Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

OIER NECĂJIT: NE-AM ÎMPRUMUTAT pe la BĂNCI SĂ NU NE MOARĂ OILE DE FOAME!

Publicat: 04 februarie 2019 - 20:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DOMNULE DAEA, AȘA PROMOVAȚI OAIA?! Un crescător de ovine din județul Arad ne-a scris necăjit că a fost nevoi să se îndatoreze pe la bănci ca să aibă cu ce să-și hrănească oile pe timpul iernii. Fermierul nu a primit niciun leu subvenție pentru anul 2018 deși suntem în februarie 2019. Nici pentru teren, chiar dacă are 110 hectare de teren arabil și pajiști, și nici pentru oi.

Adi Berindei este  un fermier din localitatea Bârsa, județul Arad. Exploatează, împreună cu tatăl lui, în două ferme, 110 hectare de teren arabil+ pășune și deține 1000 de capete de ovine. Crescătorul ne-a rugat să publicăm scrisoarea pe care ne-a trimis-o. Este un strigăt de disperare care, speră fermierul, să fie auzit și de ministrul agriculturii, Petre Daea. ferma-adi-2_bDealtfel, șeful de la Agricultură nu scapă niciun prilej să afirme că susține oaia, promovează oaia și este alături de ciobanii români. Necazurile crescătorului de ovine din Arad sunt ale multora dintre crescători. Prețul la oaie a scăzut vertiginos, subvențiile nu sunt nicăieri, de sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal, beneficiază doar un grup restrâns de oieri.

ferma-adi-3_b

Masa mare a oierilor români încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar ajutorul național tranzitoriu (ANTZ), o subvenție plătită de la bugetul de stat și mult mai mică decât sprijinul cuplat. În ciuda cuantumului mic pe cap de ovină, este, totuși, un ajutor. Dar nici ăsta nu vine la timp. Întârzie spre disperarea și dezamăgirea oierilor. Și pentru că întârzie și oile trebuie hrănite, crescătorii ajung datori vânduți la bănci.

Vreau să precizez că în campania  2018 m-am aflat și eu, și tatăl meu, pe lista celor care au fost incluși la control prin teledetecție, cât și la controlul clasic. Avem în cele două exploatații aproximativ 1000 capete ovine si vreo 110 hectare pajiști+teren arabil.


Suntem aproape la 1 februarie și nu am încasat niciun leu de la APIA.

Am fost nevoiți să apelăm la credite bancare pentru a ne putea face lucrările de toamnă și pentru a putea asigura hrana ovinelor în perioada de iarnă! Sunt  convins că doar la noi sunt situatți de genul, cu fermieri care cad la control care nu primesc măcar un avans din suma ce o au de încasat.

În țări precum Franța, Germania, Grecia și altel nu este așa ceva ce este la noi.

Iar anul acesta am sperat că vor fi prețuri mai bune la miei față de anul trecut, dar din ce se anunță nu va sălta prețul de 10 lei pe kilogramul în viu, de Paște ,iar prin lunile iulie -august va fi  iar cum vor vrea samsarii. Așa se promovează oaia, domnule Daea! 

Scrie cu supărare tânărul oier.

 

Vizualizat: 5385 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Papagal regal...

Papagal regal...
Ion pleacă la muncă, pe vapor, iar la plecare, Gheorghe îl roagă să-i aducă şi lui un papagal. Detalii