Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OIERII CER SĂ FIE PUBLICATĂ LISTA CU BENEFICIARII SUBVENȚIILOR APIA pentru PĂȘUNE!

Publicat: 24 iunie 2019 - 19:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TRANSPARENȚĂ! Avalanșa de necazuri legate de atribuirea pășunilor îi determină pe crescătorii de ovine să ceară publicarea listei cu toți beneficiarii de subvenții pentru pășune. Lista cu beneficiarii subvențiilor europene din agricultură, acordate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și ai banilor pentru dezvoltare rurală, plătite prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este obligatoriu să fie publică. O decide un regulament european.

Crescătorii de ovine au cerut astăzi, 24 iunie 2019, pe un grup Facebook să fie publicată lista beneficiarilor de subvenții APIA lista-subventii-pasune_bpentru pășune. Cererea lor este justificată de numeroasele scandaluri izbucnite aproape în fiecare colț de țară din pricina atribuirii incorecte a pășunilor și a numeroaselor suspiciuni ivite în jurul acestor suprafețe care ar fi închiriate de pe la primării și de cei care nu au animale, deși legea prevede să fie asigurată încărcătura de animale sau să fie cosit și vândut fânul. Firește, tentația unei subvenții de cca 150 de euro/ha/an este mare de vreme ce un deținător de pășune nu trebuie să depună prea mari eforturi ca să încaseze banii de la APIA.

Lista cu toți beneficiarii de subvenții APIA, nu doar cu cei care încasează doar subvenția pe pășune, este publică! Oierii și toți fermierii ar trebui să poată accesa această bază de date. O stabilește Regulamentul european 1306/2013 la articolul 111. Regulamentul este încă în vigoare. Acest act va fi abrogat odată cu intrarea în vigoare a noilor regulamente care vor guverna noua Politică Agricolă Comună (PAC) post 2020.

Transparența 
Articolul 111
Publicarea beneficiarilor

(1) Statele membre asigură publicarea anuală ex-post a beneficiarilor Fondurilor. Publicarea conține:
(a)fără a aduce atingere primului paragraf din articolul 112 din prezentul regulament, numele beneficiarului, după cum urmează:
(i) prenumele și numele de familie, în cazul în care beneficiarul este o persoană fizică;
(ii) denumirea juridică completă, așa cum a fost înregistrată, în cazul în care beneficiarul este o persoană juridică cu personalitate juridică proprie conform legislației statului membru în cauză;
(iii) denumirea completă a asociației, așa cum a fost înregistrată sau recunoscută oficial, în cazul în care beneficiarul este o asociație fără personalitate juridică proprie;
(b)localitatea în care beneficiarul își are domiciliul sau în care acesta este înregistrat și, după caz, codul poștal sau partea din acesta care identifică localitatea;
(c) cuantumurile corespunzătoare fiecărei măsuri finanțate din Fonduri, primite de către fiecare beneficiar în cursul exercițiului financiar în cauză;
(d) natura și descrierea măsurilor finanțate din oricare dintre Fonduri și în temeiul cărora este acordată plata menționată la litera (c).
Informațiile menționate în primul paragraf sunt puse la dispoziție pe un site internet unic pentru fiecare stat membru. Acestea sunt disponibile timp de doi ani de la data publicării inițiale.
(2)În ceea ce privește plățile care corespund măsurilor finanțate de FEADR, menționate la alineatul (1) primul paragraf litera (c), sumele care urmează să fie publicate corespund finanțării publice totale, incluzând atât contribuția Uniunii, cât și contribuția națională.

Potrivit aceluiași regulament, sunt exceptați de pe această listă micii fermieri care, într-un an, încasează subvenții APIA de maxim 1.250 de euro.

Această listă cu toți beneficiarii de subvenții APIA din România a fost publicată anul trecut. Baza de date a fost creată de AFIR. AGROINFO e prima publicație care a anunțat acest lucru, chiar a doua zi după publicarea listei.

