Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

OIERII CER SĂ FIE PUBLICATĂ LISTA CU BENEFICIARII SUBVENȚIILOR APIA pentru PĂȘUNE!

Publicat: 24 iunie 2019 - 19:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TRANSPARENȚĂ! Avalanșa de necazuri legate de atribuirea pășunilor îi determină pe crescătorii de ovine să ceară publicarea listei cu toți beneficiarii de subvenții pentru pășune. Lista cu beneficiarii subvențiilor europene din agricultură, acordate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și ai banilor pentru dezvoltare rurală, plătite prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este obligatoriu să fie publică. O decide un regulament european.

Crescătorii de ovine au cerut astăzi, 24 iunie 2019, pe un grup Facebook să fie publicată lista beneficiarilor de subvenții APIA lista-subventii-pasune_bpentru pășune. Cererea lor este justificată de numeroasele scandaluri izbucnite aproape în fiecare colț de țară din pricina atribuirii incorecte a pășunilor și a numeroaselor suspiciuni ivite în jurul acestor suprafețe care ar fi închiriate de pe la primării și de cei care nu au animale, deși legea prevede să fie asigurată încărcătura de animale sau să fie cosit și vândut fânul. Firește, tentația unei subvenții de cca 150 de euro/ha/an este mare de vreme ce un deținător de pășune nu trebuie să depună prea mari eforturi ca să încaseze banii de la APIA.

Lista cu toți beneficiarii de subvenții APIA, nu doar cu cei care încasează doar subvenția pe pășune, este publică! Oierii și toți fermierii ar trebui să poată accesa această bază de date. O stabilește Regulamentul european 1306/2013 la articolul 111. Regulamentul este încă în vigoare. Acest act va fi abrogat odată cu intrarea în vigoare a noilor regulamente care vor guverna noua Politică Agricolă Comună (PAC) post 2020.

Transparența 
Articolul 111
Publicarea beneficiarilor

(1) Statele membre asigură publicarea anuală ex-post a beneficiarilor Fondurilor. Publicarea conține:
(a)fără a aduce atingere primului paragraf din articolul 112 din prezentul regulament, numele beneficiarului, după cum urmează:
(i) prenumele și numele de familie, în cazul în care beneficiarul este o persoană fizică;
(ii) denumirea juridică completă, așa cum a fost înregistrată, în cazul în care beneficiarul este o persoană juridică cu personalitate juridică proprie conform legislației statului membru în cauză;
(iii) denumirea completă a asociației, așa cum a fost înregistrată sau recunoscută oficial, în cazul în care beneficiarul este o asociație fără personalitate juridică proprie;
(b)localitatea în care beneficiarul își are domiciliul sau în care acesta este înregistrat și, după caz, codul poștal sau partea din acesta care identifică localitatea;
(c) cuantumurile corespunzătoare fiecărei măsuri finanțate din Fonduri, primite de către fiecare beneficiar în cursul exercițiului financiar în cauză;
(d) natura și descrierea măsurilor finanțate din oricare dintre Fonduri și în temeiul cărora este acordată plata menționată la litera (c).
Informațiile menționate în primul paragraf sunt puse la dispoziție pe un site internet unic pentru fiecare stat membru. Acestea sunt disponibile timp de doi ani de la data publicării inițiale.
(2)În ceea ce privește plățile care corespund măsurilor finanțate de FEADR, menționate la alineatul (1) primul paragraf litera (c), sumele care urmează să fie publicate corespund finanțării publice totale, incluzând atât contribuția Uniunii, cât și contribuția națională.

Potrivit aceluiași regulament, sunt exceptați de pe această listă micii fermieri care, într-un an, încasează subvenții APIA de maxim 1.250 de euro.

Această listă cu toți beneficiarii de subvenții APIA din România a fost publicată anul trecut. Baza de date a fost creată de AFIR. AGROINFO e prima publicație care a anunțat acest lucru, chiar a doua zi după publicarea listei.

Lista nominală cu toți beneficiarii de subvenții, achitate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și cu beneficiarii fondurilor europene pentru dezvoltare rurală, prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală  (FEADR), a fost lansată pe 9 mai 2018, iar a doua zi, pe 10 mai 2018, AGROINFO a și anunțat fermierii că au acces la această listă. VEZI AICI DETALII: LISTA NOMINALĂ CU SUMELE ÎNCASATE DE FERMIERI DIN SUBVENȚII APIA!

În mod ciudat, la ceva timp după publicare, de pe listă au dispărut subit beneficiarii de subvenții/plăți directe și au rămas doar cei care au accesat fonduri europene pentru proiecte de investiții în ferme.

În momentul publicării listei, creării acestei baze de date, apăreau toate schemele de plată derulate prin APIA, numele beneficiarilor codul unic al exploatațiilor, măsura/schema de plată solicitată, fondul european din care s-au plătit banii și cuantumul încasat de fiecare beneficiar, exprimat în euro. La momentul respectiv, noi am accesat lista și apărea fiecare beneficiar de subvenții APIA, schema de plată, sumele încasate etc. Asta se întâmpla, așa cum am spus, anul trecut. Anul acesta din baza de date au dispărut brusc  plățile directe achitate prin APIA, tot ce însemna FEGA, fondul din care sunt achitate plățile directe pe suprafață și pe cap de animal, și au rămas doar sumele încasate de la AFIR de beneficiarii unor proiecte depuse pe diferite măsuri de finanțare din PNDR 2020, sume achitate prin FEADR.

BAZA DE DATE AFIR ESTE AICI!

Greu de înțeles de ce a fost ștearsă lista beneficiarilor de subvenții APIA și au rămas doar beneficiarii de fonduri europene pe dezvoltare rurală. Așteptăm explicații de la APIA, AFIR și chiar Ministerul Agriculturii. Sunt datori să le explice fermierilor de ce nu este publică această listă.

 

 

Vizualizat: 3195 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Papagal regal...

Papagal regal...
Ion pleacă la muncă, pe vapor, iar la plecare, Gheorghe îl roagă să-i aducă şi lui un papagal. Detalii