Ministrul Daniel Constantin ar fi început ziua, la ora 9, cu o ședință fulger cu toți subalternii implicați în redactarea Ordinului de ministru. Șeful de la Agricultură le-ar fi spus că actul în care s-a împotmolit cererea unică este obligatoriu să fie finalizat luni seara (6 aprilie). Altfel, se va lăsa cu demiteri.
La videoconferința ținută de Mihai Puțintei, șeful APIA, cu toți directorii Centrelor județene APIA din țară, s-a discutat despre controversatul Ordin de ministru și modificările survenite în cele 10 zile de când actul se află în dezbatere publică. Este ultima piesă din legislație care trebuia finalizată pentru ca sesiunea de primire a cererii unice să poată fi deschisă.
Conducerea centrală APIA ne-a comunicat că Ordinul va fi dus în această seară (luni, 6 aprilie n.r.) la Monitorul Oficial ca să fie publicat. Practic, de marți, 7 aprilie, am putea primi cererile unice de plată. Nu mai am timp să fac campanie de informare cu primăriile. Am făcut o simulare, să vedem cam cât timp ne ia completarea formularului. Dacă vorbim de un fermier mic sunt necesare vreo 15 minute. Dacă vorbim de un fermier mare, avem nevoie de 50 de minute. La mine în județ, 75% din suprafața agricolă pentru care APIA dă subvenții este deținută de 700 de fermieri. Sunt 9.751 de fermieri care exploatează 346.000 ha. Din această suprafață, 280.000 ha este lucrată doar de 700 de fermieri. Suprafața rămasă este împărțită între cei 9.000 de mici fermieri. Centrele locale îi cunosc pe marii fermieri, dar și pe cei mici, așa că ne bazăm pe asta să nu se suprapună parcele. Să avem trasabilitatea parcelei, așa cum ne tot bate la cap de câțiva ani Comisia Europeană. Sper să reușim să închidem campania pe 15 iunie, spune Florea Stoian, șeful APIA Ialomița.
Modificările aduse Ordinului sunt majoritatea legate de actele doveditoare pentru suprafețele agricole exploatate. O problemă este noul Registru Agricol. Primăriile nu au primit nimic legat de el. Așa că vom folosi vechiul Registru din 2014. Dar ne lovim de următoarea situație. Fermierii lucrează și parcele pentru care nu s-a dezbătut succesiunea. Adică, cel care a deținut titlul de proprietate a murit și moștenitorii nu au făcut succesiunea la notar. Cred că 25-30% din suprafața totală a României este în această situație. Fermierul nu poate veni la APIA cu un contract de arendă semnat de un mort, explică directorul APIA Ialomița.
Ordinul de ministru completează Ordonanța privind toate cele șapte scheme de plată și definește condițiile în care acestea sunt acordate.