BUGET CONSISTENT ȘI PESTICIDE INTELIGENTE. Un buget substanțial pentru agricultură, simplificarea Politicii Agricole Comune în așa fel încât să nu mai întârzie subvențiile, pesticide inteligente care să nu afecteze sănătatea și instrumente care să-i protejeze pe fermieri de faliment, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Despre toate s-a discutat la Paris, la întâlnirea miniștrilor agriculturii din 20 de țări UE, ținută la începutul acestei luni.
Este extrem de important să simplificăm Politica Agricolă Comună pentru că, de-a lungul anilor, a devenit extrem de complexă și dacă-mi amintesc fostul comisar Franz Fischler (comisar european pentru Agricultură n.r.) de origine austriacă, spunea că a ajuns o agro-chineză Politica Agricolă Comună. De atunci s-a complicat mult și este și o cauză a faptului că, din 28 de state membre, 27 au întârzieri la plată, Chiar Franța spunea că o să ajungă la 10 septembrie să plătească 85% din plăți. Noi, dacă ne uităm bine, suntem undeva la peste 90%. Sunt cauze obiective. Deci, simplificarea este extrem de importantă pentru Politica Agricolă Comună.
A doua concluzie, este faptul că Politica Agricolă Comună nu este o problemă în ceea ce privește poluarea și provocările mari. Este o parte, de fapt, a soluției. Să nu uităm că agricultura fixează azot (în sol n.r.) în cantități imense, în fiecare an, la nivel global. Deci, trebuie să conștientizăm rolul exrem de important al agriculturii. Sigur, agricultura poate deveni și mai prietenă cu mediul, cum se spune, prin aplicarea unor tehnologii cât mai bune în ceea ce privește consumul și, sigur, trebuie să avem în vedere regimul și performanța pesticidelor.
La nivel mondial se discută tot mai mult de pesticide inteligente care ajung exact acolo unde este boala și dăunătorul pentru a nu afecta cantitativ, atât sănătatea omului, cât și a mediului.
O altă concluzie a fost aceea că Politica Agricolă Comună trebuie să aibă un buget substanțial. Pentru că, așa cum spuneam adineauri, nu poți aplica standarde înalte, mult mai înalte decât țările din afara Uniunii Europene fără să ai susținerea care să compenseze aplicarea aceastor standarde. Să nu uităm că în România, spre exemplu, noi plătim pentru bunăstarea la pasăre și la porc, deși nu se aplică astfel de subvenții în Uniunea Europeană. Tocmai pentru a încuraja producătorii români să aplice astfel de standarde.
Și ultima concluzie, extrem de importantă, zic eu, este aceea că Politica Agricolă Comună trebuie să fie pregătită să facă față crizelor. Vedem că ne confruntăm actualmente cu criza laptelui, cu criza în sectorul fructelor și legumelor și chiar în sectorul cărnii de porc. Chiar dacă s-a mai atenuat în ultima vreme, mulți fermieri români sunt în prag de faliment. Din păcate, în Politica Agricolă Comună nu există instrumente, mecanisme pentru a permite Comisiei Europene să intervină la timp ca să salveze agricultorii de la faliment. E nevoie de mecanisme care să combată volatilitatea prețurilor, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, pentru Viața Satului, TVR1.
Fermierii români sunt într-o situație ciudată, adaugă șeful de la Agricultură. Producția de porumb a scăzut substanțial la nivel european, dar prețul rămâne scăzut. De asemenea, prețul pe litrul de lapte este 40 de bani, atât primesc fermierii, dar prețul la raft nu a scăzut deloc.