Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PIERDE SUBVENȚIA APIA PENTRU CĂ I S-A REFUZAT ADEVERINȚA DE LA PRIMĂRIE!

Publicat: 11 mai 2018 - 14:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! Mai mulți fermieri din comuna Suhatu, județul Călărași, riscă să piardă subvențiile agricole, aferente Campaniei 2018, pentru că primarul și-a luat concediu, iar secretarul primăriei tergiversează eliberarea adeverințelor. Fermierul Valentin Popa este unul dintre agricultorii care-și va munci pământul, va plăti cheltuielile și nu va lua subvențiile care i se cuvin.

Fermierul ne-a spus că insistă să primească adeverința pe întreaga suprafață solicitată și care este trecută și în proiectul european pe care îl derulează în ferma sa.

Deci, proiectul este pus practic în pericol! Cum s-a ajuns aici în doar două luni de zile de când toate erau roze?! Am aflat că principala cauză ar fi, de fapt, ruperea prieteniei sale cu secretarul primăriei din comuna Suhatu, județul Călărași. Secretar, care acum îi cere când convenție, când contract de arendă, când iar convenție, când că nu există contract de partaj voluntar, când alte acte și declarații pe propria răspundere în fața notarului. Așa l-a dus pe fermier până a ajuns în ultimile zile de depunere a cererii pentru plățile APIA. Fermierul spune că s-a împăcat cu gândul că nu va reuși să încheie cererea pentru subvenții din pricina celor puși să-i elibereze adeverința.

Mai mult chiar, Valentin Popa îl acuză pe primarul comunei, Grigore Dumitru, că și-ar fi luat concediu tocmai ca să nu fie în momentele acestea de dispută între fermieri - Valentin Popa spune că sunt mai mulți care au probleme în acest sens - și administrație.

valentin-popa-adev_b

Valentin Popa a apărut pe coperta revistei FERMA

Am discutat la telefon și cu Dumitru Malacu, un fermier de 66 de ani, care lucrează 150 ha împreună cu doi dintre băieții săi (unul de 36 și altul de 22 ani) amândoi fiind agronomi. Domnia sa este și consilier local și membru în comisia funciară iar ceea ce reclamă dânsul este chiar foarte grav și greu de redat într-un text! Dar, așa cum spune Dumitru Malacu, (aici îi dau dreptate) legile sunt făcute prost, iar prin normele de aplicare devin interpretabile și complet arbitrare, lăsând decizia la mâna funcționarului.

Primarul Grigore Dumitru este și el fermier. Chiar am primit invitația să-i văd plantația superintensivă de cireș, dar și cea de căpșun. Domnia sa susține că și-a luat concediu deoarece are o problemă de sănătate, dar că este în localitate și toți cei care au nevoie de sprijinul său îl au, ne asigură edilul. Iar viceprimarul are toate competențele delegate spre a semna orice act. Mai mult, acesta susține că peste 98% din adeverințe au fost eliberate fermierilor care exploatează terenul aferent comunei (peste 8.000 ha teren arabil) iar cei rămași au probleme care trebuie rezolvate. Primarul realizează că acești fermieri sunt în impas, dar nu poate forța funcționarii să semneze, dacă aceștia consideră că nu e legal.

Problema este destul de complicată, iar cele câteva opinii, ascultate azi lansează acuzații grave! Cu investitori turci (invizibili) care au plătit 10.000 euro/ha acum 12 ani, iar problemele din teren ar veni tocmai din comasarea forțată a celor 400 ha, prin schimbări de planuri parceleare, întoarceri de hărți și mai știu eu ce alte șmecherii făcute de un topograf de la OCPI. Sau cum că primarul și secretarul lucrează terenurile ADS destinate ca islaz. Sau că în aceleași fel de spețe funcționarul a semnat altor beneficiari, inclusiv apropiaților săi. Mi-am zis că ar fi bine să merg cel puțin o zi, două, ca să stăm la discuții cu toate părțile implicate, dar, până atunci, fermierii aceștia riscă să-și piardă business-ul din pricini cu cântec, conform afirmațiilor lor. Așa că, cine trebuie și ar putea face ceva spre a nu se pierde banii pe suprafață, bani veniți de la UE, ar fi bine să se sesizeze!

Vizualizat: 7433 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

24 octombrie 2020 - 08:54

AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

24 octombrie 2020 - 08:09

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, trei dosare privind reforma Politcii Agricole Comune 2021-2027. Apare un nou concept, noul fermier, care va avea acces mai ușor la fondurile europene, la fel ca tânărul fermier, dar spre deosebire de acesta, noul fermier poate să aibă o vârstă de peste 40 de ani, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European.

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

24 octombrie 2020 - 07:55

SUBVENȚII FERMIERI. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, a anunțat vineri seara că Parlamentul European a adoptat cele trei dosare privind reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, și anume: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

23 octombrie 2020 - 15:07

VOTAT ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN! Vechea dată de referință pentru bovine 31 ianuarie 2018 a fost schimbată! Noua data de referință pentru bovine este 1 iunie 2018! Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie 2020, atât de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), cât și de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii de bovine care au avut vaci de carne la 1 iunie 2018 vor încasa ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestei subvenții fiind de 70 de euro/vacă la nivelul anului 2019.

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

23 octombrie 2020 - 13:34

COMUNICAT. Pandemia de COVID-19 a pus la mare încercare cramele mici: exporturile către China au fost blocate, iar consumul din HoReCa s-a redus considerabil. Crama Dealul Dorului încearcă să acopere reducerea punctelor de desfacere prin lansarea magazinului online, anunță Crama Dealul Dorului într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

23 octombrie 2020 - 08:11

AJUTOARE MĂSURA 21. Astăzi, 23 octombrie 2020, este ultima zi în care crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe, cartofi mai pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul Covid-19 de maxim 7.000 de euro/fermă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, în ședința de Guvern, când se va face plata acestui ajutor.

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 octombrie 2020 - 07:13

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi seara, în debutul ședinței de Guvern, că au fost autorizați la plata avansului la subvențiile APIA 602.306 fermieri din cei 830.898 de fermieri care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

22 octombrie 2020 - 07:59

VOTUL DECISIV. Europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, spune că noua Politică Agricolă Comună va pune o presiune enormă pe umerii greu încercaților fermieri români. Amendamentele depuse pe ultima sută de metri la regulamente impun restricții financiare, alungă tinerii din sate și pedepsesc fermierii pentru doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii