Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

PLAFONAREA SUBVENȚIILOR LA 150.000 DE EURO pentru FERMELE MARI CU CAPITAL STRĂIN!

Publicat: 17 decembrie 2019 - 20:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIILE FERMIERILOR. Ministrul român al agriculturii, Nechita-Adrian Oros, a discutat astăzi, 17 decembrie 2019, la Bruxelles, în cadrul unei bilaterale, cu ministrul polonez al agriculturii, Krzysztof Ardanowski. Polonia aplică, în prezent, plafonarea subvențiilor agricole la 150.000 de euro doar pentru fermele mari cu capital străin care se pot susține singure pe piață. În schimb, ajutorul financiar este mai mare pentru fermele mici, de familie, și tinerii fermieri.

Ministrul Adrian Oros a discutat cu omologul său despre acest model polonez pentru plafonarea subvențiilor agricole, model care s-ar putea aplica și în România. Ministrul polonez al agriculturii i-a spus omologului său român și despre modul în care aplică plata redistributivă, dar și despre creșterea ajutorului pentru fermele de familie și tinerii fermieri. Ministerul Agriculturii a transmis un comunicat pentru AGROINFO:

"În marja Consiliului AGRIFISH desfășurat între 16-17 decembrie a.c. la Bruxelles, Polonia a solicitat României o întâlnire bilaterală în cadrul căreia s-au abordat teme de interes comun precum alocarea financiară pentru agricultură din cadrul CFM în perioada 2021-2027, plafonarea plăților directe, plata redistributivă, susținerea fermelor de familie și a tinerilor fermieri, precum și elaborarea Planurilor Naționale Strategice.oros-ministrul-polonez_b
Din partea Poloniei au participat Krzysztof Ardanowski, ministru (în foto alături de ministrul Adrian Oros), Zofia Krzyzanowska, consilier general în cadrul Ministerului agriculturii, Waldemar Guba, Director Departament Strategie si Analiză, Adam Kraina, consilier cabinet ministru, Joanna Horyza, CSA.

Delegația României a fost condusă de minstrul Agriculturii, Adrian Oros. La reuniunea bilaterală au participat Robert Chioveanu,președinte ANSVSA, Achim Irimescu, Comitetul Special Agricol, Ana Maria Popa și Emilia Mohan, atașați pentru agricultură.

Discuțiile au vizat continuarea și accelerarea procesului de convergența externă a plăților directe din perspectiva raportării tuturor statelor membre la același nivel de ambiție de mediu și climă propus de Comisie. Cei doi miniștri au agreat continuarea eforturilor comune în identificarea celei mai bune abordări pentru ca fermierii din România și Polonia să beneficieze de subvenții cât mai echitabile în raport cu noile cerințe ale PAC. Un asemenea demers este susținut atât de Statele Visegrád precum și de Țările Baltice.

Discuțiile au vizat, de asemenea, plafonarea plăților directe și plata redistributivă. Polonia aplică în prezent o plafonare la 150.000 euro impusă fermelor mari cu capital străin care se pot susține singure pe piață. Plata redistributivă de 8% a fost concepută pentru a consolida segmentul de ferme între 3-30 ha, identificate ca fiind exploatațiile care dețin cel mai important potențial în menținerea viabilității și vitalității zonelor rurale.

Susținerea fermelor de familie și a tinerilor fermieri reprezintă o prioritate pentru ambele state membre. Dezvoltarea reală a zonelor rurale rămâne o prioritate primordială, a reiterat Ministrul român al Agriculturii, fapt care impune menținerea unui buget consistent pentru Pilonul 2.

La inițiativa ministrului român al Agriculturii, cei doi miniștri au convenit intensificarea colaborării privind elaborarea Planurilor Naționale Strategice.

În cadrul bilateralei, partea românã a adus în discutie și problematica pestei porcine africane. România și Polonia au agreat realizarea unui schimb de experiențe privind accesarea fondurilor europene precum și continuarea colaborîrii la nivel tehnic prin intermediul șefilor serviciilor veterinare", precizează comunicatul transmis de Ministerul Agriculturii pentru AGROINFO.

Vizualizat: 5798 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Podgoriile în Republica Moldova ocupă în prezent o suprafaţă totală de 135 mii de hectare. Conform estimărilor oficiale, anul acesta au fost recoltate peste 620 mii de tone de struguri, cu circa 5.000 tone în plus faţă de producţia obţinută în 2016. Dinte acestea, 110 mii de tone sunt soiuri de masă. Pentru producători, principala provocare rămâne desfacerea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Speranţa moare ultima...

Speranţa moare ultima...
Se desfiinţează FISCUL, strigă fericit Vasile. Detalii