Vâlcea este printre judeţele cu cele mai multe ferme de subzistenţă, nu mai puţin de 80% dintre ferme fiind de aproximativ un hectar, a declarat directorul Camerei Agricole Judeţene, Marin Cernătescu.
“Vâlcea fiind un judeţ de munte, avem cele mai multe ferme cu suprafeţe de până la 1 hectar, ceea ce ce nu e bine faţă de potenţialul de care dispune judeţul. Avem în Vâlcea 28.920 de ferme, dar majoritatea - 80% - sunt ferme de subzistenţă, adică produc doar strictul necesar pentru a trăi. Şi nu pentru comercializare. Avem doar trei ferme industriale de suprafaţă mare, cu personalitate juridică, cu următorul specific: una pe zootehnie, una pe vegetal şi una pomicolă. Singura soluţie pentru a mări numărul fermelor mari este direcţionarea subvenţiilor, a fondurilor fixând condiţii care să propună asocierea sau dimensiunea suprafeţei”, a spus Cernătescu, citat de Agerpres.
Declaraţia directorului CAJ vine în contextul în care specialiştii în agricultură vâlceni au demarat un amplu demers în sudul judeţului pentru a discuta cu localnicii despre avantajele asocierii şi al producţiei la scară industrială a legumelor şi fructelor.
Conform datelor INS, exploataţiile mari, cu personalitate juridică, au crescut ca număr cu 34,8% în ultimii opt ani, deşi suprafaţa cultivată este cu 5,88% mai mică. Cele mici s-au împuţinat cu 14,2% şi folosesc o suprafaţă cu 3,36% mai mică.
Trecerea de la fermele de subzistenţă se face mult mai greu decât în ţările vecine. Suprafaţa medie cultivată pe o exploataţie din România a crescut de la 3,11 la 3,45 hectare, cu doar 11%, în timp ce în Ungaria, Polonia, ţările baltice sau Bulgaria creşterea e între 40% şi 120%. Ţările europene cu o suprafaţă medie a exploataţiilor mai mică sunt Malta şi Cipru.
Sursa: Agerpres