AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ. Chiar dacă nu sunt mulți fermieri români care practică agricultura ecologică, am fost întrebați de multe ori care este valoarea acestor subvenții. Ministrul agriculturii a anunțat miercuri, 15 iunie 2016, care sunt sumele acordate pentru agricultură ecologică. Practic, declarația ministrului nu face decât să confirme sumele pe care Agroinfo le-a publicat încă din martie 2016.
Ministrul Achim Irimescu a confirmat că valoarea sprijinului acordat fermierilor care fac agricultură ecologică se situează între 78 euro/ha/an şi 620 euro /ha/an în funcţie de tipul de cultură şi vizează atât operațiunile realizate în vederea conversiei la agricultura ecologică (submăsura 11.1), cât şi cele pentru menţinerea certificării în agricultura ecologică (submăsura 11.2).
Măsura 11 agricultură ecologică din PNDR 2014-2020 include cele două submăsuri, 11.1 și 11.2. Agroinfo a publicat în martie 2016 valoarea subvențiilor pe care le primesc fermierii care accesează această măsură. Pentru că fermierii ne-au rugat, le mai publicăm încă o dată și inserăm și regulile, termenele limită pe care trebuie să le respecte agricultorii care vor să încaseze acești bani.
Pachetul 1 - culturile agricole pe teren arabil, inclusiv plante de nutreț: 293 euro/ha/an pentru exploatațiile aflate în conversie la agricultura ecologică sau 218 euro/ha/an pentru exploatațiile deja ceertificate.
Pachetul 2 – legume: 500 euro/ha/an pentru exploatațiile aflate în conversie la agricultura ecologică și 431 euro/ha/an pentru exploatații deja certificate.
Pachetul 3 – livezi: 620 euro/ha/an pentru exploatațiile aflate în conversie la agricultura ecologică și 442 euro/ha/an pentru cele care sunt deja certificate.
Pachetul 4 – vii: 530 euro/ha/an pentru exploatațiile agricole aflate în conversie la agricultura ecologică și 479 euro/ha/an pentru cele care sunt deja certificate.
Pachetul 5 – plante medicinale și aromatice: 365 euro/ha/an pentru exploatații în conversie la agricultura ecologică și 350 euro/ha/an pentru cele deja certificate.
Pachetul 6 – pajiști permanente are două subpachete și anume:
Subpachetul 6.1 (zone neeligibile Măsura 10 agromediu și climă, pachetele 1,2, 6 și 3.1, 3.2) – 124 euro/ha/an pentru exploatațiile în conversie și 111 euro/ha/an pentru cele deja certificate.
Subpachetul 6.2 (zone eligibile Măsura 10 agromediu și climă, aceleași pachete, dar parcele fără angajament ) – 87 euro/ha/an pentru exploatațiile aflate în conversie și 78 euro/ha/an pentru cele deja certificate.
Un fermier care are un angajament pe agricultură ecologică trebuie să respecte următoarele reguli:
Este utilizatorul unei suprafeţe agricole localizată pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS), şi se înregistrează la APIA cu suprafaţa agricolă.
Deţine o suprafaţă minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condiţiile specifice schemei unice de plată pe suprafaţă, în cazul anumitor tipuri de culturi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha – pentru vii şi livezi, arbuşti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole şi viticole).
Declară toate parcelele agricole eligibile și neeligibile pe care le utilizează; nedeclararea întregii suprafețe agricole utilizate atrage după sine sancțiuni (art. 16 din Regulamentul UE nr. 640/2014, cu modificările și completările ulterioare).
Depune anual o singură cerere unică de plată pe suprafață, indiferent dacă parcelele pe care le utilizează sunt situate în localități/județe diferite.
Deschide un angajament prin depunerea cererii unice de plată. Beneficiarii vor primi o copie a cererii unice de plată la deschiderea unui angajament nou. Fiind un angajament multianual, pe parcursul următorilor ani de angajament, solicitantul trebuie să reînnoiască anual cererea de plată.
Este înregistrat, în fiecare an pentru care solicită sprijin, conform prevederilor legale, ca operator în agricultura ecologică. Încheie pe toată durata angajamentului un contract cu un organism de inspecţie şi certificare independent, acreditat conform prevederilor legislaţiei naţionale.
Prezintă la APIA până la data de 15 octombrie copia documentului justificativ (certificat de conformitate / master certificat / certificat de confirmare a conversiei) emis de Organismul de Inspecție și Certificare (lista organismelor de inspecție și certificare aprobate de MADR pentru efectuarea inspecţiei şi certificării produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul României).
Este fermier activ și respectă cerinţele de bază stabilite pentru fiecare angajament prin fişele tehnice ale măsurilor (eco-condiţionalitate, cerințe minime privind utilizarea îngrăşămintelor şi a pesticidelor) şi să demonstreze desfăşurarea activităţii minime pe suprafața agricolă.
Ține evidența activităţilor relevante pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în caietul de agricultură ecologică.
Demonstrează că deţine cunoștințele și informațiile relevante sau beneficiază de expertiza tehnică necesară pentru implementarea angajamentelor.
Respectă practicile specifice agriculturii ecologice pe suprafeţele agricole care fac obiectul angajamentului, pe toată perioada de desfăşurare a acestuia,
În cazul pajiştilor permanente pentru care se încheie angajamente, se asigură pe toată perioada angajamentului o încărcătură minimă de animale de 0,3 UVM/ha,
Pe perioada angajamentelor este permisă pe aceeaşi parcelă de teren rotaţia culturilor de la un an la altul între pachetele 1, 2 şi 5 ale aceleiaşi submăsuri,
Menține certificarea suprafeţelor care au făcut obiectul angajamentului pentru conversia la metodele de agricultură ecologică pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la momentul semnării angajamentului respectiv.
Potrivit ministrului Achim Irimescu, anul trecut, italienii au investit 13,6 miliarde euro în agricultura ecologică din România, evoluţia din primele luni ale anului 2016 au confirmat continuarea trendului pozitiv al relaţiilor economice dintre cele două state. Ministrul agriculturii a participat miercuri, 15 iunie 2016, la atelierul de lucru „Agricultura biologică şi tehnologia: rolul strategic al firmelor italiene în România”.