Până la sfârşitul acestui an, am putea avea o Lege a vânătorii valabilă. Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, care susţine că amendamentele legii vot fi votate în Parlament pe final de an.
„La ora actuală, este în Parlament o amendare a Legii vânătorii, o amendare substanţială şi, chiar dacă n-a fost plecată dinspre Guvern şi e o iniţiativă legislativă a parlamentarilor, este monitorizată în permanenţă de noi. Din punctul meu de vedere, până la sfârşitul acestui an, va intra la vot final şi vine cu lucruri foarte bune”, a spus Doina Pană.
Ministrul delegat a precizat că noua Lege va reglementa exporturile de animale sălbatice , dar şi problemele legate de compensaţiile pentru distrugerile făcute de acestea, spre exemplu de mistreţii care distrug culturile. „Am luat această măsură pentru că eram singura ţară care exportam iepuri vii şi deja se întrecuse măsura, şi atunci am stopat. În rest, regimul de vânătoare, ca în toată lumea civilizată, este acelaşi, adică sunt perioade când vânatul este interzis. Cele mai mari probleme le aveam la compensaţii pentru distrugerile pe care le fac, de exemplu, mistreţii. Prin noua formă a legii vrem să pregătim foarte clar situaţia în care proprietarul unui fond de vânătoare nu poate hrăni suficient animalele, pentru că există obligaţia să fie hrănit vânatul din fondul de vânătoare, iar dacă animalele nu sunt hrănite suficient, atunci vin şi distrug terenurile agricole, care pot ajunge şi până la liziera pădurii, iar pentru aceasta nu pot veni eu ca Stat să despăgubesc”, a explicat Pană.
Aceasta a subliniat că noua formă a Legii vânătorii ar urma să-l responsabilizeze mai mult pe proprietarul fondului de vânătoare. sursa: Agerpres