Adama
Vinasa Rompak

Capitalizarea agricultorilor

Cosmin TRIF
Publicat: 06 octombrie 2011 - 22:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În numărul din septembrie al revistei Ferma am semnat un articol pe tema silozurilor. Astfel am stat de vorbă atât cu fermieri, comercianţi, dar şi cu furnizori de soluţii de depozitare. Scopul era să vedem ce se petrece pe această piaţă.

Ce am constatat cu ocazia documentării respective? Faptul că, în ciuda unor dificultăţi inerente, totuşi, în România se construiesc silozuri. Şi nu numai de către companii străine, ci şi de către producătorii atutohtoni. Un lucru dădător de mare speranţă, după părerea mea.


Fără să am în faţă o statistică a evoluţiei numărului de silozuri, din analiza efectuată rezultă că lucrurile se mişcă în direcţia bună. Astfel, mai nou, vedem că nu numai brandurile,  gen Cargill,  se încumetă la asemenea investiţii, ci şi firme mai mici, de provincie. Ce înseamnă acest lucru? Un semnal bun: acela că românii, fie ei producători agricoli ori traderi, au început să se capitalizeze. Nu oricine îşi permite să-şi facă planuri de silozuri, nu-i aşa?  Fără minimum patru, cinci sute de mii de euro, n-are nici un rost să visezi la silozuri, asta ca să dau un exemplu orientativ. O unitate cu o capacitate de 10.000 de tone, ridicată pe un teren viran, de la zero, poate ajunge până la două milioane de euro. E drept, cu tot cu utilaje şi aparatura de ultimă generaţie. Sigur, pot fi şi situaţii mai ieftine. Cum a fost cazul unui întreprinzător care a recondiţionat un spaţiu mai vechi, dar şi aşa tot baţi către un milion de euro, pentru 10000-15000 de tone.

Ideea este că, iată, românii se capitalizează. Ca să poţi pune jos câteva sute de mii de euro nu e de ici de colo. Comparând cu câţiva ani în urmă, când un fermier din zece erau pe plus, astăzi avem o altă perspectivă. Până la urmă, ca să poţi împrumuta bani din bancă trebuie să probezi o anumită solvabilitate. De asemenea, fondurile structurale se acordă numai celor eligibili, ceea ce semnifică, din nou, îndeplinirea unor condiţii.

Ce vreau să spun prin asta? Că investiţii care până mai ieri păreau de domeniul irealului ajungem să le vedem peste drum. Şi că, în consecinţă, agricultorii români par pregătiţi să atingă un alt nivel de performanţă.

Pentru agricultura autohtonă, pentru noi, ca naţie, dacă doriţi,  este deosebit de important să dăm cât mai multă valoare adăugată grânelor. Una este să vinzi grâul, alta să vinzi pâinea. Dar cel mai rentabil este să valorifici carnea, direct pe galantar. Sigur, într-o astfel de logică, silozurile nu reprezintă decât punctul de pornire, însă unul deosebit de important. Pot continua cu unităţile de procesare, abatorizare, până la valorificarea finală către consumator. Numai aşa se poate face dintr-o sută de euro, trei, patru, cinci, şase, şapte sute de euro, şi aşa mai departe.


Vizualizat: 2361 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ialomiţa: Producţiile de cereale, floarea soarelui şi rapiţă, superioare celor din 2010

Ialomiţa: Producţiile de cereale, floarea soarelui şi rapiţă, superioare celor din 2010

Producţiile medii obţinute anul acesta la culturile de grâu, orz şi orzoaică, porumb, floarea soarelui şi rapiţă au fost superioare celor de anul trecut, însă agricultorii din Ialomiţa, sunt îngrijoraţi cu privire la culturile ce se vor însămânţa în această toamnă.

Studiu: Provocările fermierilor români - preţurile la cereale şi la inputuri

Studiu: Provocările fermierilor români - preţurile la cereale şi la inputuri

Provocările fermierilor români sunt în principal legate de preţurile la cereale şi de preţurile la achiziţii/inputuri, ambele având impact direct asupra profitabilităţii fermei, relevă studiul de piaţă „Nevoi şi atitudini ale fermierilor”, realizat de compania de cercetare de piaţă MRI Research & Consulting, în cadrul proiectului AgroManager, finanţat din fonduri europene.

Mehedinţi: Un nou siloz de cereale, de 44.000 de tone, a fost inaugurat

Mehedinţi: Un nou siloz de cereale, de 44.000 de tone, a fost inaugurat

Un siloz cu o capacitate de aproximativ 44.000 de tone a fost inaugurat recent, în zona portului fluvial de mărfuri din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Călăraşi: Siloz de cereale de 16.000 tone, inaugurat la Vîlcelele

Călăraşi: Siloz de cereale de 16.000 tone, inaugurat la Vîlcelele

Sâmbătă, 24 septembrie a.c., a avut loc inaugurarea unui siloz de cereale, în localitatea Vîlcelele din judeţul Călăraşi, o investiţie de 2,8 milioane de euro.

Străinii construiesc silozuri de cereale în Botoşani

Străinii construiesc silozuri de cereale în Botoşani

Societatea Agraria Nord SRL Botoşani, deţinută de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, va investi cinci milioane de euro în construcţia unui siloz pentru cereale în judeţul Botoşani.

Noi perspective privind producţia de cereale

Noi perspective privind producţia de cereale

Consiliului Internaţional al Cerealelor a revizuit în mod negativ prognoza în ceea ce priveşte producţia mondială de porumb pentru sezonul 2011-2012.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii