Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

PIERDE SUBVENȚIA APIA PENTRU CĂ I S-A REFUZAT ADEVERINȚA DE LA PRIMĂRIE!

Publicat: 11 mai 2018 - 14:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! Mai mulți fermieri din comuna Suhatu, județul Călărași, riscă să piardă subvențiile agricole, aferente Campaniei 2018, pentru că primarul și-a luat concediu, iar secretarul primăriei tergiversează eliberarea adeverințelor. Fermierul Valentin Popa este unul dintre agricultorii care-și va munci pământul, va plăti cheltuielile și nu va lua subvențiile care i se cuvin.

Fermierul ne-a spus că insistă să primească adeverința pe întreaga suprafață solicitată și care este trecută și în proiectul european pe care îl derulează în ferma sa.

Deci, proiectul este pus practic în pericol! Cum s-a ajuns aici în doar două luni de zile de când toate erau roze?! Am aflat că principala cauză ar fi, de fapt, ruperea prieteniei sale cu secretarul primăriei din comuna Suhatu, județul Călărași. Secretar, care acum îi cere când convenție, când contract de arendă, când iar convenție, când că nu există contract de partaj voluntar, când alte acte și declarații pe propria răspundere în fața notarului. Așa l-a dus pe fermier până a ajuns în ultimile zile de depunere a cererii pentru plățile APIA. Fermierul spune că s-a împăcat cu gândul că nu va reuși să încheie cererea pentru subvenții din pricina celor puși să-i elibereze adeverința.

Mai mult chiar, Valentin Popa îl acuză pe primarul comunei, Grigore Dumitru, că și-ar fi luat concediu tocmai ca să nu fie în momentele acestea de dispută între fermieri - Valentin Popa spune că sunt mai mulți care au probleme în acest sens - și administrație.

valentin-popa-adev_b

Valentin Popa a apărut pe coperta revistei FERMA

Am discutat la telefon și cu Dumitru Malacu, un fermier de 66 de ani, care lucrează 150 ha împreună cu doi dintre băieții săi (unul de 36 și altul de 22 ani) amândoi fiind agronomi. Domnia sa este și consilier local și membru în comisia funciară iar ceea ce reclamă dânsul este chiar foarte grav și greu de redat într-un text! Dar, așa cum spune Dumitru Malacu, (aici îi dau dreptate) legile sunt făcute prost, iar prin normele de aplicare devin interpretabile și complet arbitrare, lăsând decizia la mâna funcționarului.

Primarul Grigore Dumitru este și el fermier. Chiar am primit invitația să-i văd plantația superintensivă de cireș, dar și cea de căpșun. Domnia sa susține că și-a luat concediu deoarece are o problemă de sănătate, dar că este în localitate și toți cei care au nevoie de sprijinul său îl au, ne asigură edilul. Iar viceprimarul are toate competențele delegate spre a semna orice act. Mai mult, acesta susține că peste 98% din adeverințe au fost eliberate fermierilor care exploatează terenul aferent comunei (peste 8.000 ha teren arabil) iar cei rămași au probleme care trebuie rezolvate. Primarul realizează că acești fermieri sunt în impas, dar nu poate forța funcționarii să semneze, dacă aceștia consideră că nu e legal.

Problema este destul de complicată, iar cele câteva opinii, ascultate azi lansează acuzații grave! Cu investitori turci (invizibili) care au plătit 10.000 euro/ha acum 12 ani, iar problemele din teren ar veni tocmai din comasarea forțată a celor 400 ha, prin schimbări de planuri parceleare, întoarceri de hărți și mai știu eu ce alte șmecherii făcute de un topograf de la OCPI. Sau cum că primarul și secretarul lucrează terenurile ADS destinate ca islaz. Sau că în aceleași fel de spețe funcționarul a semnat altor beneficiari, inclusiv apropiaților săi. Mi-am zis că ar fi bine să merg cel puțin o zi, două, ca să stăm la discuții cu toate părțile implicate, dar, până atunci, fermierii aceștia riscă să-și piardă business-ul din pricini cu cântec, conform afirmațiilor lor. Așa că, cine trebuie și ar putea face ceva spre a nu se pierde banii pe suprafață, bani veniți de la UE, ar fi bine să se sesizeze!

Vizualizat: 7323 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

04 iulie 2020 - 15:23

O REȚEA CARE SĂ REZOLVE PROBLEMA VÂNZĂRII PRODUSELOR ROMÂNEȘTI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, 2 iulie 2020, la conferința de presă că-n programul de relansare a agriculturii, problema vânzării produselor românești va fi rezolvată prin crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuire a produselor de la fermieri. Șeful MADR a detaliat vineri, 3 iulie, acest plan pentru care sunt alocate 500 de milioane de euro.

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

04 iulie 2020 - 14:47

DE CE NU ARE ÎNCREDERE FERMIERUL ROMÂN ÎN ASOCIERE? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a identificat patru cauze ale neîncrederii fermierilor români în asociere. Printre acestea se află și unii dintre liderii fermierilor care și-au folosit poziția doar pentru propriile interese sau pentru cele ale unui grup restrâns de fermieri. Șeful MADR a adăugat că trebuie muncit la înlăturarea acestor cauze, pentru că asocierea este singura șansă a fermierilor mici din România.

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

04 iulie 2020 - 13:14

NU MAI VREM LAPTE DIN UNGARIA ÎN ȘCOLILE DIN ROMÂNIA. Sprijinul financiar acordat fermierilor prin intermediul Programului european lapte, fructe, legume în școli nu ajunge la fermieri. Licitațiile sunt câștigate de firme care aduc, de exemplu, lapte din Ungaria ca să-l livreze școlilor din România. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, că se va schimba legea astfel încât primăriile să cumpere laptele, fructele, legumele, care trebuie livrate în școli, de la fermele locale.

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

04 iulie 2020 - 12:16

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, în acest moment, sunt elaborate acte pentru scheme de sprijin acordate fermierilor și crescătorilor de animale. Ajutorul de criză va fi achitat către fermieri și crescători până la sfârșitul lunii octombrie 2020, a anunțat șeful de la Agricultură.

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

04 iulie 2020 - 11:45

LEGE ADOPTATĂ! Legea privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, adoptată de Parlamentul României, în urmă cu circa o săptămână, stabilește amenzi pentru cei care transportă animale vii și nu respectă regulile impuse de lege. AGROINFO vă pune la dispoziție lista amenzilor.

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

03 iulie 2020 - 08:11

OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea în perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sprijinul acordat este de 100.000 de euro/an.

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

02 iulie 2020 - 16:49

LEGEA CARE LOVEȘTE ÎN CRESCĂTORII DE ANIMALE! Legea mirosurilor, adoptată de Parlament, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când au dat autorizații de construcții, să-i execute pe fermieri și să le închidă fermele. Ceea ce nu este corect, de aceea am cerut ca legea să fie întoarsă, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că zona fermelor a fost invadată de construcții pentru care nu s-a cerut aviz de mediu.

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

02 iulie 2020 - 16:09

AJUTOR TINERI FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată pe data de 15 iulie 2020 și va fi deschisă până-n data de 15 octombrie 2020.

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

02 iulie 2020 - 15:16

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, în cadrul conferinței de presă, în desfășurare la Ministerul Agriculturii, sumele pe hectar pentru despăgubirea fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei extreme.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

02 iulie 2020 - 10:52

OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului vor fi transmise live pe pagina sa oficială Facebook și pagina Ministerului Agriculturii, anunță Ministerul Agriculturii, într-o informare transmisă pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Clasic

Clasic
El se întoarce acasă noaptea târziu. Detalii