SPRIJIN CUPLAT ÎN ZOOTEHNIE. Fermierii crescători de bovine care vor să obțină sprijnul cuplat pentru anul 2017 trebuie să intre urgent în posesia unor acte care-i vor ajuta să încaseze acești bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Procedura trebuie demarată înainte de depunerea cererii unice de plată la APIA! Sesiunea de depunere a cererilor pentru subvenții începe de la 1 martie 2017.
AGROINFO v-a informat ieri, miercuri, 22 februarie 2017, despre notificările făcute la Bruxelles în ce privește sprijinul cuplat pentru vacile de lapte. Potrivit declarației lui Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România, una dintre modificările importante este că se vor califica pentru acest sprijin și crescătorii de vaci de lapte din zona montană dacă dețin minim 5 capete de bovine.
Zoltan Haller, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească Tip Simmenthal, atrage atenția asupra condițiilor obligatorii pe care acești fermieri trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibili pentru acest sprijin. Fermierii trebuie să-și înscrie animalele în controlul oficial al performanțelor (COP) și apoi în Registrul genealogic al rasei respective.
Pentru controlul pe lapte, fermierii trebuie să îndeplinească două condiții obligatorii: una, muls mecanic, doi – să facă însămânțări artificiale sau cu tauri autorizați. Dacă nu respectă aceste condiții nu vor putea să beneficieze de sprijinul cuplat pentru că nu vor putea intra în controlul oficial al performanțelor (COP). Pentru a intra în COP, fermierii trebuie să contacteze asociațiile de pe raza județului unde au ferma. Noi le punem la dispoziție lista acestor asociații. Înainte de a ne contacta trebuie să știe pe ce linie merg: pe linia de exploatare lapte sau pe linia de exploatare carne. Presupunem că fermierul deține 7 vaci și doar 5 sunt eligibile pentru sprijinul cuplat, toate cele 7 animale vor intra în control. Oamenii vor fi ajutați ca în fermele lor să aibă animale cu valoare genetică ridicată și în același timp animale cu origine cunoscută, declară Zoltan Haller, Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească Tip Simmenthal.
Dacă nu îndepliniți aceste două condiții obligatorii, vă puteți conforma de acum încolo.
Oamenii se vor trezi că merg să depun cererile pentru sprijin voluntar cuplat și nu vor avea toate actele și bucuria se poate transforma în dezamăgire. Oricum, este bine să se aștepte actul normativ care va reglementa acest sprijin pentru fermele care au 5 capete, pentru că, la acest moment, nu există un ordin de ministru. Dar până va apărea acest act, fermierii e bine să se pregătească, astfel încât în luna și jumătate cât ține sesiunea de depunere a cererilor unice să nu fie prinși pe picior greșit. Trebuie să aibă și un control efectuat și asta înseamnă că timpul este foarte din scurt și asociațiile COP trebuie să se organizeze. Nu trebuie lăsat pe ultima secundă că vor pierde. E păcat să se piardă niște bani în condițiile în care alte variante de sprijin nu prea există. Trebuie să încerce să atragă cât mai mulți bani pentru fermele lor, spune Haller.
PROCEDURA PENTRU ÎNSCRIEREA BOVINELOR ÎN COP și RG
Fermierii trebuie să se adreseze asociațiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performanțelor la lapte/carne ( COP ).
Pentru a putea înscrie animalele în Registrul Genealogic al rasei trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții :
Toate animalele să fie individualizate cu crotalii și înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), conform reglementărilor legale.
Observații: Vițeii nou născuți trebuie să fie crotaliați și înregistrați în SNIIA, în maxim 20 de zile de la nașterea lor .
Metodele de reproducție folosite în fermă să fie: însămânțarea artificială, monta naturală autorizată sau transferul de embrioni.
Observații: În cazul montelor naturale autorizate și a inseminărilor artificiale taurii de reproducție utilizați trebuie să fie din secțiunea principală a Registrului Genealogic. De asemenea, fermierii trebuie să solicite buletinul de însămânțare, precum și paietele folosite, de la operatorii însămânțători ‐ autorizați.
Fermierul permite efectuarea controlului oficial al performanțelor la întreg efectivul de animale din fermă, conform planificării asociației de COP.
Observații: Nu se acceptă înscrierea parțială a animalelor în Registrul Genealogic.
Mulsul să fie mecanic ( aparat de muls/sală de muls) .
Deținerea unui registru de ferma cu evidența la zi a tuturor animalelor.
Documentele necesare pentru înscrierea animalelor in Registrul Genealogic:
1. Cerere TIP care se solicită de la asociațiile acreditate pentru controlul oficial al performanțelor ( COP )
2.Adeverința de la medicul veterinar precum că ferma este indemnă de boli infecto‐contagioase sau clinic sănătoasă.
3.Tabel cu toate animalele, completat pe rase și vizat de Oficiul Judeîean în Zootehnie . Se introduc pe tabele vacile și junincile care pot făta până-n decembrie.
4.Copie carte de identitate a proprietarului exploatației ( fermei )
5.Copie C.U.I dacă are firma sau atestat de producător în cazul persoanelor fizice.
6.Copie de pe pașapoartele animalelor și certificate de origine, după caz.
7.Pentru persoanele fizice copie de pe Atestatul de producător.
8.Copie de pe pașapoartele animalelor înscrise în tabele.
Aceste documente sunt personalizate pentru fiecare asociație de COP, vă rugăm să le solicitați de la asociația acreditată să facă servicii la care vă înscrieți.
Înscrierea în registrele genealogice se face ulterior înscrierii în COP și de către asociația la care vă înscrieți în vederea efectuării serviciilor de COP.
Pentru a vă face o idee, vă furnizăm și câteva tarife pentru 2017, afișate de Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească Tip Simmenthal:
COP - Efectuarea testelor sau a controalelor: 87,50 RON/cap de animal
COP - Constituirea Bazei de date: 23,50 RON/cap de animal
COP - Estimarea valorii de ameliorare: 0,50 RON/cap de animal
RG - Colectarea si gestionarea datelor: 15,60 RON/cap de animal
RG - Activ. Administrative care au legătură cu înregistrarea datelor: 1 RON/cap de animal
RG - Actualizarea software-urilor: 10 RON/cap de animal