Ministerul Agriculturii propune noi modificări ale Ordinului 619/2015 care stabilește toate criteriile de eligibilitate pentru subvențiile acordate în agricultură. Proiectul de modificare a fost publicat de Ministerul Agriculturii pe 6 mai 2016, pe pagina sa oficială. Iată ce modificări sunt propuse!
Sunt propuse modificări la articolele 51 și 52 din Ordinul 619/2015, și anume:
Cultivatorii de tomate sau de castraveți pentru industrializare care solicită sprijinul cuplat trebuie să prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, contractul/contractele încheiate cu o unitate de procesare înregistrată pentru siguranța alimentelor.
În vechea formă a Ordinului, fermierii erau obligați să prezinte aceste contracte până la data de 15 iunie a anului de cerere.
Sunt schimbate și criteriile de eligibilitate pentru ajutorul național tranzitoriu în zootehnie (ANTZ). Începând cu anul de cerere 2016, ANTZ pentru schema lapte se acordă şi crescătorilor de bovine neînregistraţi în sistemul cotelor de lapte până la 1 aprilie 2015, dacă: a) la data solicitării ANTZ exploataţia este înregistrată în RNE şi b) solicitantul a livrat şi/sau vândut direct minimum 3 tone de lapte în perioada de referinţă. Noul ordin clarifică documentele pe care trebuie să le aibă solicitanţii sprijinului. Mai exact, unul dintre următoarele: a) copie de pe cel puţin un contract cu un cumpărător, valabil minimum 6 luni, însoţită de copii de pe cel puţin o factură sau de pe cel puţin o filă din carnetul de comercializare; b) copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare pentru producătorul persoana fizică; c) copie de pe avizul de însoţire a mărfii şi de pe dispoziţia de încasare a valorii/documente fiscale aferente laptelui comercializat pentru producătorul care efectuează vânzarea directă a laptelui prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridică; d) copie de pe factura/bonuri fiscale de vânzare directă a laptelui pentru PFA, II, IF şi SC.
Sunt propuse modificări și ale criteriilor de eligibilitate pentru sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ).
La articolele 71 – 73, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins: Efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată potrivit prevederilor art.53 alin.(4) paragraful al doilea din Regulamentul Delegat (UE) nr. 639/2014 din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de modificare a anexei X la regulamentul menţionat.
Ce spune acest articol 53 din Regulamentul european 639/2014 conform căruia fermierii trebuie să-și înregistreze și identifice animalele? Dacă măsura de sprijin cuplat vizează bovine și/sau oi și capre, statele membre stabilesc ca o condiție de eligibilitate pentru sprijin cerințele de a identifica și înregistra animalele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 al Parlamentului European și al Consiliului (25) sau, respectiv, în Regulamentul (CE) nr. 21/2004 al Consiliului.
Regulamentul 1760/2000 stabilește ca o crotalie să fie aplicată unui animal în termenul de 20 de zile de la naștere. Astfel, crescătorii de animale ar putea pierde sprijinul cuplat dacă nu au înregistrat și identificat animalele în acest interval.
Același lucru este stabilit în proiectul de act normativ și pentru vacile de lapte pentru care se solicită sprijinul cuplat. Articolul 75, litera c, punctul (iv) se modifică şi va avea următorul cuprins:
Efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, potrivit prevederilor art.53 alin.(4) paragraful al doilea din Regulamentul Delegat (UE) nr. 639/2014 din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de modificare a anexei X la regulamentul menționat.
La articolul 78 se introduce un nou alineat care spune că fermierii trebuie să înscrie în Registrul genealogic femelele ovine şi/sau berbecii de reproducţie pentru care se solicită SCZ, începând cu anul de cerere 2016 și femelele caprine şi/sau ţapii de reproducţie pentru care se solicită SCZ, începând cu anul de cerere 2016, până la data de 1 septembrie 2016.
Proiectul de act normativ înlocuiește și Anexa 8 din vechiul Ordin. Și anume, ciclul maxim de recoltă, cerinţele privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor şi a îngrăşămintelor minerale pentru speciile forestiere cu ciclu scurt de producţie, scade pentru salcia (Salix L) de la 22 de ani la 6 ani, la fel și pentru plopul alb și plopul negru, de la 35 de ani la 6 ani.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a mai modificat criteriile de eligibilitate pentru subvenții din Ordinul 619/2015, în februarie 2016, în urma negocierilor cu reprezentanții fermierilor români. Ministrul Achim Irimescu a declarat că va modifica aceste criterii și condiții din Ordin de câte ori va fi nevoie.