CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR? Sunt discuții intense la Bruxelles despre plățile directe acordate fermierilor. Sunt mai multe variante în viitorul exercițiu financiar, iar la un moment dat s-a vehiculat și ideea să fie desființată subvenția pe suprafață și banii să fie direcționați spre cercetarea în agricultură, producție, etc. Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), membru în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European are un mesaj pentru fermierii români.
Aș vrea să lansez un mesaj foarte clar că plățile directe vor exista după 2020. Sigur că se pune în discuție unde se vor plafona aceste plăți directe - a fost o discuție la nivel de Comisie că se vor plafona la un nivel în jur de 60.000 de euro per fermă, dar este important să reținem că vor fi plăți directe, susține eurodeputatul Daniel Buda.
Pentru a se pregăti cât mai bine pentru viitoarea Politică Agricolă Comună, fermierii din România trebuie să atragă cât mai multe fonduri europene din bugetul de până în 2020.
Agricultorii trebuie să acceseze fondurile europene, pe toate palierele posibile și imposibile pe care le au la dispoziție. Orice euro care este dus în România este un euro care contribuie la dezvoltarea sectorului agricol și îi ajută să fie competitivi pe o piață extrem de concurențială, așa cum este cea din Uniunea Europeană, spune Buda. Acești euro, atrași de la UE, trebuie să fie „investiți cu cap, astfel încât acele investiții să fie durabile, și discutăm foarte mult aici (la Bruxelles - n.r.) de durabilitatea investițiilor în agricultură, dar foarte importantă pentru un procent, și un proces, bun de absorbție este asocierea”, adaugă Buda.
Sursa: Euractiv