Peste 2,6 milioane hectare au fost însămânţate în toamna acestui an iar 94% din culturile de pe acestea au răsărit deja, se arată în datele publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Suprafaţa aferentă culturilor de toamnă nerăsărite este de 29.956 hectare, până la data de 12 decembrie 2012, ceea ce reprezintă circa 1% din suprafaţa însămânţată.
77% din totalul suprafeţei însămânţate în această toamnă a fost ocupată cu grâu
Potrivit sursei, 77% din totalul suprafeţei însămânţate în această toamnă a fost ocupată cu grâu, secară şi triticale, respectiv 2,074 milioane hectare. Suprafaţa cu grâu răsărit până la data de 12 decembrie a depăşit 94%, răsărit parţial - 5 %, iar suprafaţa cu grâu nerăsărit reprezintă doar 1% şi se înregistrează în judeţele Tulcea, Botoşani, Satu-Mare, Alba, Cluj şi Suceava.
Orzul a răsărit pe 98% din suprafaţă
Referitor la cultura orzului, din suprafaţa însămânţată în această toamnă de 234.537 hectare, cultura a răsărit pe 98% din suprafaţă, iar cea cu răsărire parţială reprezintă doar 2%. Tulcea şi Botoşani sunt două judeţe în care se înregistrează suprafeţe nerăsărite cu orz. În cazul orzoaicei, cultura a răsărit pe aproape toată suprafaţa însămânţată, de 89.221 hectare, respectiv 99%, pe 1% din terenuri cultura fiind răsărită parţial.
Rapiţa a pornit bine în vegetaţie
Cultura de rapiţă, care anul trecut a fost distrusă pe aproape 80% din suprafaţă, a fost însămânţată în toamnă pe 293.723 hectare, fiind răsărită pe mai mult de 90% din suprafaţă, răsărită parţial pe 9%, iar pe 2% din suprafaţa nu a răsărit. Judeţele cu cele mai mari suprafeţe de rapiţă nerăsărite sunt Constanţa, Tulcea, Botoşani şi Dolj.
Culturile semănate în epoca optimă şi care au avut umiditate după răsărire se află în momentul de faţă în parametri normali, conform tehnologiei de cultură. sursa: Agerpres