Dupa interzicerea neonicotinoidelor in urma cu 2 ani, la nivelul UE fermierii au simtit o provocare si mai mare in combaterea daunatorilor prin tratamentul semintelor.
O parte din ei nu au mai aplicat insecticid, ci numai fungicid in toamna la cerealele paioase in toamna. Riscul foarte mare este ca, neaplicand si insecticid la tratamentul semintelor, diferitele generatii de larve se vor dezvolta mult mai mult in sol si dupa anul 3-4, cand atacul viermilor-sarma este distrugator, sa produca pagube majore. Acesti daunatori nu se pot combate in vegetatie, tratamentul semintelor este de departe cel mai la indemana, apoi este aplicarea de insecticide microgranulate.
La intrebarea „Este nevoie sa controlam viermii-sarma si la cereale paioase?” raspunsul trebuie sa fie DA.
Pagubele vor fi din ce in ce mai mari, mai ales unde nu se aplica insecto-fungicid si se va acumula rezerva in sol. Semanatul mai devreme, o practica din ce in ce mai intalnita (dar nerecomandata) face ca germinarea sa nu fie atat de rapida si semintele sa fie atacate in numar mai mare in sol.
Controland viermii-sarma la cereale si mentinand aproape de minim rezervele din sol vom proteja si un posibil atac la floarea soarelui care urmeaza de multe ori in asolament. Si unde este monocultura, grau cultivat dupa grau este un risc mare de crestere a numarului de larve din sol daca nu sunt semintele tratate cu insecticid.
In plus unde exista noi tehnologii de cultivare fara arat (cu intoarcerea brazdei) – asa numitele lucrari mecanice minim invazive (low tillage, no-till) unde presiunea daunatorilor este mult mai mare (dar si a bolilor), din cauza lipsei actiunii altor facturi naturali (pasari, expunere la caldura).
Din fericire mai este o solutie salvatoare pentru tratamentul insecto-fungicid la cereale. Compania Syngenta a lansat in 2019 singurul produs gata formulat care contine atat insecticid, cat si fungicid: Austral Plus. Acesta ofera protectie pentru principalii daunatori de sol: viermii-sarma (Agriotes spp.) si larvele gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides). La combaterea bolilor are un spectru foarte larg, mai ales ca are omologare si la combatere samanta si sol pentru Septoria nodorum, unde nu multe produse de pe piata au aceasta omologare. In plus fata de actiunea de contact la suprafata bobului si in sol, componenta fungica are un efect penetrant, patrunzand in comisura bobului si in coleoptil. Alte boli combatute cu succes de Austral Plus la grau si la orz: mălură, fuzarioză, mucegaiul de zăpadă, sfâșierea frunzelor de orz și taciunele la orz.
Austral®Plus oferă și un efect fitotonic culturii de cereale, materializat printr-o vigoare sporită, uniformitate la răsărire si inradacinare mai puternica.
In plus, Austral® Plus aduce multe avantaje de care se pot bucura fermierii din toata Romania: pana la 31 octombrie 2020 cine achizitioneaza pachetul de 20L Austral® Plus (la care primesc gratuit 5 L adjuvant AG 40R) vor primi automat un echipament de protectie si vor putea participa la o tombola cu peste 55 premii.
Mai multe detalii puteti gasi pe pagina special dedicata: https://www.syngenta.ro/austral-plus