INVESTIȚII DIN SUBVENȚII APIA! Patru stâne au fost ridicate și modernizate din subvențiile agricole încasate de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în comuna Ibănești, județul Mureș. Stânele au fost inaugurate, săptămâna trecută, în prezența lui Tiberiu Ștef, consilier al ministrului agriculturii, Petre Daea, și director Agrom-Ro. Acum, se caută ciobani!
Asociația crescătorilor de animale OVIDIUS Brădețelu a renovat și construit, anul acesta, patru stâne pe pășunile Lunci, Sirod și Brădețelu.
Investițiile sunt realizate din subvențiile pe suprafață primite de la APIA. Asociația gestionează o suprafață de 663 de hectare, din care 510 ha sunt eligibile pentru plata pe suprafață, în condițiile în care 35% din totalul subvențiilor încasate au fost utilizate cu titlu de compensație pentru populație pentru grija animalelor, alte cheltuieli pe care aceasta trebuia să le facă (cheag, medicamente, sare, făină), impozit și chirie pe suprafață, decontări pentru șefii de stână pentru mutarea coșerelor, explică Zaharie Gliga, secretar în Consiliul Director al Asociației crescătorilor de animale Ovidius Brădețelu.
O mare problemă cu care se confruntă acum asociația sunt însă ciobanii, mai bine spus, absența acestora. "Când eram tânăr, erau 3-4 concurenți la o stână. Acum mergem la ei, ne rugăm de ei, îi întrebăm «ce-ți mai trebuie să te duci?»”, adaugă acesta.
Investițiile vor continua pe pășunile comunei Ibănești și includ construirea, în următorii doi ani, a unei stâne la standarde europene pe pășunea Fătăciunea, spune președintele Consiliului Director al asociației, Ioan Todoran.
Un grajd a fost renovat, practic reconstruit, fiind prevăzut cu două încăperi: una pentru păstor și una destinată mulsului vacilor. În prezent, sunt în derulare demersurile pentru introducerea curentului electric și a apei curente. Tot în pășunea Lunci (deasupra izvorului Bucin) a fost construită o stână din cherestea pentru pășunatul turmelor de oi toamna.
Stâna deja existentă în Sirod a fost modernizată, compartimentată și a fost completată cu o anexă pentru prepararea produselor lactate. De asemenea, în interior s-au pus lambriuri și s-a făcut aducțiune de apă.
Pe pășunea Brădățelu, a fost construită o stână nouă, din cherestea, și a fost realizată aducțiune de apă.
Toate stânele sunt dotate cu panouri solare pentru electricitate și, acolo unde condițiile permit, se va implementa un sistem pentru apă caldă. În paralel, se lucrează la un saivan în pășunea Cristigi și tot anul acesta vor începe lucrările pentru construirea unei stâne la standarde europene pe pășunea Fătăciunea.
Pe lângă aceste investiții, se lucrează constant pentru întreținerea tuturor pășunilor, obligații incluse în caietul de sarcini al asociației: curățare de plante nedorite (pălămidă, stirigoaie), crengi, copaci doborâți de vânt, tăiat arbuști (spini, arbuști de brădet, lăstăriș de fag, afinei), lucrări pentru repararea râmăturilor de mistreț (au fost cca 150 ha de râmături), curățarea periodică a surselor de adăpare etc.
Toate stânele sunt ridicate pe pășuni din Munții Gurghiului.