PLĂȚILE DIRECTE DUPĂ 2020! Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat, pentru Viața Satului, TVR1, că România susține cu tărie actualul sistem de plată pentru fermieri, adică plata pe hectar. Introducerea subvenției pe fermă, după 2020, ar putea fi un dezastru, mai ales pentru România, unde dintr-un milion de fermieri care cer subvenții agricole, abia dacă sunt 70.000 fiscalizați.
Vom susține cu tărie menținerea sistemului actual de plată pe suprafață! Aceasta este o chestiune pe care treptat-treptat am adus-o în atenția autorităților europene și alături de ceilalți colegi, în Consiliul European pe agricultură și pescuit. Asta a fost motivația pentru care cred că, la ultima întâlnire a Grupului de la Visegrad, unde am participa alături de Bulgaria și Croația am semnat o declarație comună pe acest subiect, în sensul că ne dorim foarte clar menținerea actualului sistem, SAPS (schema de plată unică pe suprafață n.r.).
Pentru că trecerea la sistemul de plată pe fermă ar putea fi destul de dificil pentru foarte multe țări. Faptul că țări europene, chiar dacă suntem noi din zona de centru și de est, unindu-și glasul și spunând la unison înseamnă că începem deja să creăm o alianță și o susținere comună pentru aceleași probleme, a declarat Alexandru Potor.
Introducerea sistemului de plată pe fermă ar fi un adevărat dezastru pentru agricultorii din România. Terenurile agricole nu sunt cadastrate, parte mare din fermieri nu e fiscalizată.
Ungaria a schimbat deja sistemul. Ei deja au convertit animalele în Unitate Vită Mare (UVM) și reușesc să primească subvenția pe fermă. Ei sunt pregătiți din 2020 să primească subvenția pe fermă, tăind capetele celor 5 ani, cea mai mare, cea mai mică, adică media celor 3 ani. Pe când în România, astăzi avem 855.000 de ferme care au depus cererea unică de plată, din care doar 53.000 sunt înregistrate fiscal. Faptul că cele 800.000 nu au niciun document fiscal cu care să demonstreze profitabilitatea pe ce înseamnă fermă va crea o mare problemă.
Avem termen 2018 în regulament pe ce înseamnă cadastrare pe care sigur nu-l vom putea realiza sub nicio formă. Avem foarte multe alte provocări. Se pare că Ungaria agreează plata pe fermă în momentul de față. (...) Eu cred că va trebui să susținem în continuare plata pe suprafață, dar trebuie să ne gândim și la niște alternative ținând cont de președinția Consiliului Europei din 2019. Dacă din 2019, presupunem că nu vom avea succes cu plata directă pe suprafață, măcar să le dăm o șansă o exploatațiilor mari pentru că sigur va exista o plafonare. Avem 10 milarde de euro care dispar prin plecarea Marii Britanii, va trebui să gândim niște sisteme, să ne așezăm toți la masă și să facem o diferențiere pentru exploatațiile care au și zootehnie, să se ducă pe o plajă de subvenție mai mare, a declarat Emil Dumitru, liderul Federației Pro Agro, în mai 2017 când la Bruxelles s-a discutat tocmai acest subiect.
CITEȘTE ȘI: SE ÎNTÂMPLĂ ASTĂZI! TRECEREA la SUBVENȚIA pe FERMĂ, UN DEZASTRU pentru FERMIERUL ROMÂN!
Secretarul de stat MADR a mai spus că se fac eforturi pentru aducerea plăților directe încasate de fermierii români la nivelul mediei europene. Nu mai e un secret pentru nimeni că un fermier olandez încasează o subvenție pe suprafață cam de trei ori mai mare decât suma de care beneficiază un fermier român.
Vrem și ne propunem să ajungem la o echilibrare a plăților. Suntem în Uniune, cu obligații, dar și cu drepturi, trebuie să încercăm să facem toată această poveste echivalentă și egală și morală, susținută pentru toată lumea, a spus Potor, pentru Viața Satului.