NOI REGULI! Proiectul de act normativ care modifică Ordinul 619/2015, supranumit și Ordinul subvențiilor, aduce câteva schimbări și-n zona sprijinului cuplat pentru ovine și a sprijinului cuplat pentru cultura de mazăre. Modificările au fost publicate marți, 9 mai 2017, pe pagina Ministerului Agriculturii.
SPRIJIN CUPLAT OVINE!
Concret, animalele pentru care se solicită sprijinul cuplat nu pot fi înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) mai târziu de prima zi a perioadei de reținere.
La articolul 72 alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
„c) efectivul de animale pentru care se solictă SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data-limită de depunere a cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reținere, potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de modificare a anexei X la regulamentul menţionat.”
În vechiul articol din Ordin, efectivul de animale pentru care se solicita SCZ trebuia să fie identificat și înregistrat în RNE la data-limită de depunere a cererii unice de plată potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de modificare a anexei X la regulamentul menționat.
SPRIJIN CUPLAT MAZĂRE!
La articolul 44 alineatul (1), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:
„b) au consumat cu animalele înscrise în RNE pe care le deţin în fermă, minim 1,9 tone mazăre/ha procesată, şi/sau au stocat în vederea procesării minim 1,9 tone mazăre/ha obţinută în fermă pentru consumul cu acestea. Verificarea eligibilităţii pentru sprijinul cuplat se face pe baza consumurilor de furaje, normate pe specii de animale, prevăzute în anexa nr. 51, întocmită şi semnată de către fermier.”
În vechiul articol, fermierii trebuiau să livreze cantitatea minimă de 1,9 tone/ha mazăre boabe la o unitate de procesare înregistrată pentru siguranţa alimentelor.
Abrogarea art.48 (1), urmare a scrisorii DG AGRI prin care se precizează că fermierul care nu atinge nivelul de producție minimă stabilită trebuie exclus de la plata sprijinului cuplat, întrucât nivelul respectiv reprezintă o condiție de eligibilitate.
Sursa: MADR