Adama
Vinasa Rompak

"Pârţurile" statului nu anunţă realizări imediate

Publicat: 17 ianuarie 2017 - 21:58
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Poate doar atunci când trebuie să ia ceva contribuabililor. Altfel, înainte de orice mare... răhăţeală, statul trebuie să emită pârţuri mai mici, mai mijlocii şi abia apoi să se screamă cât de cât.

Şi până şi în marea sforţare trebuie să aibă grijă la toate detaliile, altfel vin următorii stăpâni vremelnici ai burdihanului naţional, ori DNA-ul, ori cine mai ştie ce altă structură cu rol de pază la moţarea problemei, care pot să zică stop şi de la cap. Şi iar stop şi iar hai etc. Altfel se rupe cureaua, breteaua sau nojiţele izmenelor. Sau, şi mai rău, să-i fugărească cu pantalonii în vine prin toate hopurile şi hârtoapele democraţiei naţionale. Atât cât i se permite legal, au ba, să împiedice realizatul să se realizeze. De moţ nici nu mai vorbim...

Uită că, deunăzi, MADR a catadicsit să dea un ordin pentru demararea reabilitării infrastructurii primare de irigaţii. Cu etape şi termene aberante, pentru cine cunoaşte cât de cât realitatea birocratică. La un moment dat, în ordinul publicat în Monitorul Oficial din 13 ianuarie 2017, se spune aşa: „Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare este responsabilă pentru realizarea programului, în condiţiile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 793/2016 şi de prezentul ordin”. Adică se mută căciula rahatului pe capul plecat. Ia gândiţi-vă, de la Legea 269/2015 au trecut 2 ani şi 2 guverne. Anul şi actul. Şi nici o lescaie din miliardul acela de euroi împotriva secetei nu s-a cheltuit. Acum, dacă nu intervine niciun protest al tinerilor frumoşi şi răzvrătiţi, ar trebui să înceapă următorii paşi. De fapt nu e vorba de paşi adevăraţi ci de un premergător în patru labe. Proceduri de achiziţii de servicii de proiectare, de expertiză tehnică, documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii, proiecte tehnice, cât şi procedurile de achiziţii pentru execuţia lucrărilor, conform legislaţiei privind achiziţiile publice. Adică încă vreo 2 ani, asta dacă nu apar tot soiul de contestaţii pe linia aceasta. Cu procese interminabile şi tot felul de chichiţe, unele născute special pentru scoaterea perilor dalbi. Şi tot aşa până vine un alt guvern, cu altă viziune şi va hotărî că tot investiţia în paparude e mai cu ştaif. ultima-picatura_n

Cât despre investiţiile de la bugetul statului... ar putea să coboare pe Siret. Sau pe alte râuri de interior. Cu amenajări complexe. Şi energetice, şi ca sursă de apă pentru verile secetoase, şi de navigaţie şi de mai ştiu eu ce alte utilităţi, inclusiv de interes turistic şi piscicol. Investiţii care să creeze locuri de muncă reale, şi pe orizontal şi pe vertical. Pentru grafice care să ia ochii contribuabililor. Altfel banii aceştia se vor îngropa, ca multe alte miliarde cheltuite şi până acum, mult prea adânc. Din lipsa de respect pentru bunul public, care în ţărişoara noastră rimează prea des cu bunul nimănui.

De aceea sunt adeptul ca privaţii să primească aceste canale şi staţii de pompare în locaţie de gestiune cu titlu gratuit iar statu' să le ofere garanţii pentru creditări pe termen lung şi cu dobândă ZERO. În aşa fel încât acele bunuri să nu mai fie doar ale statului. Când am tot vorbit de mutarea acestei probleme în privat, tocmai la aceste pârţuri groaznice pe care le tot dă administratrea publică, mă refeream. Ştiu că unii s-au băşicat atunci. Că, vezi doamne, statul e dator şi e în interesul său să facă Bărăganul roditor. Dar dacă acest plan care pare generos va continua, o să vedeţi că în acest fel toate câmpiile care ar putea fi irigate prin acest program vor emana numai birocratogaz şi deşteptoşpăguţe, iar apa din Dunăre va merge la saramură! În marea cea mare!

Vizualizat: 2289 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

VESTE BUNĂ pentru AGRICULTORI. IRIGAŢIILE au fost legiferate!

VESTE BUNĂ pentru AGRICULTORI. IRIGAŢIILE au fost legiferate!

SĂ ÎNCEAPĂ REABILITAREA INFRASTRUCTURII DE IRIGAŢII! Ordinul pentru stabilirea modului de implementare a Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 0040 din 13 ianuarie 2017, Act nr. 5/13 Ianuarie 2017. 

„Insula Verde” veştejită. PROIECT DE IRIGAŢII secat de la FINANŢARE

„Insula Verde” veştejită. PROIECT DE IRIGAŢII secat de la FINANŢARE

La sfârşitul anului trecut, OUAI Insula Verde, organizaţie a udătorilor cu sediul în satul Dudescu, comuna Zăvoaia, judeţul Brăila, a accesat un proiect pe Submăsura 4.3.I - Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - Componenta infrastructura de Irigaţii. Proiectul nu şi-a urmat cursul firesc spre finanţare. Pentru că AFIR i-a pus pas!

