SPRIJIN CUPLAT VEGETAL, SUBVENȚIE RÂVNITĂ DE FERMIERI. Sunt schimbate regulile pentru sprijinul cuplat vegetal, pentru cultura de lucernă și cultura de cartof pentru sămânță. Noile reguli îi avantajează pe fermierii care sunt membri într-un grup de producători recunoscut sau organizație de producători recunoscută.
Proiectul de act normativ care modifică Ordinul subvențiilor, OMADR 619/2015, aduce noutăți și-n zona sprijinului cuplat vegetal, o subvenție acordată pentru anumite culturi și al cărei cuantum a ajuns pentru anul 2015 la sume impresionante. De exemplu, pentru cultura de cartof pentru sămânță, fermierii care au fost eligibili au încasat uriașa sumă de 23.745 euro/ha. Sprijinul cuplat nu se acordă pentru o suprafață mai mică de 1 ha. Excepție fac legumele din sere și solarii.
Articolul 41 alineatele (3) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(3) În cazul în care cultura pentru care se solicită sprijinul cuplat face parte dintr-o parcelă cu mai multe culturi, cultura pentru care se solicită sprijinul cuplat trebuie să îndeplinească cerinţa privind suprafaţa minimă eligibilă a parcelei, conform art. 8 alin. (1) lit. c) din ordonanţă (este vorba de Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți în agricultură 2015-2020, iar suprafața trebuie să fie de minim 1 ha n.r.), cu excepția legumelor din sere și solarii, pentru care suprafaţa minimă a parcelei, conform art. 8 alin. (1) lit. c) din ordonanţă (0,1 ha n.r.), trebuie respectată la nivel de parcelă declarată seră/solar."
" (6) Nerespectarea prevederilor alin.(4) și (5):
(4) Verificarea realizării producţiei minime anuale se face prin raportarea cantităţii livrate la suprafaţa parcelelor solicitate în cererea unică de plată pentru sprijinul cuplat la cultura respectivă.
(5) Verificarea utilizării seminţei certificate se face prin raportarea cantităţii de sămânţă utilizată, înscrisă în factura de achiziţie a seminţei sau în adeverinţa eliberată de fabrica de zahăr cu care fermierul a încheiat contractul de producere a sfeclei de zahăr sau în avizul de expediţie al seminţei de soia eliberat de deţinătorul soiului de soia către fermier, la suprafaţa parcelelor solicitate în cererea unică de plată pentru sprijinul cuplat la cultura respectivă, rezultat care se compară cu cantităţile minime de sămânţă necesare la hectar, prevăzute în anexa nr. 4,
Lipsa sau prezentarea după termen a documentelor obligatorii atrage respingerea sprijinului pentru schemele de sprijin cuplat solicitate în cererea unică de plată. În cazul serelor și solariilor, nerespectarea prevederilor alin. (4) si (5) precum și lipsa sau prezentarea după termen a documentelor obligatorii atrage respingerea de la plată a suprafețelor aferente culturii pentru care nu se respectă aceste prevederi ".
CE SE SCHIMBĂ LA SPRIJINUL CUPLAT PENTRU LUCERNĂ
Articolul 43, alineatul (1) litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
"a) au realizat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau produse derivate din fân, respectiv granule, peleți sau făină. "
Noutatea constă în producția din derivate din fân! Pentru 2015, fermierii au încasat sprijin cuplat la lucernă 520,41 euro/ha.
CE SE SCHIMBĂ LA SPRIJINUL CUPLAT PENTRU SĂMÂNȚA DE CARTOF
Articolul 48, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
"a) au autorizații pentru producerea seminței de cartof pentru anul de cerere, eliberate de inspectoratul teritorial pentru calitatea semințelor și materialului săditor de pe raza teritorială în care își desfășoară activitatea, pe care le prezintă la APIA la depunerea cererii unice de plată dar nu mai târziu de data limita de depunere a cererilor unice de plată. "
Noutatea este că aceste acte pot fi depuse până la data limită de depunere a cererilor unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)!
ACTE DOVEDITOARE PENTRU SPRIJIN CUPLAT CERUT DE FERMIERII MEMBRI ÎNTR-O ORGANIZAȚIE RECUNOSCUTĂ
Articolul 60, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1)În situaţia în care solicitantul sprijinului cuplat în sectorul vegetal este membru al unui grup/unei organizaţii de producători recunoscut(e) de MADR, actele doveditoare ale cantităţii livrate prin intermediul grupului/organizaţiei sunt fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau copia facturii emise către grup.”
Noutatea este că fermierii membri într-o organizație de producători recunoscută, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, au posibilitatea să depună oricare dintre cele două acte doveditoare.