În Amenajarea pentru irigaţii Câmpia Covurlui, specialiştii propun realizarea unei staţii de bază şi o reţea de aducţiune pentru irigarea cu apă din Siret a unei suprafeţe de 14.732 hectare.
Soluţia ar scădea cu 75 la sută tarifele de livrare a apei pentru irigaţii şi ar reduce costurile de întreţinere şi reparaţii, pierderile de apă şi consumul de energie electrică.
La preluarea portofoliului Agriculturii, Daniel Constantin a prezentat câteva dintre obiectivele “hidropoliticii” din mandatul său, între care “identificarea din fondurile structurale, nu din fondurile de dezvoltare rurală sau din FEGA, a unui program special pentru zona de irigaţii, care să refacă toată infrastructura care aparţine statului”.
Tânărul ministru a declarat că „este extrem de important, dacă vrem să punem accent pe agricultură, dacă vrem să fim un exportator şi să revenim la ceea ce a fost România odată, să avem ca prioritate sectorul de irigaţii”.
Apă din Siret pentru legumicultori
În cele ce urmează prezentăm un obiectiv de investiţii şi anume „Amenajare pentru irigaţii în Câmpia Covurlui - Schimbarea soluţiei de alimentare pentru o suprafaţă de 14.732 hectare amenajare existentă cu alimentare din acumularea Movileni”, judeţul Galaţi.
Zona, situată în aministrarea comunelor Matca, Drăgăneşti, Cudalbi, Griviţa, este alcătuită din amenajări existente executate înainte de 1990, aflate în funcţiune, având ca sursă de apă fluviul Dunărea.
Un „pol” al secetei
Teritoriul este caracterizat de o climă foarte secetoasă cu variaţii mari de temperatură şi precipitaţii medii în perioada de vegetaţie care nu depăşesc 250 mm, cu o evapotranspiraţie puternică ce determină un deficit mediu anual de umiditate de peste 3.000 mc/ha. Solurile au un potenţial ridicat de fertilitate, iar platformele largi se pretează bine irigaţiile prin aspersiune şi brazde. Nivelul apei freatice era la 1 – 2 m în zonele mai joase – Matca şi Cudalbi – şi la circa 30 de metri în cele înalte, cu tendinţă de coborâre.
Când Dunărea urcă la cota 94
În amenajare sunt înfiinţate OUAI-uri, dar suprafeţele de la capătul reţelei nu creează condiţii atractive pentru comenzi de apă.
Începând cu anul 2010, odată cu eliminarea subvenţiilor pentru irigaţii, o mare parte din organizaţiile situate în a doua treaptă de pompare nu au mai putut susţine financiar costurile pentru irigaţii.
Pentru ca apa de la Dunăre să ajungă în zona celor 14.732 hectare este necesară trecerea prin două staţii de repompare – una cu o înălţime de pompare de 94 de metri -, prin cinci sifoane metalice care au probleme mari de coroziune şi canale de transport betonate pe o lungime de 80 km.
O staţie de bază cu reţeaua de aducţiune
Această situaţie conduce la costuri mari pentru întreţinerea şi reparaţiile staţiilor de repompare şi a reţelei de transport, la însemnate pierderi de apă pe perioada de exploatare, la un consum ridicat de energie electrică şi, în final, la tarife de livrare a apei pentru irigaţii cuprinse între 600 şi 1.100 lei/1.000 m.c.
Zona reprezintând un bazin legumicol important, agricultorii din Matca şi Cudalbi solicită asigurarea unei surse sigure de apă pentru udarea culturilor.
Specialiştii în îmbunătăţiri funciare propun construcţia unei staţii de bază care să preleveze apa din acumularea Movileni, cu execuţia aducţiunii până la canalul de irigaţii CP5.
Tarife reduse cu 75 la sută
Aplicarea acestei soluţii ar avea ca efect reducerea costurilor pentru întreţinere şi reparaţii, a pierderilor de apă, a consumului de energie electrică şi o reducere a tarifelor de livrare a apei pentru irigaţii cu circa 75 la sută.
În urma calcului tarifelor de livrare în cele două soluţii de alimentare, rezultă următoarele valori, funcţie de sursa de apă şi procentul de includere în calcului tarifului a suprafeţei amenajate: alimentarea din acumularea Movileni (Siret) – tarife de livrare între 155 – 312 lei/1.000 mc şi alimentarea cu apă din Dunăre, tarifele între 594 -10.63 lei/1.000 m.c.
Investiţie specifică de 6.500 lei/hectar
Valoarea orientativă a investiţiei este de 95.750.000 lei, repectiv 22.166.000 euro, rezultând o investiţie specifică de 6.500 lei/hectar.
În urma executării lucrărilor propuse este de aşteptat ca producţiile agricole şi legumicole să crească, să se creeze noi locuri de muncă care să conducă la producerea unui reviriment economic şi social al zonei.
O altă amenajare aşteaptă finanţare
Faţă de suprafaţa existentă de 14.732 hectare, mai există o alta ce însumează 13.310 hectare în care amenajările interioare şi reţeaua de aducţiune au fost începute înainte de 1991 şi au fost întrerupte din lipsa surselor de finanţare.