNPAR, Viorel Matei, Ministerul Agriculturii a promis alocarea sumei de 100 mii de euro pentru decontarea cheltuielilor de deplasare a delegaţiilor fermierilor români la Bruxelles şi Copa-Cogeca.  În ceea ce priveşte problemele agricultorilor români, reprezentatul FNPAR spune că „vom căuta să le rezolvăm prin reprezentanţii altor ţări, cu care suntem prieteni”.

Avertizare: la 1 iulie fermierii români pot fi excluşi din Copa-Cogeca

Avertizare: la 1 iulie fermierii români pot fi excluşi din Copa-Cogeca

Organizaţia europeană a fermierilor şi structurilor cooperatiste de asociere în agricultură, Copa-Cogeca, a trimis ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, o scrisoare prin care îl informează că fermierii români vor fi excluşi din organizaţie, începând cu 1 iulie, dacă nu îşi achită obligaţiile financiare.

Ministrul Agriculturii: Comisia Europeană nu ne dă voie să susţinem financiar plata cotizaţiei la COPA-COGECA

Ministrul Agriculturii: Comisia Europeană nu ne dă voie să susţinem financiar plata cotizaţiei la COPA-COGECA

Valeriu Tabără îl acuză pe preşedintele FNPAR de ignoranţă, de „rea-credinţă” şi de lipsă de legitimitate privind reprezentativitatea fermierilor români: "Viorel Matei ar trebui să-şi pună problema legitimităţii sale în funcţia (de conducere a – n.red.) unei organizaţii profesionale în numele căruia [sic!] vorbeşte, cunoscut fiind faptul că a fost ales cu bodyguarzi”.

Fermierii români riscă excluderea din organizaţia fermierilor europeni Copa-Cogeca

Fermierii români riscă excluderea din organizaţia fermierilor europeni Copa-Cogeca

Fermierii români riscă să fie excluşi din organizaţia europeană a producătorilor agricoli COPA-COGECA, dacă nu plătesc, până la 15 iunie a.c., cotizaţia aferentă anului 2010 şi alte cheltuieli care se ridică, împreună, la peste 200.000 de euro, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

OGM: Suspendarea cultivării porumbului Monsanto în Franţa este ilegală (avocat CEJ)

OGM: Suspendarea cultivării porumbului Monsanto în Franţa este ilegală (avocat CEJ)

Avizul avocatului general al CEJ nu are caracter de constrângere, dar, în 80 % din cauze, judecătorii instanţei de la Luxemburg merg în acelaşi sens când emit hotărâri.

Franţa a suspendat în februarie 2008 cultivarea OGM MON 810 pe teritoriul naţional, recurgând la o clauză de salvgardare prevăzută de legislaţia europeană şi invocând ''riscuri serioase pentru mediu''.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii