Șefii din Ministerul Agriculturii și din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au susținut mereu că termenul limită de plată a tuturor subvențiilor agricole este 30 iunie 2016. În ultimul timp, șefii din Agricultură au renunțat să se mai scuze cu acest termen și recunosc că subvențiile ajung târziu la fermierii români!
Cine este de vină? Cum se împarte vina întârzierii acestor plăți? Existau banii necesari acoperirii plăților directe din agricultură în contul Ministerului Agriculturii? Dacă existau, de ce abia săptămâna trecută Guvernul a deblocat o sumă mare din venituri de privatizare și Ministerul Finanțelor a acceptat să împrumute Ministerul Agriculturii? Sunt multe necunoscute în acest hățiș al plăților directe.
Cert este că, la această oră, fermierii mici și medii din România își bazează exploatațiile agricole pe aceste plăți. Tergiversarea dosarelor cu subvenții le-a adus necazuri fermierilor. Atât Ministerul Agriculturii, cât și APIA au refuzat, până acum, să recunoască întârzierea care s-a rostogolit ca un bulgăre și a crescut.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a renunțat să mai pună accentul pe termenul fixat de Comisia Europeană, 30 iunie 2016, și a dezvăluit ce se întâmplă în APIA și Minister. Sunt funcționari APIA care nu cunosc legislația europeană, contracte pentru părți componente din Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), care se fac târziu, bulversare și nepricepere.
Să fie clar, APIA are o doză de vină! Dar o altă doză de vină o are Ministerul Agriculturii pentru că actele legislative au întârziat. Sigur sunt, și vă garantez că sunt, condiții și cauze, clar obiective, care au dus la acest lucru. Nu doar România are probleme în a plăti la timp banii. Marea Britanie, am un articol, în care se aduc critici serioase inclusiv Comisiei Europene pentru această politică agricolă comună care este foarte complicată.
Eu încă am dubii că toți funcționarii APIA au reușit să citească întregul pachet legislativ. Pe de altă parte, iarăși vin și spun că am tot spus de-a lungul anilor: APIA, fiți atenți! Legislația de bază s-a adoptat. Regulamentul 1306, 1307, 1308 în decembrie 2013, actele delegate în vara lui 2014. Totuși, de la acel moment, modulul nu se poate realiza corect și fără erori în câteva luni.
Nemții au reușit să plătească până-n 31 decembrie. Dacă perioada de plată este între 1 decembrie și 30 iunie, ideal ar fi să facem toate plățile până-n 31 decembrie. Sigur, o să spuneți că Germania are un număr mult mai mic de beneficiari, 300.000 – 400.000 de fermieri. România are mai mulți și avem o scuză. Dar dacă ne uităm la Polonia, care stă mai bine decât noi și are 1.250.000 de fermieri. Noi am scăzut la 943.000 de fermieri, deci nu avem scuze, spune ministrul agriculturii.
Unde este vina și a cui este vina că s-a contractat târziu modulul pentru efectuarea plăților, că funcționarii APIA nu cunosc legislația europeană, că s-a tergiversat aplicarea Politicii Agricole Comune pentru că grupul de lucru de la Ministerul Agriculturii nu s-a înțeles asupra interpretărilor?
Ce să vă spun? Ultima tranzacție, să zic în ghilimele, pentru contractarea modulului de plăți APIA s-a făcut în 30 iulie. Spuneți: ce firmă din lume putea să facă din 30 iulie până-n 16 octombrie modulul de plăți?! Niciuna! Dacă vă arăt, avem un cearceaf mare cu ”n” plăți pe care noi le avem și fiecare reprezintă câte un contract între furnizorul modulului, SIVECO, și APIA (...) Nu ne-a împiedicat nimeni să contractăm modulul. Vina aparține APIA și Ministerul Agriculturii, spune Achim Irimescu.
Ministrul agriculturii le-a promis recent fermierilor în numele lui, dar și-n numele viitorilor miniștrii ai agriculturii, că APIA nu va mai întârzia cu plata subvențiilor. Riscantă promisiune!