Rapiţa are potenţialul de a înlocui soia ca fiind cea mai bună sursă de proteine pe bază de plante pentru oameni. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă germani.
Într-un studiu recent, cercetători din domeniul nutriţiei de la Universitatea Martin Luther din Halle-Wittenberg (Germania) au descoperit că consumul de proteine din rapiţă are efecte benefice comparabile asupra metabolismului uman ca proteinele din soia. Metabolismul glucozei şi saţietatea au fost chiar mai bune. Un alt avantaj - proteinele pot fi obţinute din subprodusele producţiei de ulei de rapiţă.
Pentru o dietă echilibrată şi sănătoasă, oamenii au nevoie de proteine. Carnea şi peştele sunt surse importante de proteine de înaltă calitate. Cu toate acestea, anumite plante pot oferi şi proteine valoroase. Soia este, în general, considerată cea mai bună sursă de proteine vegetale, deoarece conţine o compoziţie deosebit de benefică de aminoacizi.
Cercetătorii germani au investigat dacă rapiţa, care are o compoziţie comparativ benefică de aminoacizi, ar putea fi o alternativă la soia. Rapiţa conţine, de asemenea, fitochimicale - compuşi chimici produşi de plante - care ar putea avea efecte benefice asupra sănătăţii, susţin oamenii de ştiinţă. "Până în prezent, doar câteva date despre efectul aportului de proteine din rapiţă la om au fost disponibile. Avantajul rapiţei faţă de soia este că se cultivă pe scară largă în Europa iar subprodusele bogate în proteine ale producţiei de ulei de rapiţă ar putea fi utilizate ca ingrediente pentru noi produse alimentare. Aceste produse secundare sunt utilizate în prezent exclusiv pentru hrana animalelor", au constatat reprezentanţii Universităţii din Halle-Wittenberg.
Senzaţie mai lungă de saţietate
Studiul a arătat că "proteina din rapiţă a indus efecte comparabile asupra parametrilor metabolici şi a factorilor de risc cardiovascular precum proteinele din soia. Rapiţa a produs chiar un răspuns insulinic puţin mai benefic în organism", spune nutriţionistul Christin Volk de la MLU. Un alt beneficiu a fost că participanţii la stiudiu au avut o senzaţie mai lungă de saţietate după ce au consumat proteina din rapiţă. "În concluzie, rapiţa pare a fi o alternativă valoroasă la soia în dieta umană", afirmă Volk.
Singurul dezavantaj identificat de către oamenii de ştiinţă germani este faptul că proteina din rapiţă, spre deosebire de proteina din soia, ar avea o aromă de muştar. Prin urmare, rapiţa ar fi mai potrivită pentru producţia de alimente sărate decât de produse dulci, explică cercetătorii.