Adama
Vinasa Rompak

Miliardul de euro nu mai vine! Planul lui Daniel Constantin pentru refacerea irigațiilor respins de deputați!

Publicat: 30 septembrie 2015 - 21:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul agriculturii era convins că, în decurs de 5 ani, prin alocarea unei sume de la bugetul de stat, va face rost de miliardul de euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigații. Planul lui a fost spulberat de deputați!

Inițial, a fost gândit un pact politic pentru o perioadă de 7 ani. Indiferent cine ar fi venit la guvernare, indiferent de culoarea politică, trebuia să fie de acord cu direcționarea unei sume de la bugetul de stat pentru refacerea infrastructurii principale de irigații.

După două săptămâni de la propunerea pactului, agreată și de ministrul agriculturii și de Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Daniel Constantin a venit cu un alt plan în care nu mai era nevoie de un acord politic al tuturor partidelor. În 2016 să fie alocate 145 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru infrastructura principală de irigații. Suma urma să crească cu 17% în fiecare an  și astfel în 5 ani s-ar fi ajuns la miliardul de euro necesar pentru infrastructura principală de irigații, conform unui studiu al Băncii Mondiale.

Ideea a fost cuprinsă în modificările operate la Legea îmbunătățirilor funciare. În același proiect de lege este prevăzut un abonament de 20 de lei/ha/an pentru fermierii care vor să irige și menținerea infrastructurii principale de irigații în proprietatea statului, în timp ce infrastructura secundară ar fi urmat să treacă în folosința și proprietatea organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații.

Proiectul a întrunit miercuri, 30 septembrie, 181 de voturi pentru, 98 de abțineri și 3 voturi împotrivă. O lege organică se adoptă cu jumătate plus unu din voturile tuturor deputaților. Legea nu mai poate fi votată în această sesiune.

Nu vom abandona acest proiect, este cel mai important după 1989. Vom duce acest proiect la finalizare, într-o formă sau alta, fie că e vorba de o ordonanță de urgență.  Vom trece în bugetul pe 2016 prima sumă pentru sistemul de irigații, 145 de milioane de euro. Dacă aveam o lege aprobată exista garanția pentru fermieri că vom investi până-n 2020 pentru irigații. Nu credeam să existe atâta iresponsabilitate, a declarat Daniel Constantin, pentru TVR.

72% din sistemul de irgații a fost devalizat, a adăugat ministrul agriculturii. Daniel Constantin se baza și pe  liberali pentru votarea acestui proiect de lege.  

Alocarea anuală a unei sume de la bugetul de stat reprezenta pentru Ministerul Agriculturii un soi de plan B pentru refacerea infrastructurii principale de irigații. Planul A ar fi planul Juncker. România spera ca miliardul de euro pentru irigații să vină de la Comisia Europeană, alocat prin planul gândit de președintele Juncker. Sunt înscrise peste 2.000 de proiecte din diverse țări, al căror cost depășește suma pregătită de Jean Claude Juncker în acest plan ambițios și, se pare, destinat unui eșec răsunător.

Vizualizat: 1241 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fermierii din Constanța au inaugurat primul sistem de irigații alimentat din canalul Dunăre-Marea Neagră!

Fermierii din Constanța au inaugurat primul sistem de irigații alimentat din canalul Dunăre-Marea Neagră!

Fermierii din Constanța sunt primii care își vor iriga culturile cu apă din canalul Dunăre-Marea Neagră. Sistemul de irigații din Agigea a fost inaugurat luni, 28 septembrie. Ministrului agriculturii i-a revenit onoarea de a sparge sticla de șampanie.

Banii pe irigații s-ar putea recupera din despăgubiri!

Banii pe irigații s-ar putea recupera din despăgubiri!

O noutate de ultimă oră adusă de Ministerul Agriculturii! Fermierii care au irigat ar putea să-și recupereze banii dați pe apă dacă despăgubirile pentru secetă se vor acorda în funcție de pierderile de venit.

Investiţiile în infrastructura de irigații, blocate de TVA

Investiţiile în infrastructura de irigații, blocate de TVA

77 dintre proiectele de investiţii în infrastructura de irigaţii derulate prin Măsura 125 din PNDR 2007-2013, cu care se laudă ministrul Daniel Constantin, sunt în prezent blocate din cauza problemelor cu rambursarea şi plata TVA, susţine conducerea Federaţiei Naţionale Pro Agro. Pentru deblocarea investi'iilor, Pro Agro cere ca organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI) să fie scutite de plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru investiţiile realizate în infrastructura şi sistemele de îmbunătăţiri funciare (irigaţii, desecări, drenaje) din fonduri europene şi naţionale.

Pact politic pentru agricultură! Avem cel mai amplu program de irigații din 1989 și până acum!

Pact politic pentru agricultură! Avem cel mai amplu program de irigații din 1989 și până acum!

Guvernul ar trebui să aloce 145 de milioane de euro, în fiecare an, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații. După șapte ani, ministrul Agriculturii plănuiește să fie irigate 1,5 milioane ha. O suprafață de zece ori mai mare decât cea irigată anul acesta.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii