SĂ VINĂ SUBVENȚIA! Plățile pe campania agricolă 2015 nu s-au încheiat. La acest moment, mai sunt 4.000 de agricultori care se uită cu disperare la conturile bancare goale!
Săptămână de foc pentru angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Concentrarea maximă este pe finalizarea plăților către fermieri și pregătirea modulului pentru demararea avansului pe suprafață, după data de 16 octombrie 2016. Sunt agricultori care nu și-au primit nici la această oră subvențiile pentru campania agricolă 2015. A trecut peste ei campania de primăvară, mai trece și campania de toamnă și-n conturile lor bancare șuieră vântul în continuare. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, exclusiv pentru AGROINFO, care este situația plăților pentru 2015.
Pe scheme de plată, adunați, mai sunt vreo 21.000, dar ca număr de fermieri care nu au primit banii mai sunt 4.000 (un singur fermier poate să solicite în cererea unică mai multe scheme de plată n.r.). Pentru fermierii care nu au probleme, sperăm să încheiem plata cât mai repede posibil. Noi lucrăm acum la finalizarea plăților în paralel cu demararea pentru plata avansului din16 octombrie, declară Achim Irimescu.
Fermierii vor primi un avans la plata pe suprafață din sumele care li se cuvin pentru anul 2016. Plățile în avans nu depind de finalizarea controalelor întreprinse de APIA în teren. Aceste plăți sunt condiționate doar de finalizarea controlului administrativ al cererilor unice de plată.
Ministrul agriculturii a adăugat că în sectorul zootehnic, APIA a plătit 98% din ajutorul național tranzitoriu (ANT) și 96% din sprijinul cuplat (SCZ), subvenții datorate fermierilor români.
Potrivit celui mai recent comunicat dat de Agenția de Plăți. până la data de 16 septembrie 2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plată aferente campaniei 2015 au fost emise ordine de plată pentru 98,56% din cereri, reprezentând un număr de 930.488 fermieri.
Suma totală autorizată la plată este de 2.005,33 mil. euro din care efectiv plătită în conturile fermierilor este suma de 1.960,07 mil. euro, pe toate tipurile de fonduri, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național. Plățile făcute de agenția plătitoare pe toate tipurile de fonduri înseamnă, practic, că fermierilor li s-au achitat banii pe scheme de plată atât din vegetal, cât și din zootehnie, dar și pe măsuri de dezvoltare rurală, delegate de către Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), cum sunt plățile pe agro-mediu sau pentru zone defavorizate și care se confruntă cu constrângeri naturale.