SUBVENȚII APIA 2019! Fermierii români beneficiază și anul acesta de plata sprijinului cuplat pentru soia. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cultivatorii de soia care solicită această plată pe hectar și care sunt termenele pe care trebuie să le respecte pentru a încasa banii?
SPRIJIN CUPLAT PENTRU CULTURA DE SOIA
Se acordă fermierilor activi care fac dovada:
a) valorificării unei producții minime anuale de 1,3 tone boabe soia/ha către unități de procesare autorizate/înregistrate la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor si/sau a utilizării acesteia în consumul propriu la nivelul fermei pentru hrana animalelor deținute, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, și a păsărilor, situație în care prezintă dovada că la nivelul fermei dețin animale, respectiv păsări, si/sau a valorificarii pe baza de contract comercial de vanzare/cumparare a marfii. În cazul loturilor semincere, fac dovada, livrării către menținătorul sau deținătorul soiului a cantității minime de 1,3 tone sămânță,pe bază de aviz de expediţie şi/sau cantitatea minimă de 1,3 tone/ha se livrează către terţi ale caror
exploatatii sunt situate pe teritoriul national, pe bază de factură şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.
b) utilizării seminței certificată oficial din următoarele categorii: Prebază, Bază, Certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor și a materialului săditor, precum şi testarea şi înregistrarea soiurilor de plante, republicată.
Unitatea de procesare trebuie să fie înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală sau autorizată/înregistrată potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 44/2017 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare/înregistrare sanitară veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale de fermă şi a mijloacelor de transport a hranei pentru animale de fermă si pentru modificarea anexei nr. 6 la Ordinul presedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile in
domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, cu modificările ulterioare.
Documentele doveditoare pe care fermierii trebuie să le prezinte la APIA sunt următoarele:
a) factura de vânzare a mărfii sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha comercializată;
b) note de intrare/recepţie a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau păsările pe care le deţine în fermă, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha utilizată în consumul propriu la nivelul fermei;
c)contractul comercial de vanzare/cumparare a marfii, în cazul in care valorificarea productiei minime de 1.300kg/ha s-a facut in baza acestuia, însoțit de documentele prevazute la lit. a);
d) în situația în care fermierul are și calitatea de procesator, înregistrat pentru siguranța alimentelor la ANSVSA, acesta face dovada procesării producției minime de 1,3 tone/ha prin documente contabile interne.
e) factura sau bonul fiscal de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea "sămânţă admisă pentru însămânţare", sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de
sămânță.
f) în cazul loturilor semincere, prin excepţie de la lit. a) - e), fermierul prezintă:
(i) factura pentru servicii multiplicare soia, emisă către menţinătorul sau deţinătorul soiului, din care să reiasă că i-a livrat minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha. În situaţia în care factura pentru servicii multiplicare sămânță soia este emisă către deţinătorul soiului, prezintă şi contractul dintre menţinătorul şi deţinătorul soiului; şi/sau
(ii) factura de comercializare a minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care să reiasă comercializarea a minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha emise către terţi ale caror exploatatii sunt situate pe teritoriul national;
Verificarea eligibilităţii, în cazul consumului în ferma proprie, se face inclusiv pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevăzute în anexa nr. 5 din OrdinulM.A.D.R. nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioareşi a numărului mediu de animale înscrise în RNE şi de păsări din fermă pe perioada anului de cerere, conform art.42 alin.(5) din Ordinul M.A.D.R. nr. 619/2015.
Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare prevăzute la lit. a) -e) este 31 martie a anului următor anului de cerere, iar pentru documentele prevăzute la lit. f) termenul final este 30 aprilie a anului următor anului de cerere.
Sursa: APIA