SUBVENȚIA GIGANT. Pe lista schemelor de plată din agricultură este cea mai mare subvenție care se acordă pentru campania 2015! Echivalează cu costul unui autoturism nou, 24.000 de euro/ha. Paradoxal, banii aceștia ar fi plătiți de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar pentru 33 de hectare! Doar această suprafață din România ar îndeplini condițiile pentru încasarea acestei subvenții!
Ca să înțeleagă toată lumea și cei care au mai puțin de-a face cu agricultura, 33 de hectare înseamnă o fermă medie de producție vegetală. Banii cei mulți s-ar da doar pentru 33,96 de hectare! Aceasta este suprafața care se califică pentru cea mai mare subvenție aferentă anului 2015!
Sumele acordate drept subvenții anul acesta pentru campania agricolă 2015 au scăpat de sub orice control! Criteriile de eligibilitate ar fi exclus de la plată o grămadă de fermieri cu state vechi în agricultură, cultivatori recunoscuți pentru priceperea lor. Degeaba! Acest statut nu le-a dat dreptul să încaseze acești bani puși la bătaie de Uniunea Europeană.
Sprijinul cuplat, o schemă de plată nouă, a instalat o suită de paradoxuri. Fiind mulți agricultori excluși de la plată, bugetul mare alocat și România deloc dispusă să piardă banii pe care ni trimite Europa, la suma propusă inițial s-a plusat fantastic de mult.
Subvenția care a crescut mai mult de 20 de ori este sprijinul cuplat pentru sămânța de cartof. Este cea mai mare subvenție din România, acordată anul acesta, cu un cuantum de 23.745,58 euro/ha. Suma este exactă, figurează în documentele APIA. Cuantumul estimat inițial pentru această schemă de plată a fost 960 de euro/ha, iar banii erau destinați pentru aproximativ 800 de hectare cultivate cu cartof de sămânță. Bugetul alocat este 806.400 de euro. Cum mulți fermieri nu au îndeplinit condițile ca să încaseze banii, bugetul se împarte la cei puțini care s-au calificat. Astfel, așa cum am spus, ca să nu se piardă banii și România să nu fie forțată să-i returneze Uniunii Europene, subvenția a crescut de mai bine de 20 de ori!
Deci, suntem o țară a paradoxurilor! În timp ce unii au încasat praful de pe tobă sau din tarla, pe alții i-a lovit un noroc nesperat.
Este o aiureală mare! Nu iau niciun leu! Nici eu și nici alți cultivatori de sămânță de cartof! Pentru că, în toată țara asta românească, s-a aprobat subvenția pentru 33 de hectare și toți banii care erau inițial destinați pentru 800 de hectare s-au dat la 33 de hectare! Dacă nu dovedești că ai realizat pe fiecare hectar o producție de 20.200 kg vândute, nu plantate pentru că nu intră ce am plantat, numai ce am vândut și ca atare nu am primit. Că nu ne-am făcut măsura și nici alții nu și-au făcut-o.
Au primit ăștia mici, care au cultivat pe 2 -3 hectare și au și vândut producția de pe alea 2-3 hectare la o firmă vecină sau poate la cineva din familie. Nu știu, nu mă bag. Au vândut cu factură. Eu nu am vândut și am băgat în necesarul nostru de sămânță. Toți producătorii de sămânță așa fac. Dacă aducem sămânță de cartof cu 4 lei/kg, o parte o vindem și o parte o folosim în fermă. Asta-i logica și așa face toată lumea și acea lume nu a primit subvenția, declară fermierul Mihail Mucsi, pentru AGROINFO, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România.
Fermierul exploatează peste 300 ha de teren din care o treime este cultivată cu cartofi. Înainte de a avea ferma, Mihail Mucsi a lucrat timp de 15 ani în cercetare agricolă.
Potrivit APIA, sprijinul cuplat pentru sămânța de cartof va fi încasat de 39 de fermieri, dintre aceștia patru fermieri și-au primit deja banii.