Adama
Vinasa Rompak

O soluţie pentru “hidropolitica” guvernamentală

Publicat: 12 mai 2012 - 18:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În Amenajarea pentru irigaţii Câmpia Covurlui, specialiştii propun realizarea unei staţii de bază şi o reţea de aducţiune pentru irigarea cu apă din Siret a unei suprafeţe de 14.732 hectare.

Soluţia ar scădea cu 75 la sută tarifele de livrare a apei pentru irigaţii şi ar reduce costurile de întreţinere şi reparaţii, pierderile de apă şi consumul de energie electrică.

La preluarea portofoliului Agriculturii, Daniel Constantin a prezentat câteva dintre obiectivele “hidropoliticii” din mandatul său, între care “identificarea din fondurile structurale, nu din fondurile de dezvoltare rurală sau din FEGA, a unui program special pentru zona de irigaţii, care să refacă toată infrastructura care aparţine statului”.
Tânărul ministru a declarat că „este extrem de important, dacă vrem să punem accent pe agricultură, dacă vrem să fim un exportator şi să revenim la ceea ce a fost România odată, să avem ca prioritate sectorul de irigaţii”.

Apă din Siret pentru legumicultori
În cele ce urmează prezentăm un obiectiv de investiţii şi anume „Amenajare pentru irigaţii în Câmpia Covurlui - Schimbarea soluţiei de alimentare pentru o suprafaţă de 14.732 hectare amenajare existentă cu alimentare din acumularea Movileni”, judeţul Galaţi.
Zona, situată în aministrarea comunelor Matca, Drăgăneşti, Cudalbi, Griviţa,  este alcătuită din amenajări existente executate înainte de 1990, aflate în funcţiune, având ca sursă de apă fluviul Dunărea.

Un „pol” al secetei  
Teritoriul este caracterizat de o climă foarte secetoasă cu variaţii mari de temperatură şi precipitaţii medii în perioada de vegetaţie care nu depăşesc 250 mm, cu o evapotranspiraţie puternică ce determină un deficit mediu anual de umiditate de peste 3.000 mc/ha. Solurile au un potenţial ridicat de fertilitate, iar platformele largi se pretează bine irigaţiile prin aspersiune şi brazde. Nivelul apei freatice era la 1 – 2 m în zonele mai joase – Matca şi Cudalbi – şi la circa 30 de metri în cele înalte, cu tendinţă de coborâre.     

Când Dunărea urcă la cota 94
În amenajare sunt înfiinţate OUAI-uri, dar suprafeţele de la capătul reţelei nu creează condiţii atractive pentru comenzi de apă.
Începând cu anul 2010, odată cu eliminarea subvenţiilor pentru irigaţii, o mare parte din organizaţiile situate în a doua treaptă de pompare nu au mai putut susţine financiar costurile pentru irigaţii.
Pentru ca apa de la Dunăre să ajungă în zona celor 14.732 hectare este  necesară trecerea prin două staţii de repompare – una cu o înălţime de pompare de 94 de metri -, prin cinci sifoane metalice care au probleme mari de coroziune şi canale de transport betonate pe o lungime de 80 km.

O staţie de bază cu reţeaua de aducţiune
Această situaţie conduce la costuri mari pentru întreţinerea şi reparaţiile staţiilor de repompare şi a reţelei de transport, la însemnate pierderi de apă pe perioada de exploatare, la un consum ridicat de energie electrică şi, în final, la tarife de livrare a apei pentru irigaţii cuprinse între 600 şi 1.100 lei/1.000 m.c.
Zona reprezintând un bazin legumicol important, agricultorii din Matca şi Cudalbi solicită asigurarea unei surse sigure de apă pentru udarea culturilor.
Specialiştii în îmbunătăţiri funciare propun construcţia unei staţii de bază care să preleveze apa din acumularea Movileni, cu execuţia aducţiunii până la canalul de irigaţii CP5.

Tarife reduse cu 75 la sută
Aplicarea acestei soluţii ar avea ca efect reducerea costurilor pentru întreţinere şi reparaţii, a pierderilor de apă, a consumului de energie electrică şi o reducere a tarifelor de livrare a apei pentru irigaţii cu circa 75 la sută.
În urma calcului tarifelor de livrare în cele două soluţii de alimentare, rezultă următoarele valori, funcţie de sursa de apă şi procentul de includere în calcului tarifului a suprafeţei amenajate: alimentarea din acumularea Movileni (Siret) – tarife de livrare între 155 – 312 lei/1.000 mc şi alimentarea cu apă din Dunăre, tarifele între 594 -10.63 lei/1.000 m.c.   

Investiţie specifică de 6.500 lei/hectar
Valoarea orientativă a investiţiei este de 95.750.000 lei, repectiv 22.166.000 euro, rezultând o investiţie specifică de 6.500 lei/hectar.  
În urma executării lucrărilor propuse este de aşteptat ca producţiile agricole şi legumicole să crească, să se creeze noi locuri de muncă care să conducă la producerea unui reviriment economic şi social al zonei.

O altă amenajare aşteaptă finanţare
Faţă de suprafaţa existentă de 14.732 hectare, mai există o alta ce însumează 13.310 hectare în care amenajările interioare şi reţeaua de aducţiune au fost începute înainte de 1991 şi au fost întrerupte din lipsa surselor de finanţare.  

Vizualizat: 1002 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii