Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MODIFICĂRI PLATA PE ÎNVERZIRE! LISTA ZONELOR DE INTERES ECOLOGIC!

Publicat: 31 iulie 2017 - 11:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCHEMĂ DE PLATĂ MODIFICATĂ! AGROINFO vă pune la dispoziție noua listă a zonelor de interes ecologic și echivalența acestora în hectare și alte schimbări care privesc plata pe înverzire. Potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Agriculturii, aceste  modificări vor interveni din anul de cerere 2018!

CE SE SCHIMBĂ LA PLATA PE ÎNVERZIRE!

Elementele de peisaj declarate de fermier sunt prevăzute în anexa nr. 7 (pe care o aveți mai jos) şi reprezintă acele elemente situate în interiorul sau adiacent parcelei de teren arabil declarată de către fermier.

Suprafața care urmează a fi calificată drept zonă de interes ecologic (ZIE) se calculează astfel:

a) În ceea ce privește gardurile vii, fâșiile împădurite, arborii în aliniament și rigolele, suprafața se calculează până la o lățime maximă de 10 metri.
b) În ceea ce privește pâlcurile arbustive din zona de câmpie, inclusiv arborii în grup și iazurile, suprafața se calculează până la o dimensiune maximă de 0,3 hectare.

Zonele-tampon sunt suprafeţele de teren arabil înierbat sau cultivate cu plante graminee perene sau cu plante leguminoase perene. Zonele-tampon includ şi benzile-tampon sau fâşiile de protecţie aflate de-a lungul cursurilor de apă protejate prin standardul privind bunele condiţii agricole şi de mediu GAEC 1 şi prin cerinţele legale în materie de gestionare SMR 1 şi SMR 10, prevăzute în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Zonele tampon situate în vecinătatea apelor de suprafaţă sau a captărilor de apă potabilă, trebuie să respecte cerința privind interzicerea aplicării pesticidelor şi a fertilizanţilor. În cazul zonelor tampon de-a lungul cursurilor de apă, vegetaţia riverană este inclusă în scopul calculării zonei de interes ecologic. În cazul zonelor tampon și a marginilor de câmp care diferă de cele prevăzute sau protejate prin GAEC 1, SMR 1 şi SMR 10, suprafața care urmează a fi calificată drept zonă de interes ecologic se calculează până la o lățime maximă de 20 metri. În zonele-tampon și pe marginile de câmp nu trebuie să existe nicio producție agricolă. În zonele-tampon și pe marginile de câmp se permite păşunatul sau tăierea ierbii, cu condiţia să poată fi în continuare distinse de terenul agricol adiacent. Detaliile privind zonele-tampon și marginile de câmp sunt prevăzute în anexa nr. 7.

Elementele de peisaj și zonele-tampon/marginile de câmp sunt considerate adiacente terenului arabil în cazul în care o astfel de zonă tampon sau margine de câmp sau un astfel de element de peisaj este adiacent(ă) terenului arabil sau unei zone de interes ecologic direct adiacentă terenului arabil al unei exploataţii.

În cazul în care aceeași suprafață este determinată pentru mai multe practici agricole benefice pentru climă și mediu, suprafața respectivă este luată în considerare separat pentru fiecare dintre aceste practici în vederea calculării plății pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu.

ANEXA 7. LISTA ZONELOR DE INTERES ECOLOGIC ȘI ECHIVALENȚA ACESTORA ÎN HECTARE

Terase (pe 1 m lungime) Construcţii destinate prevenirii şi combaterii eroziunii solului, executate de-a lungul curbelor
de nivel, pe terenuri arabile în pantă Înălţime minimă 1 m, lăţime minimă 3 m. Factor de conversie 2. Factor de ponderare 3. Suprafața zonei de interes ecologic 2 mp.anexa-inverzire_b

Elemente de peisaj:
- garduri vii/fâşii împădurite /arbori în aliniament (pe 1 m). Şiruri de arbuşti/arbori formate din diferite specii,
pentru care suprafața zonei de interes ecologic se calculează până la o lățime maximă de 10 metri. Factor de conversie 5. Factor de ponderare 2. Suprafața zonei de interes ecologic 10 mp.
- arbore izolat. Factor de conversie 20. Factor de ponderare 1,5. Suprafața zonei de interes ecologic 30 mp.
(per arbore)
- pâlcuri arbustive din zona de câmpie (pe 1 m2). Pâlcuri arbustive, inclusiv arborii în grup, tufele sau pietrele, pentru care suprafața zonei de interes ecologic se calculează pentru o dimensiune maximă de 0,3 hectare. Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 1,5. Suprafața zonei de interes ecologic 1,5 mp.
- iazuri (pe 1 m2) Acumulări permanente naturale de apă stătătoare, exclusiv rezervoarele din beton sau din plastic, pentru care suprafața zonei de interes ecologic se calculează până la o dimensiune maximă de 0,3 hectare. Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 1,5. Suprafața zonei de interes ecologic 1,5 mp.
- rigole (pe 1 m) Şanţuri sau canale, precum şi cursurile deschise de apă pentru irigaţii sau drenare, exclusiv cele cu pereţi betonaţi, pentru care suprafața zonei de interes ecologic se calculează până la o lăţime maximă de 10 metri. Factor de conversie 5. Factor de ponderare 2. Suprafața zonei de interes ecologic 10 mp.

Zone-tampon și margini de câmp (pe 1 m). Pot fi orice zone tampon și margini de câmp cu lățime minimă de 1 metru. Fâşiile de protecţie existente pe terenurile arabile situate în vecinătatea apelor de suprafaţă, au o lăţime minimă de 1 m pe terenurile cu panta de până la 12% şi de 3 m pe terenurile cu panta mai mare de 12%, panta terenului fiind panta medie a blocului
fizic adiacent cursului de apă (obligatorii prin GAEC 1).  De-a lungul cursurilor de apă, aceste zone pot include benzi cu vegetaţie riverană inclusă în scopul calculării zonei de interes ecologic. Suprafața zonei de interes ecologic se calculează
până la o lățime maximă de 20 metri dacă elementul de peisaj diferă de cele prevăzute sau protejate prin GAEC1, SMR1 și SMR10. Factor de conversie 6. Factor de ponderare 1,5. Suprafața zonei de interes ecologic 9 mp.

Zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producţie (pe 1 m2).Zone cu plantaţii de salcie (Salix L.), plop alb (Populus alba) şi plop negru (Populus nigra) Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 0,3. Suprafața zonei de interes ecologic 0,3 mp.

Zonele împădurite menţionate la art. 32 alin. (2) lit. (b) pct. (ii) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu modificările și completările ulterioare (pe 1 m2).  Terenuri agricole împădurite prin măsura 221 "Prima împădurire a terenurilor agricole" din
cadrul PNDR 2007-2013 sau prin măsura 8 "Împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite şi perdele forestiere" din cadrul PNDR 2014-2020. Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 1. Suprafața zonei de interes ecologic 1 mp.

Zone cu culturi secundare sau strat vegetal (pe 1 m2). Amestecurile de specii de culturi prevăzute în anexa nr. 9. Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 0,3. Suprafața zonei de interes ecologic 0,3 mp.

Zonele cu culturi fixatoare de azot (pe 1 m2). Culturile prevăzute în anexa nr. 10 la ordin. Factor de conversie nu se aplică. Factor de ponderare 0,7. Suprafața zonei de interes ecologic 0,7 mp.

Sursa: Proiect MADR de modificare a Ordinului 619/2015 


Vizualizat: 6165 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Soluţiile Ecofol pentru un randamentul maxim al  culturii de cereale păioase

Soluţiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de cereale păioase

18 septembrie 2020 - 11:47

Producţia de grâu din România a scăzut brusc în acest an din cauza secetei prelungite. Oficiali din Ministerul Agriculturii au declarat de curând, pentru presa internaţională, că în 10 din 41 de judeţe administrative culturile agricole au fost deteriorate, ajungându-se la daune de până la 100%, în anumite zone. 

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

Franţa insistă asupra interdicţiilor legate de glifosat

Franţa insistă asupra interdicţiilor legate de glifosat

17 septembrie 2020 - 10:46

Acum trei ani, Franţa şi-a stabilit obiectivul de a interzice complet glifosatul în 2023, înainte ca preşedintele Emmanuel Macron să declare că acest lucru nu este posibil.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

17 septembrie 2020 - 09:01

ANCHETAT CĂ-ȘI PLĂTEA PROST MUNCITORII. Un fermier austriac din Marchfeld riscă o amendă uriașă și chiar închisoarea, după ce autoritățile au aflat că îi plătea pe sezonierii din România și Serbia cu doar 4,20 euro pe oră, informează Digi24.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

17 septembrie 2020 - 08:36

Caracteristici meteorologice. În primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii țări.

Creştere de 18% a suprafeţelor cultivate cu sorg în Europa

Creştere de 18% a suprafeţelor cultivate cu sorg în Europa

16 septembrie 2020 - 13:22

În pofida climatului cu totul special din această primăvară, Europa a înregistrat în 2020 o creştere substanţială a suprafeţelor cultivate cu sorg, potrivit estimărilor organizaţiei interprofesionale Sorghum ID.

FERMIERII SUNT FRAȚI ÎN NECAZ: VACA, OAIA NU TREBUIE SĂ MOARĂ DE FOAME PÂNĂ VIN AJUTOARELE PROMISE DE GUVERNANȚI!

FERMIERII SUNT FRAȚI ÎN NECAZ: VACA, OAIA NU TREBUIE SĂ MOARĂ DE FOAME PÂNĂ VIN AJUTOARELE PROMISE DE GUVERNANȚI!

16 septembrie 2020 - 11:19

LECȚIE DE SOLIDARITATE ÎNTRE CRESCĂTORII DE ANIMALE! Un crescător de animale din Maramureș demonstrează că fermierii, micii crescători de animale, sunt frați în necazuri. Se ajută unul pe altul și nu mai așteaptă ajutorul autorităților care întârzie să vină. Animalele mor de foame până când se gândesc guvernanții. Anul 2020 este unul greu, lovit de secetă și de criză. Vaca, oaia, capra trebuie să mănânce până-n iunie anul viitor când micilor crescători li se promite că vor fi ajutați cu bani.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii