OFICIAL! Comisia Europeană ne-a transmis luni, 18 februarie 2019, un comunicat prin care anunță că atât tinerii fermieri, dar și fermele nou înființate vor beneficia de un sprijin de maxim 100.000 de euro. În plus, tinerii fermieri vor beneficia de o schema de plată decuplată, acordată anual, pe hectarul eligibil. Deciziile sunt luate în contextul îmbătrânirii populației din agricultură și a depopulării satelor.
Sectorul agricol european este caracterizat de o populație agricolă îmbătrânită. În 2010, doar 7,5% dintre agricultori aveau vârsta de până la 35 de ani. 53% erau peste 55 de ani, în timp ce 30% erau peste 65 de ani.
Comunitatea noastră agricolă are nevoie de o injecție cu sânge tânăr. Și totuși, tinerii agricultori, și chiar fermierii mai în vârstă, dar nou intrați în agricultură, se confruntă cu obstacole și riscuri semnificative.
Viitoarea PAC recunoaște importanța atragerii tinerilor și a femeilor în acest sector și facilitarea dezvoltării afacerilor în zonele rurale. Prin noul mod de lucru, statele membre își vor schița în mod clar abordarea și setul de intervenții pentru a sprijini reînnoirea generațiilor în planul strategic al PAC. Unele dintre modalitățile prin care statele membre le pot oferi ca ajutor și sprijin specific tinerilor agricultori și dezvoltării afacerilor rurale includ:
• Alocarea a cel puțin 2% din bugetul anual pentru plățile directe pentru instrumente financiare pentru tinerii agricultori și pentru noii intrați.
Viitoarea PAC va sprijini, de asemenea, statele membre în vederea acordării unui ajutor la instalarea tinerilor agricultori și a întreprinderilor nou înființate în mediul rural, cu un prag maxim de 100 000 EUR (până la 70 000 EUR din actuala PAC). Comisia Europeană vrea să susțină financiar, mai ales, femeile care doresc să facă agricultură.
• În plus, statele membre pot stabili un sprijin suplimentar pentru venituri pentru tinerii agricultori, un sprijin suplimentar, adăugat la plățile directe de care beneficiază aceștia. Sprijinul suplimentar va fi plătit anual ca plată decuplată pe hectar eligibil.
• Statele membre vor avea flexibilitatea de a utiliza o parte din bugetul lor din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a sprijini și finanța programele transnaționale de învățare (de exemplu programele Erasmus), cu accent pe tinerii agricultori, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Zonele rurale reprezintă între 44% și 80% din fiecare țară UE. Aceste teritorii diverse joacă un rol important prin varietatea de floră, faună și medii naturale. Sunt zonele care oferă alimente și resurse, care contribuie la locuri de muncă, creștere și prosperitate și la menținerea patrimoniului cultural. Zonele rurale sunt cu adevărat în centrul Europei.
Este responsabilitatea noastră colectivă de a asigura vitalitatea zonelor rurale: consolidarea lanțurilor valorice din mediul rural și a rețelelor locale de producție; sprijinirea tinerilor agricultori și a femeilor în agricultură; conservarea și protejarea resurselor noastre naturale; stimularea inovării și digitizării rurale.
Viitoarea politică agricolă comună (PAC) va juca un rol fundamental în abordarea acestor aspecte, ajutând statele membre să acorde prioritate și să sprijine viața rurală vibrantă și dezvoltarea unui sector agricol modern, durabil și incluziv.
Viitoarea PAC vizează dezvoltarea, sprijinirea și investirea în comunitățile noastre rurale. Trei dintre cele nouă obiective ale PAC viitoare se concentrează pe:
1. Promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bio-economiei și a pădurii durabile.
2. Atragerea tinerilor agricultori și facilitarea dezvoltării afacerilor în zonele rurale
3. Îmbunătățirea răspunsului agriculturii UE la cerințele societății privind alimentația și sănătatea, inclusiv alimente sigure, nutritive și durabile, precum și bunăstarea animalelor, se mai arată în comunicatul de la Bruxelles.