Dacă se întâmplă ca statul să nu mai poată ține aceste perfuzii, subvențiile, și să nu le mai poată acorda, micii fermieri dispar cu totului, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Agricultura României e foarte polarizată. 86% dintre fermieri, micii agricultori, dețin jumătate din suprafața țării, iar diferența este deținută de marii agricultori. Timp de 7 ani, în perioada 2007-2014, cei care erau foarte mici, erau total dependenți de subvenții, de schemele de minimis. Ei trăiau cu perfuzii date de stat. Dacă am fi continuat așa și în următorii 7 ani, numărul agricultorilor mici s-ar fi diminuat. Ar fi ajuns să abandoneze agricultura. Dacă, Doamne ferește, se întâmplă ca statul să nu mai poată ține aceste perfuzii și să nu mai poată da subvenți, micii fermieri dispar cu totului. Și atunci am avea o problemă în zona rurală. Este motivul pentru care încercăm să-i impulsionăm pe micii fermieri, să nu mai fie dependenți de perfuziile statului, spune George Turtoi.
Soluția pentru ca micii fermieri să se întrețină și fără subvenții este să se asocieze în cooperative, astfel încât puterea lor economică să crească și să fie capabili să structureze lanțuri scurte de producție. Avantajele asocierii sunt mai multe: scutiri de la plata impozitelor, prioritate la depunerea proiectelor pentru bani europeni, cooperativelor li se acordă un procent mai mare nerambursabil din suma accesată, etc.
George Turtoi participă la conferința Romanian Agribusiness in 2016, organizată de Business Mark, joi, 22 octombrie, în București. Alături de secretarul de stat MADR, la eveniment participă și Nicolae Popa, director adjunct AFIR, Emil Florian Dumitru, liderul Federației Pro Agro, Sorin Minea, președintele Romalimenta, Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR, Dorin Cojocaru, președintele APRIL și Romulus Duică, director general adjunct AM-PNDR din Ministerul Agriculturii.