O instanţă din India a decis că Monsanto nu poate deţine dreptul de proprietate intelectuală asupra seminţelor de bumbac modificate genetic, ceea ce ar putea determina compania americană să părăsească această ţară.
Verdictul Înaltei Curţi de Justiţie din Delhi a specificat faptul că anumite elemente, cum ar fi seminţele, plantele şi animalele, nu pot fi brevetate conform legilor indiene. Instanţa a respins astfel solicitarea Monsanto de a opri Nuziveedu Seeds Ltd., deţinătoarea licenţelor comerciale marca Monsanto, de la vâzarea seminţelor de bumbac Bt în India.
Hotărârea exlude efectiv drepturile de proprietate intelectuală ale gigantului american în domeniul biotehnologiei pe teritoriul acestei ţări. Guvernul a încercat să găsească un echilibru între interesele consumatorilor şi ale companiilor care cheltuiesc sume uriaşe în cercetare şi inovare, asigurându-se în acelaşi timp că elementele esenţiale, cum ar fi seminţele agricole şi medicamentele, sunt disponibile oamenilor la preţuri accesibile.
Odată cu pronunţarea acestui verdict, creanţele companiei Monsanto împotriva Nuziveedu Seeds pentru redevenţele neplătite au fost ridicate, deoarece brevetele sale nu sunt valabile în India. Aceasta este o lovitură semnificativă pentru Monsanto, cel mai mare producător de seminţe din lume, care ar putea părăsi complet piaţa indiană.
Soiurile cu randament ridicat au ajutat India să devină unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de bumbac din lume. Dacă drepturile intelectuale şi preţurile nu sunt protejate în mod adecvat, o serie de companii vor fi descurajate să mai vândă şi să investească în cercetarea şi dezvoltarea seminţelor modificate genetic din această ţară.