Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OIERII CER SĂ FIE PUBLICATĂ LISTA CU BENEFICIARII SUBVENȚIILOR APIA pentru PĂȘUNE!

Publicat: 24 iunie 2019 - 19:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TRANSPARENȚĂ! Avalanșa de necazuri legate de atribuirea pășunilor îi determină pe crescătorii de ovine să ceară publicarea listei cu toți beneficiarii de subvenții pentru pășune. Lista cu beneficiarii subvențiilor europene din agricultură, acordate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și ai banilor pentru dezvoltare rurală, plătite prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este obligatoriu să fie publică. O decide un regulament european.

Crescătorii de ovine au cerut astăzi, 24 iunie 2019, pe un grup Facebook să fie publicată lista beneficiarilor de subvenții APIA lista-subventii-pasune_bpentru pășune. Cererea lor este justificată de numeroasele scandaluri izbucnite aproape în fiecare colț de țară din pricina atribuirii incorecte a pășunilor și a numeroaselor suspiciuni ivite în jurul acestor suprafețe care ar fi închiriate de pe la primării și de cei care nu au animale, deși legea prevede să fie asigurată încărcătura de animale sau să fie cosit și vândut fânul. Firește, tentația unei subvenții de cca 150 de euro/ha/an este mare de vreme ce un deținător de pășune nu trebuie să depună prea mari eforturi ca să încaseze banii de la APIA.

Lista cu toți beneficiarii de subvenții APIA, nu doar cu cei care încasează doar subvenția pe pășune, este publică! Oierii și toți fermierii ar trebui să poată accesa această bază de date. O stabilește Regulamentul european 1306/2013 la articolul 111. Regulamentul este încă în vigoare. Acest act va fi abrogat odată cu intrarea în vigoare a noilor regulamente care vor guverna noua Politică Agricolă Comună (PAC) post 2020.

Transparența 
Articolul 111
Publicarea beneficiarilor

(1) Statele membre asigură publicarea anuală ex-post a beneficiarilor Fondurilor. Publicarea conține:
(a)fără a aduce atingere primului paragraf din articolul 112 din prezentul regulament, numele beneficiarului, după cum urmează:
(i) prenumele și numele de familie, în cazul în care beneficiarul este o persoană fizică;
(ii) denumirea juridică completă, așa cum a fost înregistrată, în cazul în care beneficiarul este o persoană juridică cu personalitate juridică proprie conform legislației statului membru în cauză;
(iii) denumirea completă a asociației, așa cum a fost înregistrată sau recunoscută oficial, în cazul în care beneficiarul este o asociație fără personalitate juridică proprie;
(b)localitatea în care beneficiarul își are domiciliul sau în care acesta este înregistrat și, după caz, codul poștal sau partea din acesta care identifică localitatea;
(c) cuantumurile corespunzătoare fiecărei măsuri finanțate din Fonduri, primite de către fiecare beneficiar în cursul exercițiului financiar în cauză;
(d) natura și descrierea măsurilor finanțate din oricare dintre Fonduri și în temeiul cărora este acordată plata menționată la litera (c).
Informațiile menționate în primul paragraf sunt puse la dispoziție pe un site internet unic pentru fiecare stat membru. Acestea sunt disponibile timp de doi ani de la data publicării inițiale.
(2)În ceea ce privește plățile care corespund măsurilor finanțate de FEADR, menționate la alineatul (1) primul paragraf litera (c), sumele care urmează să fie publicate corespund finanțării publice totale, incluzând atât contribuția Uniunii, cât și contribuția națională.

Potrivit aceluiași regulament, sunt exceptați de pe această listă micii fermieri care, într-un an, încasează subvenții APIA de maxim 1.250 de euro.

Această listă cu toți beneficiarii de subvenții APIA din România a fost publicată anul trecut. Baza de date a fost creată de AFIR. AGROINFO e prima publicație care a anunțat acest lucru, chiar a doua zi după publicarea listei.

Lista nominală cu toți beneficiarii de subvenții, achitate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și cu beneficiarii fondurilor europene pentru dezvoltare rurală, prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală  (FEADR), a fost lansată pe 9 mai 2018, iar a doua zi, pe 10 mai 2018, AGROINFO a și anunțat fermierii că au acces la această listă. VEZI AICI DETALII: LISTA NOMINALĂ CU SUMELE ÎNCASATE DE FERMIERI DIN SUBVENȚII APIA!

În mod ciudat, la ceva timp după publicare, de pe listă au dispărut subit beneficiarii de subvenții/plăți directe și au rămas doar cei care au accesat fonduri europene pentru proiecte de investiții în ferme.

În momentul publicării listei, creării acestei baze de date, apăreau toate schemele de plată derulate prin APIA, numele beneficiarilor codul unic al exploatațiilor, măsura/schema de plată solicitată, fondul european din care s-au plătit banii și cuantumul încasat de fiecare beneficiar, exprimat în euro. La momentul respectiv, noi am accesat lista și apărea fiecare beneficiar de subvenții APIA, schema de plată, sumele încasate etc. Asta se întâmpla, așa cum am spus, anul trecut. Anul acesta din baza de date au dispărut brusc  plățile directe achitate prin APIA, tot ce însemna FEGA, fondul din care sunt achitate plățile directe pe suprafață și pe cap de animal, și au rămas doar sumele încasate de la AFIR de beneficiarii unor proiecte depuse pe diferite măsuri de finanțare din PNDR 2020, sume achitate prin FEADR.

BAZA DE DATE AFIR ESTE AICI!

Greu de înțeles de ce a fost ștearsă lista beneficiarilor de subvenții APIA și au rămas doar beneficiarii de fonduri europene pe dezvoltare rurală. Așteptăm explicații de la APIA, AFIR și chiar Ministerul Agriculturii. Sunt datori să le explice fermierilor de ce nu este publică această listă.

 

 

Vizualizat: 3344 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

05 iunie 2020 - 07:16

SCHIMBĂRI LA LEGEA PĂȘUNILOR. Crescătorul de ovine Ionică Sterp din județul Bihor, membru fondator al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), i-a anunțat ieri pe oierii români, într-un live pe Facebook, că APC a solicitat ministrului agriculturii schimbarea legii pășunilor și că sunt prevăzute modificări din toamnă. Crescătorii de animale sunt întrebați dacă vor ca subvenția APIA pentru pășune să nu se mai plătească pe hectar, să fie plătită pe unitate vită mare (UVM) la hectar.

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

03 iunie 2020 - 20:42

VOTATĂ! Camera Deputaților a votat astăzi legea prin care terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La pescuit

La pescuit
- De două zile tot pescuiesc şi nu am prins nimic. Detalii