AJUTOR DE MINIMIS pentru IRIGAŢII. 200.000 de euro/beneficiar

AJUTOR DE MINIMIS pentru IRIGAŢII. 200.000 de euro/beneficiar

UN NOU AJUTOR DE MINIMIS PENTRU AGRICULTORI. Ministerul Agriculturii a publicat, vineri 21 octombrie, Proiectul de Hotărâre privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis în agricultură, în sectorul de irigații”.

IRIGAŢII. Legea ÎMBUNĂTĂŢIRILOR FUNCIARE se schimbă. Iată MODIFICĂRILE!

IRIGAŢII. Legea ÎMBUNĂTĂŢIRILOR FUNCIARE se schimbă. Iată MODIFICĂRILE!

Legea nr. 138/2004 a îmbunătățirilor funciare se schimbă. Iată ce modificări importante au fost făcute!

Irigaţiile rămân fără bani în bugetul MADR pe 2016

Irigaţiile rămân fără bani în bugetul MADR pe 2016

Deputaţii şi senatorii din comisiile reunite de buget-finanţe au respins, pe 13 decembrie 2015, amendamentul la proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Agriculturii adoptat de Comisia de Agricultură, care presupunea suplimentarea bugetului MADR cu 508 milioane lei pentru implementarea strategiei sectorului de irigaţii. Motivul respingerii este că strategia pentru irigaţii nu a fost finalizată, iar suma probabil că nu va fi consumată în totalitate anul viitor. Nici MADR nu a susţinut suplimentarea bugetului.

Sesiunea pentru infrastructura de irigaţii se prelungeşte până pe 18 decembrie

Sesiunea pentru infrastructura de irigaţii se prelungeşte până pe 18 decembrie

Organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii mai pot depune cereri de finanţare prin submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta infrastructură de irigaţii, din PNDR 2014-2020 până pe 18 decembrie 2015, a anunţat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Miliardul pentru irigaţii a fost votat! Legea irigațiilor are undă verde!

Miliardul pentru irigaţii a fost votat! Legea irigațiilor are undă verde!

Ministrul Daniel Constantin nu renunţă la proiectul pentru irigaţii! După ce, pe 30 septembrie 2015, proiectul care prevedea alocarea unui miliard de euro, până în 2020, pentru reabilitarea sistemului principal de irigaţii nu a primit suficiente voturi din partea deputaţilor, Daniel Constantin a găsit o nouă soluţie: în calitate de deputat, el a depus amendamente la un alt proiect de lege privind îmbunătăţirile funciare. Legea irigațiilor a fost votată cu 307 de voturi pentru și doar unul împotrivă.

Câte milioane de euro pierdem dacă nu iese legea irigațiilor?

Câte milioane de euro pierdem dacă nu iese legea irigațiilor?

Legea irigațiilor este unul dintre subiectele dezbătute în agricultură. Refuzul deputaților de a vota  proiectul propus de ministrul agriculturii, cu alocarea anuală a unei sume de la bugetul de stat pentru reabilitarea infrastructurii principale, a fost motivat de teama scurgerii banilor către nu se știe ce buzunare. Daniel Constantin a reușit să repună propunerea pe lista proiectelor legislative, din poziția de deputat.

Votul a fost politic. Daniel Constantin îl acuză pe Nini Săpunaru de boicotarea proiectului irigațiilor!

Votul a fost politic. Daniel Constantin îl acuză pe Nini Săpunaru de boicotarea proiectului irigațiilor!

Ministrul agriculturii este decis să renunțe la portofoliu până la sfârșitul anului, dacă nu va reuși să rezolve cumva, printr-o ordonanță de urgență, aprobarea proiectului de refacere a infrastructurii principale de irigații. Legea irigațiilor a fost respinsă săptămâna aceasta de deputați.

Miliardul de euro nu mai vine! Planul lui Daniel Constantin pentru refacerea irigațiilor respins de deputați!

Miliardul de euro nu mai vine! Planul lui Daniel Constantin pentru refacerea irigațiilor respins de deputați!

Ministrul agriculturii era convins că, în decurs de 5 ani, prin alocarea unei sume de la bugetul de stat, va face rost de miliardul de euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigații. Planul lui a fost spulberat de deputați!

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Cioclov Adrian
|
01. 19, 2017. Thursday 09:37

Bine spus ! Statul este cel mai prost administrator .S-a dovedit timp de 27 de ani .Solutia este stimularea infiintarii de federatii care sa preia infrastructura principala de iirigatii si sa acceseze rapid fonduri europene .Statul ar economisi miliardul vehiculat pe post de fata morgana .ANIF-ul ar trebui sa ramana ca un organism care sa emita avize pentru documentatiile de modernizare sau infiintare a unor noi sisteme de irigatii .

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii