CERERE UNICĂ SUBVENȚII APIA 2017! Dreptul la încasarea ajutorului național tranzitoriu pentru bovinele de lapte sau pentru bovinele de carne poate fi cedat între soți, în urma donării/moștenirii/vânzării exploatației agricole. Cum poate fi cedat dreptul de a încasa ajutorul național tranzitoriu?
ANT CEDAT PENTRU BOVINE DE LAPTE
Dreptul la primă, obţinut în anii anteriori, adică dreptul la ajutorul național tranzitoriu (ANTZ) pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte, poate fi cedat în aceeaşi exploataţie cu cod ANSVSA, în urma schimbării formei de organizare sau între soţi, cu condiţia respectării cumulative a condiţiilor de eligibilitate.
DOCUMENTELE CARE ÎNSOȚESC CEREREA UNICĂ DE PLATĂ, DUPĂ CAZ:
a) copie de pe certificatul de căsătorie şi declaraţia pe propria răspundere a soţului care cedează dreptul la primă;
b) copie de pe certificatul de înregistrare/radiere şi de pe documentul notarial de cedare a dreptului la primă, cu excepţia schimbării formei de organizare din PF în PFA/II/IF.
ANT CEDAT PENTRU BOVINE DE CARNE
Dreptul la primă obţinut în anii anteriori pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne, poate fi cedat în aceeaşi exploataţie, cu cod ANSVSA, cu condiţia respectării cumulative a condiţiilor de eligibilitate, pentru următoarele cazuri:
a) între soţi;
b) în urma schimbării formei de organizare;
c) în urma donării/vânzării exploataţiei cu cod ANSVSA;
d) în urma moştenirii exploataţiei cu cod ANSVSA.
DOCUMENTELE CARE ÎNSOȚESC CEREREA UNICĂ DE PLATĂ, DUPĂ CAZ:
a) copie de pe certificatul de căsătorie şi declaraţia pe propria răspundere a soţului/soţiei care cedează dreptul la primă, pentru cazul în care ANT este cedat între soți;
b) copie de pe certificatul de înregistrare/radiere, precum şi de pe documentul notarial de cedare a dreptului la primă, cu excepţia schimbării formei de organizare din PF în PFA/II/IF, pentru cazul în care este schimbată forma de organizare;
c) copie de pe documentul notarial de cedare a dreptului la primă, pentru cazul în care exploatația a fost donată sau vândută;
d) copie de pe certificatul de moştenitor, certificatul de calitate de moştenitor sau copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi copie de pe documentul notarial de cedare a dreptului la primă, dacă sunt mai mulţi moştenitori, pentru cazul în care exploatația a fost moștenită.
Dreptul la primă obţinut în anii anteriori, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, sectorul carne poate fi cedat, pe baza unei declaraţii notariale, unei alte persoane, în altă exploataţie, înfiinţată ulterior datei de referinţă pentru care a fost stabilit dreptul la primă, în urma preluării integrale a animalelor purtătoare de primă, cu condiţia respectării cumulative a condiţiilor de eligibilitate, pentru exploataţiile nou-înfiinţate.
DOCUMENTELE CARE ÎNSOȚESC CEREREA UNICĂ DE PLATĂ, DUPĂ CAZ:
a) copie de pe declaraţie/declaraţii notariale de cedare a dreptului la primă obţinut în anii anteriori; sau
b) copie de pe certificatul de moştenitor, certificatul de calitate de moştenitor sau copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale, însoţite de copiile declaraţiilor de cedare a dreptului la primă din partea celorlalţi moştenitori, în cazul în care există mai mulţi moştenitori.
(Surse: APIA, Ordinul nr. 1000/ 28 decembrie 2016 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi)