În ultimul timp, având în vedere cerinţele pieţei, dar şi unele greutăţi în valorificarea produselor agricole, şi în ţara noastră se înfiinţează ferme complexe, în care se desfăşoară mai multe activităţi din domeniile agricole cele mai importante: culturi de câmp, culturi horti-viticole şi creşterea animalelor.
În fermele de mărime mică şi mijlocie, mai ales din zonele de deal şi de munte, practicarea mai multor activităţi agricole (culturi de câmp + creşterea animalelor; culturi de câmp + culturi horti-viticole; culturi horti-viticole + creşterea animalelor) poate aduce mai multă stabilitate şi echilibru financiar pentru aceste ferme. Astfel, mulţi femieri, cititori ai revistei Ferma, doresc să se informeze dacă în structura de bază a acestei ferme complexe se pot introduce unele culturi asociate cum sunt, de exemplu, culturile furajere semănate în livezile de pomi fructiferi.
Sistemul se pretează şi livezilor intensive
În acest sens, dacă ne referim la cultura pajiştilor, aceste culturi au cerinţe pedoclimatice apropiate culturilor horti-viticole, iar în zonele deluroase şi de munte pajiştea şi livezile extensive de pomi fructiferi ocupă aceeaşi suprafaţă şi convieţuiesc într-un sistem mutual de relaţii interspecifice. Acest tip de culturi poate fi aplicat şi în livezile de pomi fructiferi cultivate în sisteme de tehnologie mai intensivă, unde, între rânduri, dar şi pe rândurile de pomi, pot fi semănate culturi furajere, în special de lungă durată, formate din specii de graminee şi leguminoase perene, semănate în cultură pură sau în amestec.
Detalii privind cultura pajiştilor în livezi şi plantaţiile viticole găsiţi în revista Ferma – decembrie 2014!