ROMÂNIA VREA SUBVENȚIE PE HECTAR! Țara noastră susține cu putere ca subvențiile să le fie acordate fermierilor români pe hectar și nu pe fermă, pe exploatație agricolă, așa cum se întâmplă în alte state membre UE. Trecerea la plata pe fermă este un subiect sensibil pentru România care nu are cadastrate terenurile agricole. În momentul trecerii la plata pe fermă, s-ar putea întâmpla ca agricultorii cu terenurile necadastrate să piardă subvențiile europene.
Noi, ca țară, deja am menționat și am susținut în Consiliul UE, și în Comitetul special agricol care pregătește Consiliul de miniștri câteva idei: menținerea plăților directe pe suprafață, pentru că, să nu uităm, noile state membre utilizează acest sistem, vechile state membre aplică plata pe fermă.
Deci, dacă Popescu a avut, până într-un an de referință, anual 100.000 de euro, îi primește în continuare doar să respecte condițiile necesare. Sigur, România ar prefera, având în vedere faptul că suntem într-o continuă mișcare, până se așează terenurile, până se așează fermierii, am prefera menținerea plăților pe suprafață (subvenția acordată pe hectar n.r.).
La fel, am cerut menținerea plăților cuplate, sprijinul cuplat voluntar care este important pentru susținerea anumitor sectoare și, sigur, insistăm foarte mult pe menținerea unui buget cât mai substanțial pentru Politica Agricolă Comună. Cam astea ar fi ideile vehiculate la nivel european.
Dar vor veni provocări foarte mari în care se dorește să produci mai mult cu mai puțin. Să ai grijă de resursele naturale, apă, aer, și să reducem mult pierderile de alimente care în Uniunea Europeană ating până la 40%, de la fermier la consumatorul care stochează hrana în frigider până-i uită termenul de valabilitate, a declarat Achim Irimescu, fostul ministru al agriculturii, actualmente șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE.
Deocamdată, noua Politică Agricolă Comună (PAC) este în faza negocierilor, dezbaterilor și nu se știe dacă susținerile României vor fi acceptate de Comisia Europeană și nu sunt încă stabilite schimbările care vor fi în zona plăților directe acordate fermierilor europeni. Cert este că țara noastră, dacă nu vrea să riște subvențiile fermierilor, va trebui să încheie operațiunea de cadastrare a terenurilor agricole până-n anul 2018.
Sursa: Viața Satului, TVR1