Lista nominală cu toți beneficiarii de subvenții, achitate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și cu beneficiarii fondurilor europene pentru dezvoltare rurală, prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală  (FEADR), a fost lansată pe 9 mai 2018, iar a doua zi, pe 10 mai 2018, AGROINFO a și anunțat fermierii că au acces la această listă. VEZI AICI DETALII: LISTA NOMINALĂ CU SUMELE ÎNCASATE DE FERMIERI DIN SUBVENȚII APIA!

În mod ciudat, la ceva timp după publicare, de pe listă au dispărut subit beneficiarii de subvenții/plăți directe și au rămas doar cei care au accesat fonduri europene pentru proiecte de investiții în ferme.

În momentul publicării listei, creării acestei baze de date, apăreau toate schemele de plată derulate prin APIA, numele beneficiarilor codul unic al exploatațiilor, măsura/schema de plată solicitată, fondul european din care s-au plătit banii și cuantumul încasat de fiecare beneficiar, exprimat în euro. La momentul respectiv, noi am accesat lista și apărea fiecare beneficiar de subvenții APIA, schema de plată, sumele încasate etc. Asta se întâmpla, așa cum am spus, anul trecut. Anul acesta din baza de date au dispărut brusc  plățile directe achitate prin APIA, tot ce însemna FEGA, fondul din care sunt achitate plățile directe pe suprafață și pe cap de animal, și au rămas doar sumele încasate de la AFIR de beneficiarii unor proiecte depuse pe diferite măsuri de finanțare din PNDR 2020, sume achitate prin FEADR.

BAZA DE DATE AFIR ESTE AICI!

Greu de înțeles de ce a fost ștearsă lista beneficiarilor de subvenții APIA și au rămas doar beneficiarii de fonduri europene pe dezvoltare rurală. Așteptăm explicații de la APIA, AFIR și chiar Ministerul Agriculturii. Sunt datori să le explice fermierilor de ce nu este publică această listă.

 

 

Vizualizat: 3420 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

PRODUCȚIA DE SEMINȚE A UE, AFECTATĂ DE SECETĂ!

24 septembrie 2020 - 14:06

PRODUCȚIE PORUMB. În ciuda unei creșteri cu 16% a suprafețelor europene de porumb în 2020, culturile au fost afectate de vreme dificilă în această vară: condiții nefavorabile în momentul răsăririi, valuri puternice de căldură cu maxime record în august și septembrie, secetă pedologică şi atmosferică extremă, toate acestea împiedică producătorii să își atingă obiectivele pentru acest sezon.

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO/FERMĂ! MESAJUL APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

24 septembrie 2020 - 10:19

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aduce la cunoștința fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

SANCȚIUNI APIA pentru AJUTOARELE MICILOR FERMIERI ACORDATE PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 09:22

AJUTOARE CRIZĂ. Verificările în teren efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutoarele acordate în cadrul Măsurii 21, ajutoare excepționale pentru pierderile cauzate de criza sanitară, se pot solda cu aplicarea unor sancțiuni crescătorilor de animale și cultivatorilor de legume, fructe și cartofi.

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

CONTROLUL APIA ÎN TEREN PENTRU AJUTOARELE ACORDATE MICILOR FERMIERI PE MĂSURA 21!

24 septembrie 2020 - 08:36

AJUTOARE CRIZĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri, 23 septembrie 2020, lansarea Măsurii 21 prin care sunt acordate ajutoare crescătorilor de ovine/caprine, crescătorilor de bovine care dețin sub 91 de capete bovine și cultivatorilor de legume și fructe. Cererile se depun la APIA din data 25 septembrie 2020. APIA va efectua controale în teren pentru aceste ajutoare.

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

APIA: CERERILE PENTRU AJUTOR CRIZĂ MĂSURA 21 SE DEPUN ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 23 OCTOMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 20:12

APIA ANUNȚĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță lansarea în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020 a sesiunii de depunere a cererilor de sprijin pentru măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

23 septembrie 2020 - 19:23

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

23 septembrie 2020 - 17:35

ANUNȚ! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO,  publicarea ghidului Măsurii 21 privind acordarea unui sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii