Adama
Vinasa Rompak

OFICIAL MADR! SPRIJIN CUPLAT pentru SOIA!

Publicat: 03 februarie 2017 - 11:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO! Comisia Europeană cere României explicații pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Pe 8 februarie 2017, o delegație a Ministerului Agriculturii însoțită de o delegație a fermierilor români are misiunea de a convinge Comisia să mențină această subvenție și pentru anul 2017. AGROINFO a obținut documentul cu întrebările Comisiei și explicațiile MADR. Așa cum am promis vă prezentăm fiecare schemă de plată care este pusă în discuție.

SPRIJIN CUPLAT PENTRU SOIA

Comisia Europeană (CE): Sunteți invitați să explicați în ce măsură schimbarea condițiilor de eligibilitate afectează coerența cu direcționarea inițială și referitoare la limita cantitativă.

MADR: Schema de sprijin cuplat vizează sectorul culturilor proteice/oleaginoase la nivel național, și se aplică tuturor culturilor de soia, atât celor cultivate în sistem convențional cât și celor cultivate în sistem ecologic, pentru toate tipurile de ferme, atât la culturile irigate cât și la cele neirigate.

Evoluția suprafețelor, producțiilor medii și totale în perioada 2009-2015 este redată în tabelul următor:

soia-tabel_b

Limita cantitativă de 1,3 t/ha nu afectează scopul măsurii, respectiv menținerea suprafețelor de soia, deoarece acesta limită este realizabilă și ca urmare toți fermierii care cultivă soia pot avea acces la sprijinul cuplat.

Luând în considerare că în scrisoarea ARES (2016) 7670489/22.12.2016, se menționează că nu poate fi luat an de referință anul 2014, pentru perioada 2017-2020 modificăm anul de referință, respectiv anul 2012, când suprafața cultivată a fost de 79,8 mii ha (date definitive INS). Ca urmare, cuantumurile anuale estimate/ha notificate pentru perioada 2017-2020 se recalculează prin împărțirea plafoanelor anuale notificate la suprafața de referință, și ulterior vor fi introduse în ISAMM.

În România, soia este o cultură deosebit de importantă din motive economice, sociale și de mediu, iar necesitatea menținerii suprafețelor cultivate cu soia se impune datorită:

-alternativelor limitate în rotația culturilor, soia fiind o plantă bună premergătoare pentru majoritatea culturilor, fiind prezentă în majoritatea asolamentelor,
-necesității aprovizionării constante a industriei locale de procesare, în vederea menținerii capacităților de producție funcționale existente, pentru a se evita consecințele sociale negative ale continuării procesului de restructurare,
-necesității acoperiri unei ponderi cât mai mari din necesarul de consum intern al sectorului zootehnic din punct de vedere al proteinei vegetale.

În vederea acoperirii necesarului de consum intern, în anul 2015 România a importat 523 mii tone șroturi de soia, 168 mii tone soia boabe și 7767 tone ulei de soia, în valoare totală de cca. 270 milioane euro.

Niciuna dintre unitățile care și-au închis în perioada 2006-2012, liniile tehnologice de procesare a soiei, din lipsă de materie primă, nu le-a redeschis până în prezent.

Din punct de vedere economic, dificultatea este cauzată de profitul nestimulativ determinat de costurile de producție ridicate și de prețurile de comercializare fluctuante.

Fără o susținere financiară care să asigure o marjă de profit rezonabilă, fermierii se pot reorienta către alte culturii mai profitabile, mai puțin sensibile la factorii de mediu, boli și dăunători și astfel ar exista riscul efectiv al scăderii producției de soia.
Considerăm că soia este o cultură afectată de dificultăți, din cauza faptului că este o cultură costisitoare, cu o rentabilitate scăzută.

Din datele și informațiile Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Economie Agrară, din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”, reiese că în condițiile anului 2015, la un randament mediu de 2200 kg/ha boabe soia și un nivel al cheltuielilor totale de 5042 lei/ha, în condițiile neacordării sprijinului cuplat, cultura de soia are o rentabilitate de -1,4 %.
Cheltuielile variabile dețin o pondere de cca. 90% din totalul cheltuielilor, iar cele fixe de cca. 10%. Cea mai mare pondere din totalul cheltuielilor de producție variabile o au cheltuielile cu materiile prime și materialele, de cca. 50 %, urmată de cheltuielile cu lucrările mecanizate, de cca. 25%.

Luând în calcul valoarea sprijinul cuplat efectiv acordat pentru anul 2015, de 269 euro/ha, reiese că rata rentabilității culturii de soia în anul 2015 este de cca. 24%.

Cu toate că în lipsa unui sprijin financiar suplimentar, de tipul sprijinului cuplat, cultura soiei practic nu este rentabilă, având în vedere că din punct de vedere agronomic aceasta aduce unele beneficii, care produc efecte anii următori, fermierii continuă să o includă în asolamente, urmărind astfel asigurarea unui profit minim la nivel de fermă, și nu individual pentru fiecare cultură.

Precizăm ca soia lasă în sol cantități mari de azot de cca. 80-120 kg/ha, și ca urmare introducerea culturii de soia în asolament, contribuie la îmbunătățirea conținutului de azot al solului, nefiind necesară fertilizarea cu azot în următorul an. Totodată se diminuează și numărul de lucrări mecanice pe unitatea de suprafață, necesare pentru aplicarea fertilizării cu azot, și deci se realizează și o economie de combustibil.

Stabilirea riscului de scădere a producției nu se poate rezuma la faptul că în anumiți ani agricoli au fost înregistrate creșteri de producție. Asemenea creșteri sunt datorate în special condițiilor agricole favorabile din anii respectivi (temperatură, precipitații, etc.) însă factorii de mediu variază de la un an la altul și nu constituie piloni de siguranța în menținerea stabilității unui sector.

Cu siguranță declinul suprafețelor și al producțiilor de soia ar fi devenit evident dacă sprijinul cuplat nu s-ar fi acordat.


Vizualizat: 3376 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii